PUNO NOVCA ZA POLJOPRIVREDNIKE ?!

876 0

ZAGREB / BRUSELES – Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina održao je u petak konferenciju za medije kako bi se pohvalio objavljivanjem natječaja na temelju kojeg poljoprivrednici mogu dobiti od 5 tisuća do 5 milijuna eura.

 

Poljoprivrednici, ako je javnost izvijestio Jakovina, mogu podnijeti zahtjev za ulaganja u svinjogojstvo, voće, povrća, jaja, proizvode od mlijeka i mesa. No novac će, dakako bespovratno dobiti ako naprave dobre projekte.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisala je u petak prve natječaje iz Programa ruralnog razvoja, za potpore za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva te u preradu, marketing i razvoj poljoprivrednih proizvoda, a ukupna vrijednost ovih natječaja je 640 milijuna kuna, pohvalio se konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

-Raspisivanjem ovih mjera dokazujemo da je program ruralnog razvoja, bez obzira ne veliki broj kritičara, dobro pripremljen. Želimo potaknuti veću preradu, proizvodnju, izgradnju skladišta, farmi, a samim time i nova radna mjesta – tvrdio je Tihomir Jakovina.

Hrvatska poljoprivredna komora pozdravlja raspisivanje prvih natječaja iz Programa ruralnog razvoja, no s obzirom da Program još nije usvojen od strane Europske komisije, nadaju se da neće doći do povlačenja mjera pa da poljoprivrednici koji se jave na natječaj ne mogu povući sredstva – kazao je u petak predsjednik njen predsjednik Matija Brlošić.

I dok se Brlošić nada da će poljoprivrednici doći do novca u to ne vjeruje europarlamentarka Marijana Petir koja u svom priopćenju Jakovinine mjere naziva mjerama za uništavanje hrvatskih poljoprivrednih gospodarstava i od premijera Milanovića traži da Jakovinu smjeni.

 

Prenosimo u cijelosti njeno priopćenje koje smo dobili od Marijane Petir.

 

U zadnjoj godini mandata ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina raspisivanjem natječaja za podmjere 4.1. i 4.2. Programa ruralnog razvoja, bez da je isti usvojen od strane Europske komisije, osiromašenim i prezaduženim poljoprivrednicima ponovo prodaje „maglu“.

Kad mu je Europska komisija peti puta vratila Program ruralnog razvoja na doradu, upozorila sam da će, ukoliko isti ne bude usvojen do 15. siječnja 2015.godine, država moći raspisati natječaje za povlačenje sredstava, ali na vlastitu odgovornost, zato što se ne može unaprijed znati koje će mjere Komisija prihvatiti a koje ne.

Ministar Jakovina je raspisivanjem ovog natječaja otišao još dalje, natječaj raspisuje – na odgovornost onih koji će se na njega prijaviti.

Naime, u članku 40. Pravilnika o provedbi Mjere 4. ulaganja u fizičku imovinu, Podmjere 4.1. potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. objavljenom na mrežnima stranicama Ministarstva poljoprivrede stoji da:

„1) Agencija za plaćanja raspisuje natječaj za dodjelu sredstava iz Podmjere 4.1. prije usvajanja Programa od  strane Europske komisije.

2) Ukoliko nakon usvajanja Programa od strane Europske komisije uvjeti prihvatljivosti, prihvatljivi troškovi i iznosi javne potpore Podmjere 4.1. iz ovog Pravilnika budu neusklađeni s uvjetima, troškovima i iznosima javne potpore iz odobrenog Programa, bit će financirani samo oni troškovi koji se odnose na one uvjete prihvatljivosti, prihvatljive troškove i iznose javne potpore Podmjere 4.1. koji su u skladu s odobrenim Programom.“

Isto stoji i u članku 38. Pravilnika o provedbi Mjere 4. ulaganja u fizičku imovinu, Podmjere 4.2. potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda.

Upozoravamo obiteljska poljoprivredna gospodarstva da ne ulaze u investicije dok ne potpišu ugovor jer poznavajući dosadašnje ponašanje ministra Jakovine, mogli bi ostati „kratkih rukava“.

Ministarstvo poljoprivrede se ograđuje od mogućih posljedica ne usvajanja mjera za koje se ovi natječaji raspisuju o čemu danas s pravom užasnuti hrvatski seljaci slušaju najave u medijima. Ako je ministar već uvjeren kako je napravio dobar posao, zašto država nije preuzela odgovornost financiranja na sebe? Pa zato što niti Vlada ne vjeruje da je ministar napravio dobar program. Ostaje samo pitanje premijeru: Zašto ne smjeni ministra kojem ne vjeruje i u čijem je mandatu propalo i s lica zemlje nestalo gotovo 45 000 hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava – navodi se u priopćenju.

 

Related Post