Redovna godišnja skupština VZO St. Petrovo Selo

1660 0

Autor Višnja Mikić

KOMARNICA – U subotu, 28. travnja, u Komarnici je održana  redovna godišnja skupština Vatrogasne zajednice općine Staro Petrovo Selo. Uz članove, predstavnike društava koja djeluju u okviru VZO, sjednici su bili nazočni i predsjednik Općinskog vijeća Staro Petrovo Selo, Slavko Mulac te načelnik općine, Nikola Denis.

Na dnevnom redu su, među ostalim, bila izvješća o radu u prošloj godini, a predloženi su i prihvaćeni  plan rada za 2018. godinu te financijski plan za ovu godinu s projekcijom za 2019.g.

Nakon intoniranja državne i vatrogasne himne, nazočni su minutom šutnje odali dužno poštovanje svim poginulim i umrlim vatrogascima te svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Riječi dobrodošlice i pozdrava uputio  je zatim svima predsjednik VZO, Zlatko Pospišil, predložio dnevni red, a nešto kasnije podnio i izvješće o radu predsjedništva VZO. Među ostalim je naglasio nazočnost sastancima Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije te redovite sastanke u VZO, zatim organiziranje  pasivnog dežurstva u vrijeme žetve, sudjelovanje u školovanju kadrova koje je organizirala VZŽ za časnike i dočasnike I klase. 29 vatrogasaca upućeno je na liječničke preglede i obavljeno je njihovo osiguranje. I prošle godine je upriličeno postrojavanje vatrogasaca u povodu svečanosti Dana općine, a proslavljen je i sveti Florijan, zaštitnik vatrogasaca.  Stožerno društvo održalo je vatrogasnu vježbu gašenja požara raslinja, gdje su sudjelovali i Civilna zaštita te Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Nabavljana je i oprema neophodna za rad društava: tri brentače za rad s djecom u DVD-ima Štivica, Vrbova i Godinjak, iz županije su dobili četiri svjetiljke za stožerno društvo. Sva vozila su redovito održavana i registrirana. Obavljen je obilazak svih društava u sastavu VZO, izvršen nadzor opreme i zaključeno da je očuvana i ispravna. Članice društava su odlazile s djecom i mladeži na natjecanja gdje su postizali  dobre rezultate.

Iz izvješća zapovjednika VZO, Danka Zečkovića, vidljivo je VZO zabilježila 29 intervencija: 13 tehničke naravi i 16 požara.  Samo na intervencije tijekom 2017.g. utrošeno je 345 radnih sati. Zečković je prošlu godinu usporedio s 2013. kada je samo stožerno društvo imalo 32 intervencije, a prošle godine na razini VZO bilo ih je 29, pa je iz iznesenog vidljivo da je napredovao rad na preventivi. Naglasio je kako tijekom proteklih godina u intervencijama nije bilo propusta i situacije s kojom se nisu znali „nositi“, a nisu zabilježene ni značajnije ozljede operativaca. Rekao je  kako u slijedećem periodu žele nastaviti obrazovanje i osposobljavanje vatrogasaca te obnovu voznog parka Izvješće Nadzornog odbora podnio je Antun Smičić, a financijsko izvješće, Milan Vuković. Izvješća su prihvaćena, a onda je obavljena zamjena zapovjednika VZO. Naime, zbog uglavnom privatnih obveza, kako je rečeno, dosadašnjeg zapovjednika, Danka Zečkovića, zamijenit će ga njegov zamjenik, Dario Dautović, koji postaje zapovjednik, što je također prihvaćeno.

Tajnik VZO, Milan Vuković, iznio je zatim  plan rada i financijski plan za ovu godinu s projekcijom za 2019, prema kojima VZO Staro Petrovo Selo čeka dosta posla i aktivnosti.

Skupštinu su na kraju pozdravili gosti: Slavko Mulac, predsjednik Općinskog vijeća i načelnik općine Staro Petrovo Selo, Nikola Denis. Denis je pohvalio rad VZO i pripadajućih društava i rekao kako nije jednostavno danas zadržati broj članova društva, pogotovo mladih ljudi i animirati djecu i mlade za članstvo u DVD-u. Naglasio je kako su, zahvaljujući Vladi RH ove godine u proračunu općine povećana sredstva  koja pripadaju VZO, a da je općina voljna izdvojiti i dodatna sredstva za rad, kako bi ova vrijedna i nezamjenjiva društva bila na još višoj razini.

Related Post

DANI OTVORENIH VRATA

Autor - 06/10/2014 0
VRPOLJE – Danas, 6. listopada, u vremenu od 10 do 11.30 sati, kontakt policajci Policijske postaje Vrpolje Nenad Bogdanović i…