PUŠENJE I NAŠE ZDRAVLJE

1621 0

Pušači će se zapitati – zar opet o pušenju? Mislimo li zaista da znamo baš sve o pušenju?

Pušačima koji izbjegavaju razmišljanje o pušenju neće pomoći ni jedna metoda odvikavanja jer oni zapravo

ne žele pronaći motiv i iskrenu želju za prestanak pušenja, iako su svjesni štetnosti i svih posljedica. Zašto je to tako? Zašto uništavaju svoje zdravlje? Pokušajmo otkriti.

 

Nakon što je Kolumbo iz Amerike u Europu donio duhan njegova upotreba je zabranjivana. Papa Urban VIII. kažnjavao je pušače izopćenjem, a Murat IV. je pušačima prijetio smrtnom kaznom. Luj XIII. u Francuskoj je zabranio pušenje, a pušačima je zaplijenio imovinu! Kod nas je zakonom uvedena zabrana pušenja na javnim mjestima i u nekim ugostiteljskim objektima. Na kutijama cigareta piše: “Štetno po zdravlje”, “Pušenje ubija, izaziva rak, impotenciju” i tome slično. Pušači, unatoč tim upozorenjima, ne prestaju pušiti. Koliko je pušačima rizik nevažan najbolje pokazuje ovaj primjer crnog humora: liječnik govori strastvenom pušaču da mu moraju odrezati nogu zbog pušenja. Pušač odgovara: “Doktore, baš ste me razveselili!” “Kako?”, upita liječnik. Pušač odgovara: “Ja sam mislio da ćete mi zabraniti pušenje!”

Reklame za cigarete također su zabranjene, ali se prodaja cigareta nije smanjila. Na prodajnim mjestima cigareta piše da se ne prodaju mlađima od 18 godina, ali se prodavači toga ne pridržavaju, a djeca već od 11 do 15 godina sve više puše. Zabrinjavajuća je činjenica sve većeg broja djece-pušača, ali i žena koje puše! Popuši li trudnica ili dojilja samo 10 cigareta, dijete u njezinoj utrobi već pokazuje znakove trovanja. Dokazano je da se zbog nepotpunog sagorijevanja duhana u cigareti proizvodi ugljični monoksid, koji pušač udiše s dimom cigarete, što blokira krv u prenošenju kisika za 7% u odnosu na nepušače. Poskupljenje cigareta i financijski učinak ne utječu na pušača da prestane pušiti. Ako se za pušenje dnevno potroši 19 kuna to je 570 kuna mjesečno ili 6840 kuna godišnje. Za 10 godina može se kupiti auto.

Kroz povijest je dokazano da se zabranama i kaznama nije ništa postiglo, a izgleda da nismo ništa naučili da samo zabrana neće ljude odgovoriti od puštenja.

Danas u Hrvatskoj od posljedica pušenja prerano umire više od 14.000 osoba. U svijetu svakih 6 minuta umre jedna osoba! Najbolji je način da se izbjegnu posljedice pušenja – ne početi pušiti. Ako nepušači borave u prostoriji s duhanskim dimom samo sat vremena, isto je kao da su popušili jednu cigaretu. Takozvano pasivno pušenje je opasnije, posebice za djecu, jer pušačima štetne stvari (njih oko 400) dijelom ostaju u filtru cigarete, a pasivni pušači čestice dima udišu. Danas je dokazano i opisano 75 bolesti koje se javljaju kao posljedica pušenja i to ne samo u starijoj dobi. Sve više oboljevaju mladi koji pušenje smatraju užitkom jer ne boli. Zbog Burgerove bolesti, pušačima se amputiraju noge i u mladosti. Pušenje sve češće izaziva rak.

Duhanska industrija ima značajnu ulogu u stalnom poticanju pušenja na ne korektan način.Oni dobro poznaju dominantnu psihoaktivnu tvar iz duhana koja se zove nikotin!

Nikotin je snažan otrov, poznat duže od 170 godina, zbog kojega se PUŠI! Sadržaj nikotina izoliran iz polovice cigarete dovoljan je da ubije odraslog čovjeka. Smrtna doza za nepušača je samo 0,06 mg. Ponjuši li pas čisti nikotin – trenutačno ugiba! Udahnete li nikotin, on već za 7 sekundi dolazi u moždane stanice i potiče izlučivanje dopamina koji izaziva ugodu i kratkotrajnu smirenost! A čovjek želi ponoviti sve što mu godi. Pušenjem jedne cigarete ili udisanjem dima povisuje se koncentracija nikotina u krvi pušača, ali i u mozgu poraste dopamin i pušač se osjeća “lažno smirenim”, a žudnja za pušenjem kratkotrajno je smanjena. Kako u krvi opada koncentracija dopamina tako se javlja pojačana žudnja za novom cigaretom pa pušač zapali drugu cigaretu – čega nije svjestan – te, nakon nekog vremena, to počinje raditi “automatski” sve do 20 cigareta dnevno. Nakon dužeg vremena ta količina nikotina ne izaziva isti učinak i započinje se pušiti 25, pa 30 ili čak do 60 cigareta dnevno!

To se događa sa svim drogama! Tako se održava trajna ovisnost. Duhanska industrija to dobro poznaje i stalno održava istu dozu nikotina u jednoj cigareti od 0,9 do 1 mg da bi imali što više pušača i sve veći profit, a ne brinu da ima sve više ovisnika, bolesti i umiranja! Država pak šuti i podržava to jer ubire porez na duhan, pa tako ima dvostruki moral – zabranjuje, ali i tolerira.

Vidimo da pušenje, odnosno nikotin, nije samo užitak ili stav slobodnog izbora, ali ni samo navika, već profinjena i najmoćnija od svih droga. Nema nikakve razlike između nikotina i kokaina, jer oba izazivaju OVISNOST! Ovisnost o nikotinu brzo nastaje, kod djece već od jedne ili dvije cigarete bez kojih se poslije ne može, a odvikavanje je, bez potpore, dugotrajno i teško.

Pušači su bolesnici-ovisnici! Svjetska zdravstvena organizacija svrstala je pušenje u bolesti-ovisnosti! U međunarodnoj klasifikaciji bolesti iz 1995.godine pušenje duhana je uvršteno u skupinu bolesti “duševni poremećaji ponašanja vezani uz duhan pod šifrom F17!” Prema toj klasifikaciji ovisnik živi pod stalnim pritiskom svoje navike i potrebe uzimanja sredstva (cigarete) bez koje ne može, gubi nadzor na sobom, postaje rob svoje navike i potrebe koju mora sve više zadovoljavati. Teško je naći pušača koji ne bi želio biti ne pušač, ali ne može prestati jer to nije lako. Kod pušenja se ne radi o navici pa da se može odučiti, već je pušač bolesnik, i to čak opasan za okolinu jer dimom ugrožava druge osobe.

U životu malo što može biti korisnije za zdravlje, ali i za džep, od prestanka pušenja! Čim se odbaci jedna cigareta već ste zdraviji nego prije nekoliko minuta, a već nakon 20 minuta kisik u krvi se normalizira! Nakon tri tjedna tijelo se očisti od nikotina 99%, ali još nismo očistili osjećaje povezane s cigaretom, zato kampanje i kljucanje u glavu pušača o opasnostima i bolestima ništa ne mijenjaju. Težak je to izbor, ali i napor kako i kada prestati pušiti.

Kako pokrenuti vlastite snage, a da odluka o prestanku pušenja bude uspješna i trajna?

Gospodar svoje volje je i gospodar svoga zdravlja. Zato je najvažnija volja i odluka pušača!

Nikada nije kasno donijeti takvu odluku. Već nakon nekoliko mjeseci nepušenja organizam se oporavi kao da nikada niste pušili! Bitno je poznavati problem kako bi se volja za prestankom mogla jačati kao i sama odluka. Potrebno je napraviti plan izlječenja od svoje ovisnosti. Papa Ivan Pavao II. proglasio je ženu ne samo ravnopravnu s muškarcem, nego i njegovim savršenim partnerom, ali to ne znači da se žene trebaju dokazivati pušenjem jer muškarci sve više prestaju pušiti, a žene u sve većem broju postaju pušačice. Njihova odluka o prestanku je važnija! Djecu treba naučiti da odlučno kažu NE, nikada neću početi s pušenjem!

Treba izabrati dan “D”, najbolje na svoj rođendan, a prva faza treba biti temeljito razmišljanje – što ja radim sebi? Druga faza je priprema – bacanje omiljenih upaljača, pepeljara i podrška voljenih, obitelji, prijatelja. Kutiju s cigaretama ostaviti uz sebe. Umjesto da posegnete za cigaretom popijte do 3 dl negazirane vode. Treća faza je dan “D” za gašenje posljednje cigarete u svom životu! Četvrta faza je najteža i najvažnija, a zove se ODRŽAVANJE trajnog nepušenja jer prijeti opasnost povratka.Uočite kada se najviše pojavi žudnja za cigaretom, pa u to vrijeme odmah potražite nešto drugo, primjerice grickajte mrkvicu, popijte čašu vode ili obrano mlijeko, zaposlite ruke s nečim drugim, a ne držanjem cigarete. Najveću pogrešku čine oni koji cigaretu zamijene čašicom pića ili zavaravanjem – uzimanjem bombona, slastica, čipsa, čokoladica kako bi “zaposlili” usta.

Prestanete li pušiti spriječili ste rizik za nastajanje oko 50 bolesti uzrokovanih pušenjem, ali i smanjili rizik od srčano-žilnih bolesti za 50%. Nitko ne voli savjete, ali nepušenje je saznanje da sam bio uhvaćen u klopku ovisnosti od strane duhanske industrije, njihova žrtva. NEPUŠENJE je isplativa investicija za džep, ali i za ZDRAVLJE!

Puno uspjeha!

Related Post

SRČANI UDAR I NAŠE ZDRAVLJE

Autor - 31/07/2013 0
Srčani udar ili infarkt,nazivaju srčani napadaj,(infarctus myocardii),ali uvijek se radi o naglom smanjenju ili prekidu dotoka krvi (ugrušak ili tromb)…