RAZGOVOR S MARKOM LONČAROM – Godinama spajao ljude i stvarao nova prijateljstva

1246 0

NOVA GRADIŠKA, 18. svibnja 2010. – Marko Lončar primjeren je čovjek za razgovor o prijateljstvu između Nove Gradiške i njemačkog grada Herzogenauracha. Ponajprije zato jer je na njegovu inicijativu došlo do prvih, a u proteklim godinama do brojnih drugih kontakata čelnih ljudi dva grada, brojnih susreta društava, klubova i pojedinaca. U

 Njemačku je otišao 1969. godine i zaposlio se u tvrtki Scheffler INA koja, danas ima 205.000 radnika. Radio je tu sve do umirovljenja. Pokazao se izvrsnim radnikom pa je do 1976. godine nekoliko puta bio nagrađivan zbog unapređivanja posla. Kao sportašu u njemu se 1976. godine budi želja za osivanjem sportskog kluba u Herzogenaurachu. Uz pomoć ljubitelja sporta u lipnju iste godine osnovan je kuglački klub. Postao je njegovim prvim predsjednikom.

Kako je došlo do prvih kontakata sa ljudima u Novoj Gradiški?

 Zamolio sam upravu kluba, u kojoj je bilo 15 ljudi, da kada odu na godišnji odmor vide mogućnost s kojim bi gradom u tadašnjoj Jugoslaviji mogli surađivati. Jedini sam ja uspio. Prvi čovjek u Novoj Gradiški s kojim sam se sreo bio je gospodin Franjo Pelan. Dobio sam tada i pomoć od tadašnjeg Socijalističkog saveza i Sindikata. Franjo Pelan mi je za klub uručio pisaći stroj i kompletne dresove za naše kuglašice i kuglaše. Donoseći sportsku opremu u Herzogenaurach založio sam se da za 29. studeni dovedemo jedan KUD. Dolaze Tomica Popović i Ivica Samardžić sa KUD-om i Verom Svobodom. Bila je to prigoda da pozovem gospodarstvenike i predstavnike Herzogenauracha, što su oni i prihvatili. Upoznali su se s Novogradiščanima i gradonačelnik Hans Ort ih je sutradan pozvao u gradsku vijećnicu. Naši predstavnici pozvali su domaćine u Novu Gradišku, koju su posjetili 1. svibnja naredne godine. Odnosi su se dobro njegovali do 1978. godine. Tada je predsjednik Općine Nova Gradiška bio Stjepan Reljković. Žao mi je što umro i neće se naći na obilježavanju tridesete obljetnice prijateljstva. Novi korak u unapređivanju odnosa dogodio se 1978. godine. Gospodin Josip Vuković postaje predsjednik Skupštine općine. Želio je da se suradnja unaprijedi i u svibnju 1980. godine potpisana je povelja o bratimljenju gradova Nova Gradiška i Herzogenaurach. Potpisali su je Josip Vuković i Hans Ort. Želio bih istaknuti da je tada dogradonačelnik Herzogenauracha bio Hans Lang, koji je kasnije postao i gradonačelnik i dao velik doprinos da se održe i unaprijede prijateljski odnosi između dva grada. Moram reći da je u vrijeme potpisivanje povelje o prijateljstvu bilo pojedinaca koji su govorili da se dva grada ne bi trebala bratimiti pozivajući se na događaje iz 2. svjetskog rata.  

Kakvi su sve oblici suradnje postignuti i koji se nude?

 Istaknuo bi samo ono najznačajnije. Naš klub, Herozogenaurach i njegovi stanovnici su za vrijeme Domovinskog rata su organizirali prikupljanje pomoći. Bila je to velika i značajna pomoć koju smo dovezli u Hrvatsku u 11 šlepera. Najveća pomoć došla je u Novu Gradišku. Istaknuo bih sanitetsko vozilo, sanitetsko vozilo s operacionim stolom, hranu i druge potrepštine. Svih ovih godina udruge i pojedinci dobivali su nužnu pomoć iz Herzogenauracha. U ožujku ove godine je Udruga osoba s mentalnom retardacijom koju vodi Kata Vukšić dobila je za potrebe hendikepiranih osoba kombi vozilo i 3.000 eura od slične udruge iz Heerzogenauracha. Razgovaralo se o daljnjoj suradnji.  

Kakvom ocjenjujete gospodarsku suradnju?

 Suradnja se nastavila i održala sve do danas. Nažalost nije se ostvarila gospodarska suradnja kakova se mogla ostvariti. Planiralo se u Novoj Gradiški izgraditi tvornicu tvrtke Scheffler INA. Rumunji su bili sposobniji i tvornica je umjesto u Novoj Gradiški izgrađena u Rumunjskoj. Rumunji su dali besplatno zemljište i tvrtku Scheffler deset godina oslobodili poreza na dobit. Danas u Rumunjskoj radi 2540 ljudi. Svima je danas jasno što bi to značilo za Novu Gradišku da je tvornica izgrađena kod nas. Potičem i dalje gospodarsku suradnju i raduje me što su se u posljednje vrijeme ostvarili gospodarski kontakti s malim poduzetnicima. Gospodin Antun Lalić i njegova tvtrtka IMPAL iz Zapolja rade za tvrtku Scheffler, ima izgleda da proizvodnju poveća i zaposli do deset djelatnika. Raduje me da je za gospodarsku suradnju opredijeljen gradonačelnik Josip Vuković i da sa gradonačelnikom Herzogenauracha razgovara o ulaganjima u industriju i to ne samo u Novu Gradišku već i druga mjesta u Županiji. Ima tvrtki koje imaju interes, a uz INA Sshaffler, među njima su tvrtke Frolich, Schram, Adidas i Puma. Želim da te inicijative gradonačelnik Vuković i gradski vijećnici ozbiljno shvate. Treba im dati sve moguće pogodnosti i zaposliti domaće ljude.  

Obilježavanja obljetnice

 Bilo je predloženo da se obilježavanje tridesete obljetnice slavi u Herzogenaurachu, a 35 obljetnica u Novoj Gradiški. Predložio sam da se obljetnica slavi u obadva grada jer se kod nas gradonačelnik bira svake četiri godine pa se može desiti da sadašnjem gradonačelniku, koji je bio potpisnik povelje o bratimljenju istekne mandat. Dogovoreno je zato da se obilježavanje ove vrijedne obljetnice u Herzogenaurachu proslavi do 10. do 13 lipnja, a u Novoj Gradiški od 29. rujna do 3. listopada ove godine Za sve protekle godine stvorena su brojna prijateljstva. Nažalost, od 1988. godine ni jedan klub iz Herzogenauracha nije bio u Novoj Gradiški. Nadam se da će se i ta suradnja obnoviti. Istaknuo bi doprinos KK Croatia u održavanju prijateljskih odnosa. Naš klub sada vodi moj sin koji je prijatelj s gradonačelnikom Herozogenauracha. Išli su skupa u školu što je dobra spona za suradnju. Želio bi da KK Croatia vlasti u Novoj Gradiški ne zaborave jer je on sve ove godine davao veliku inicijativu za suradnju. Dodao bi da je naš klub jedini opstao u Bavarskoj od 44 kluba, aktivan je u njemačkom sportskom savezu, a natječe se u regionalnoj ligi. Klub je otvoren za sve, za Nijemce ali i za sve druge – kaže Marko Lončar.  

Related Post