RADOST ŽIVOTA

469 0

SREDNJI LIPOVAC – U utorak, 30. lipnja požeški biskup pohodio je Srednji Lipovac i u crkvi sv. Josipa predvodio euharistijsko slavlje tijekom kojega je krstio Rebeccu, šesto dijete u obitelji Vlade i Anite Čikardić.

Poslije pozdrava župnika Gorana Mitrovića i mlade župljanke Mateje Didović koja je u narodnoj nošnji s prigodnom pjesmom biskupu izrazila dobrodošlicu, biskup je protumačio brojnim vjerenicima veličinu događaja rođenje jednog djeteta, napose u hrvatskom populacijski teško osiromašenom društvu te roditeljima Čikardić izrazio poštovanje i zahvalnost zbog prihvaćanja dara života šestog djeteta.

U homiliji podsjetio je na dragocjenost ljudskog bića te dostojanstvo roditelja u njihovu sustvaralaštvu s Bogom u rađanju novog čovjeka te zapostavljenosti te činjenice u suvremenoj potrošačkoj kulturi. Na temelju naviještenog ulomka iz Knjige postanka o Sodomi i Gomori progovorio je o moralnoj dimenziji ljudskog postojanja, napose braka i obitelji, istaknuvši kako civilizacije u kojima su one razorene nemaju budućnosti. Podsjetio je na neke moćne civilizacije u poput rimske koje su nestale, izgubivši bitku na moralnoj razini. Ukazao je na to da u hrvatskoj na razne načine progovaraju ideologije protivne ljudskoj naravi, čija su žrtva – među ostalim – brak i obitelj, svodeći čovjeka na modele proizvedene u određenim krugovima za vlastite ciljeve. Istaknuo je kako ljubav povezana sa žrtvom u braku i na svim drugim razinama života donosi preobrazbu i pobjedu a sebičnost razaranje i nestanak. Kazao je da je sam Sin Božji postavši čovjekom išao putem žrtve i ljubavi te je na križu pobijedio smrt. Zahvalio je obitelji Čikardić što nije podlegla napasti ponašati se po općem protuživotnom površnom i sebičnom mentalitetu, nego je posvjedočila kako su joj brak i brojna djece u obitelji prva vrijednost nakon Boga u koju ulaže svoju ljubav i žrtvu.

 

Aktualizirao je dnevno evanđelje o Isusovu utišanju oluje na moru te kazao da je mala Rebecca ušla u svijet različitih oluja koje prijete propašću, ali da ju Isus po svetom krštenju smješta u lađu svoje Crkve u kojoj je on prisutan svojom pobjedničkom žrtvom ljubavi. Dodao je kako nam se može učiniti da Isus spava u toj lađi no, ona je u njegovim rukama te će sigurno stići k cilju.

 

Pri koncu misnoga slavlja biskup je čestitao roditeljima Čikardić na krsno preporođenom djetetu te zahvalio svima koji su svojim sudjelovanjem na svetoj misi posvjedočili kako poštuju i podupiru obitelj koja se opredjeljuje za brojnu djecu. Nakon slavlja biskup se susreo u razgovoru s obitelji slavljenicom, ohrabrio je na putu zajedništva i odgoja djece te joj uručio darove i novčani prilog

Related Post

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 08/08/2016 0
KOVAČEVAC / NOVA GRADIŠKA – U pripravi za svetkovinu sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa, na blagdan Gospodinova…