“CUGA JE TUGA” – Policija u preventivnoj kampanji protiv alkoholizma

416 0

16. studeni 2011. – Danas je u Domu kulture u Novoj Gradiški

održana kazališna predstava „Mamurluk“ koja je dio projekta i preventivne kampanje Grada Velike Gorice nazvanog „Cuga je tuga“.

 

Oko 600 učenika osnovnih škola, zajedno sa svojim nastavnicima su pogledali ovu kazališnu predstavu, koja je osmišljena za borbu protiv alkoholizma. Franjo Jurčec koji se našao u ulozi djeda, svojim je razgovorom pozitivno utjecao na unuka kojeg je igrao Dino Škare, a koji je završio u bolnici zbog trovanja alkoholom. Obzirom da je djed nekad davno prošao probleme s alkoholom, sugerira unuku kako da se postavi kad mu u društvu ponude alkohol.

 

Odlična kazališna predstava je ostavila snažan dojam na novogradiške učenike, koji su imali priliku spoznati onu negativnu stranu alkoholizma. Učenici su sjajnu glumačku izvedbu pratili s posebnim oduševljenjem, te su na kraju i zapjevali uz simpatičnu rap skladbu „Cuga je tuga“ uz gromoglasan aplauz.

 

Policija inače kontinuirano sudjeluje, inicira i organizira slične preventivne aktivnosti. Cilj kampanje je skrenuti pozornost javnosti na problem pijenja alkohola i štetnosti koje pritom nastaju. Dosadašnja iskustva iz policije ukazuju na to, da dosta srednjoškolaca pije alkohol, kako cure tako i dečki. Mladi nemaju poseban razlog zašto to čine, no sve to može rezultirati negativnim posljedicama, te je nužno promijeniti im takav stav. Nastojanja policije uz potporu lokalne zajednice, prosvjete i drugih institucija su smanjiti maloljetnicima dostupnost alkoholu, omogućiti i promovirati drugačije načine zabave i kako korisno ispuniti svoje slobodno vrijeme, te im također ukazati na mogućnosti bavljenja kreativnim aktivnostima. Bitno je podići svijest i odraslih osoba koje omogućavaju maloljetnicima konzumiranje alkohola.

 

Do sada su predstavljeni brojni preventivni projekti i aktivnosti na ovu temu s kojima policija nastavlja uz podršku i suradnju lokalne zajednice i drugih institucija, jer zajedničkim djelovanjem cjelokupne društvene zajednice, mlade se može na pozitivan način usmjeriti na pravi put, što bi u konačnici rezultiralo poboljšanjem sigurnosti i kvalitete življenja svih nas.

 

U edukativnu kampanju MUP-a RH, organizacijom današnje predstave u Novoj Gradiški, uključili su se PU Brodsko-posavska – POLICIJSKA POSTAJA NOVA GRADIŠKA, Županija brodsko-posavska, Grad Nova Gradiška i Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković Nova Gradiška.

 

Related Post