BRANITELJSKO HODOČAŠĆE OD KUTINE DO VUKOVARA

453 0

NOVA GRADIŠKA, 8. srpnja 2015. – Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i Udruga specijalne policije „Zebre“ Nova Gradiška sinoć su ugostile branitelje hodočasnike koji pješače od Kutine do Vukovara

za poginule branitelje i sve vukovarske žrtve. Ovo tradicionalno hodočašće branitelji koriste i kao prigodu za prikupljanje novca za Udrugu „Vukovarske iskrice“ koja okuplja mlade osobe s mentalnim poteškoćama.

 

Inicijator i organizator hodočašća, vukovarski je branitelj Vladimir Balgač-Alf. Među 18 hodočasnika su Damir Markuš i Damir Pučak, također vukovarski branitelji, te branitelji iz Varaždina, Orašja i Velike Ludine.

-Među hodočasnicima je i nekoliko sudionika koji nisu pripadnici braniteljske populacije, ali poštuju dignitet Domovinskoga rata i humanu nakanu hodočašća koje je posvećeno i poginulim braniteljima iz Kutine, poglavito braniteljima Vukovara Zdravku Bezuku, Ivanu Karinoviću i Velimiru Kvesiću, koji je umro od posljedica rata. Ovo hodočašće ima i humanitarni karakter jer skupljamo donaciju za Udrugu „Vukovarske iskrice“. Na prošlom smo prikupili 20.000 kuna. Važno je iskreno srce i dobra namjera. Svi jedva čekamo da dođemo u Vukovar „našoj djeci“ kako ih mi zovemo. Naime, prijateljstvo je počelo u vrijeme obrane Vukovara od poplava kada su veterani Prve gardijske brigade uz druge branitelje priskočili u pomoć, a prvi koji su nam donijeli jesti bila su djeca s downovim sindromom. Pružila su nam malene sendviče s toliko ljubavi i zahvalnosti da su odmah proradile emocije i od tada je počelo naše prijateljstvo – kazao je Damir Markuš.

 

-S organizatorima hodočašća naši dragovoljci i „Zebre“ susretali su se na prosvjedu branitelja u Savskoj 66, ali i na drugim mjestima obilježavanja važnih obljetnica iz Domovinskoga rata i stradanja domoljuba za Hrvatsku. Dogovorili smo se da jedna od postaja na kojoj će se odmoriti na putu do Vukovara bude i Nova Gradiška. Grad je osigurao prostor Društvenoga doma za prenoćiti. Mi ćemo se potruditi da im kod nas bude što ugodnije – kazao je Arsen Granda, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

Kako kaže Damir Markuš, put do Vukovara dug 204 kilometra propješačiti će za šest dana, a završit će ga na mostu preko Dunava kod biste Jean Michel Nicoliera, Francuza koji se uključio u obranu Vukovara i sprijateljio s Kutinčanima koji su se zajedno s njim borili u Vukovaru. Kako ističe, na taj način kutinski hodočasnici žele odati posebnu počast i zahvaliti se svim strancima koji su branili grad heroj, ali i doprinijeli stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske.

Related Post

UDRUGA „SVETI LEONARD“

Autor - 23/03/2016 0
KOMARNICA, 23. ožujak 2016. – Uskrs stiže i u Komarnicu, u raskošnim bojama proljeća. Tradicionalno, ispred kapele svetog Leonarda, svojoj…