Regionalna inicijativa – Josipović i Dodik u Slavonskom Brodu

954 0

“Za grad je bitno da ćemo iz prve ruke saznati što se radi u Rafineriji nafte Brod. Mislim da je gospodin M.Dodik namjerodavniji, da može riješiti probleme koji nas muče”

SLAVONSKI BROD 1. ožujak 2011. – Sutra će se u Slavonskom Brodu po prvi put u Hrvatskoj susresti Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Središnje teme susreta biti će povratak izbjeglih stanovnika Bosanske Posavine i obnova njihovih kuća, te onečišćenje zraka koje u Slavonski Brod stiže iz Rafinerije u Bosanskom Brodu. Može li ovaj susret stvarno donjeti pozitivne pomake za život s obje strane granice? Većina i s jedne i sa druge strane granice ima velike dvojbe.

 

Šerif Isaković, odvjetnik nekada s BiH adresom, sada stalno nastanjen u Slavonskom Brodu sumnja, ali ipak… “Mislim da se ništa posebno ne može očekivati od sutrašnjih razgovora. Ali sigurno je pozitivno da se komunicira, zahvaljujući predsjedniku Ivi Josipoviću, jer je napredan čovjek koji želi da pomiri ovaj cijeli prostor. Njemu svaka čast i čestitke na tome. Što se tiče razgovora o povratku Posavljaka, mislim da je ta tema toliko otrcana da o njoj više nema smisla razgovarati. Razlog za to je podatak da je u Bosanskoj Posavini, a u Bosni i još manje, ni 20 posto kuća nije obnovljeno. Za 20 godina 20 posto, pa tko uopće može govoriti o povratku. Nikome nije zabranjen povratak, ali nitko ( ni Federacija BiH ni Republika Srpska) ne osigurava normalne uvjete za povratak. Počevši od školskih programa, koji bi trebali biti prilagođeni za svu dejcu. Još uvijek pod jednim krovom odvija se nastava po različitim programima…”, kaže Š.Isakovć dodajući kako će se takvi problemi rješavati kada bude riješeno konačno pitanje ustroja Bosne i Hercegovine, a takva tema misli preteška je za sutrašnji susret.

 

I slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara svjestan je kako bi se tijekom ovog susreta trebalo otvoriti čitav niza neriješenih pitanja, međutm lista ovaj put sigurno neće biti preduga. Tema koja za Brođane ne može u zastaru je ona vezana uz brojne civilne žrtve stradale u bombardiranjima Slavonskog Broda, među kojima je bio veliki broj djece. “Zato smo i tražili neka se u protokol stavi odlazak do spomen obilježja podignutog u čast poginule djece. Za grad je bitno da će mo iz prve ruke saznati što se radi u Rafineriji nafte Brod. Mislim da je gospodin M.Dodik namjerodavniji, da može riješiti probleme koji nas muče”, kaže M.Duspara. Na susretu s dvojicom predsjednika sutra bi trebali biti i predstavnici Rafinerije nafte Brod, te predstavnici desetak udruga koje okupljaju izbjeglice iz Bosne i Hercegovine. Nakon Slavonskog Broda predsjednički dvojac odlazi u Zagreb gdje će se održati susret gospodarstvenika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. (Sbplus)

foto: dnevnik.hr

 

Related Post