RAZGOVOR S GRADONAČELNIKOM ŽELJKOM BIGOVIĆEM NAKON POSJETE PRIJATELJHSKOM GRADU HERZOGENAURACHU

466 0

NOVA GRADIŠKA, 8. srpnja 2015. – Riječi su to novogradiškog gradonačelnika Željka Bigovića s kojim smo razgovarali po povratku našega izaslanstva iz Herzogenauracha gdje su od 2. do 5. srpnja sudjelovali u sadržajima

i prvom dijelu programa obilježavanja 35. godišnjice prijateljstva naša dva grada.

 

U izaslanstvu je bilo 50-ak osoba, a vodili su ih gradonačelnik Željko Bigović, njegova zamjenica magistra Ljiljana Lukačević, predsjednik Gradskog vijeća Josip Mikšić. Bili su tu i članovi Gradskog vijeća, predstavnici političkih stranaka, predstavnici gospodarstva, Industrijskog  parka, gradskih škola, udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama,  predstavnici VZ grada NG i Ljupine, Dječjeg vrtića NG,  članovi HKUU „Trenk“.

-Otputovali smo 2. srpnja ujutro i doputovali u kasno poslijepodne,a u Herzogenaurachu smo primljeni uz večeru dobrodošlice  u jednoj njihovoj tradicijskoj gostionici („Zum Fasanengarten). U  petak 3. srpnja imali smo priliku posjetiti grad Bamberg, kojega zovu „Venecijom Bavarske“. Grad je to bogate kulturne baštine pod zaštitom UNESCA, a na sreću nije pretrpio niti razarnja tijekom Drugog svjetskog rata. Tema razgleda grada bila je „Fascinacija: svjetsko kulturno nasljeđe“, o čemu smo detaljno saznali zahvaljujući njihovim stručnim vodičima.

U poslijepodnevnim satima istoga dana  uslijedio je obilazak velikih centara Adidasa (zapošljava oko 4.500)  i Pume (zapošljava oko 1.500 radnika), a potom  proslava ljetnog kirvaja uz otvaranje velike bačve piva i podizanje velikog kirvajskog stabla. To je njihova tradicija, a stablo je visoko oko 28 metara i sve se radi ručno,  uz pomoć motki i ljudske snage, kao nekada –ispričao nam je gradonačelnik Bigović. U svečanosti su sudjelovale folklorne skupine „Ehemalige“ i „Trenk“.

U subotu 4. srpnja domaćini su za izaslanstvo iz Nove Gradiške upriličili prijam u Gradskoj vijećnici u Herzogenaurachu.  Povijesnicu suradnje i prijateljstva prezentirao je gradonačelnik German Hacker, a u ime izaslanstva i građana Nove Gradiške  Željko Bigović. – Ta toplina prijateljstva između naša dva naroda cijelo vrijeme se i osjetila – istaknuo je gradonačelnik Bigović. Također je dodao kako je u subotu navečer  HKUU „Trenk“ podarila  prijateljima iz Njemačke tradicijski program slavonske i hrvatske kulturne baštine kroz bogatstvo narodnih nošnji, pjesmu, ples, tamburašku glazbu.

U nedjelju, zadnjega dana boravka našega izaslanstva u ovom prijateljskom gradu služena je sveta misa u povodu 35. godina prijateljstva. Kod oltara uređenoga na pozornici Weihersbach, gdje je proslavljen i ljetni kirvaj,  bili su župnik Helmut Hetzel, kao  i vlč. Perica Matanović i vlč. Ivan Štivičić, župnici novogradiških župa Bezgrješnog začeća BDM i Kraljice svete Krunice. Na misi su pjesmom sudjelovali i glazba Herzogenauracha i naš Trenk.

-Posebno dirljiv je bio i prijam u  subotu, 4. srpnja  u Klubu Hrvata gdje je za nas i njemačke goste  pripremljena večera, a  i tu se, u tom susretu, osjetilo da prijateljstvo između dva naroda zapravo živi svakodnevno. Saznao sam i da su 95% posjetitelja toga Kluba zapravo Njemci – naglasio je gradonačelnik Željko Bigović.

 

Suradnja i donacije


-U Herzogenaurachu danas živi 118 Hrvata, nekada ih je bilo i više. Nema nezaposlenih, zapravo je zaspolenika više nego stanovnika (zaposleno 24.000 ljudi). Imaju moćnu tvrtku Inu Scheffler, koja u samome gradu zapošljava 11.000 ljudi. U našem izaslanstvu su bili i predstavnci, odnosno vlasnici tvrtke IMPAL koja  ima dugogodišnju poslovnu suradnju s Inom Scheffler. Jedna manja delegacija posjetila je tvrtku, a dio nje je bio i Ivica Sertić, direktor Industrijskog parka NG. Razgovaralo se i o gospodarskim temama, ali ništa službeno. Mogućnost posla s Inom Scheffler je neograničena, ali  postoji ograničenje s kadrovima  s kojima mi u ovom trenutku raspolažemo. Radi se o kadrovima koji trebaju zadovoljiti  visoke  zahtjeve CNC tehnologije  i mi se kontinuirano borimo  da mlade u tom pravcu i educiramo. Industrijski park i IMPAL usko surađuju s Inom Scheflfer , ali onda kada smo imali priliku ovdje dovesti ovu tvrtku kao ulagača  i imati oko 2.000 zaposlenih možda se nismo snašli, a sada je to pomalo teško. Vrata su nam širom otvorena, ali ovisi o nama  i o stručnom radnom kadru za takav posao – istaknuo je, među ostalim, u razgovoru Željko Bigović.

Vrijedna je i suradnja IOŠ Nova Gradiška i strukovne škole u Herzogenaurachu, koje su obilježile 15. godina suradnje i prijateljstva na čemu je naravno zahvalio i prof. Mijo Matošević, ravnatelj novogradiške IOŠ, posebno za uspješnu razmjenu učenika. Zahvalnost za svu pruženu pomoć, suradnju i pruženu ruku prijateljstva uputila je, prema gradonačelnikovim riječima i  Kata Vukšić, predsjednica novogradiške Udruge za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama, posebno istoj takvoj Udruzi u Herzogenaurachu s kojom ih je povezao Marko Lončar i inicirao prve donacije. Uz novčanu pomoć naša je Udruga dobila i kombi vozilo  za prijevoz djece. U izaslanstvu su bili i predstavnici Vatrogasne zajednice  NG i  posjetili su njihove vatrogasce. Također je dogovorena  donacija za novogradiške gasitelje. Kontakte su ostvarili i predstavnici Komunalnih poduzeća i također je dogovorena donacija kako bi se pomoglo našim tvrtkama da što kvalitetnije obavljaju svoj posao. Predstavnici Dječjeg vrtića NG, Vera Trobić, ravnateljica i predsjednik Upravnog vijeća Tomislav Bećirević posjetili su Dječji vrtić u Herzogenaurachu koji je pod ingerencijom župe, a donacije se spremaju i za naš vrtić. – One će svakako dobro doći u našem, uskoro novo obnovljenom vrtiću Radost-istaknuo je gradonačelnik Bigović.

 

Uzvratna posjeta i drugi dio programa obilježavanja 35. godišnjice prijateljstva


-Dogodit će se na jesen od  8. do 11. listopada kada izaslanstvo Herzogenauracha dolazi u NG i očekujemo također oko 50 ljudi. Već se počinje razmišljati o sadržajima koje ćemo im ponuditi kako bi im boravak bio što ugodniji i ljepši, a o slavonskoj fešti i gostoljubljivosti ne moramo niti govoriti. Oni to već znaju i kako su rekli izuzetno  se vesele.  S izaslanstvom Herzogenauracha stići će i manje izaslanstvo austrijskog grada Wolsberga koji je također prijateljski grad Herzogenauracha. Dragim gostima priredit ćemo doček,  program, osmisliti boravak dostojan 35. godišnjici istinskog i toplog prijateljstva – naglasio je u razgovoru gradonačelnik Željko Bigović.

Related Post