REKLI SU NA OBILJEŽAVANJU 23. OBLJETNICE MEĐUNARODNOG PRIZNANJA HRVATSKE

916 0

NOVA GRADIŠKA, 16. siječanj 2015. – Okupljenima jučer na središnjem gradskom trgu obratili su se prof. Ante Vukšić, predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja, Gradonačelnik Željko Bigović i župan Danijel Marušić.

Uz ostalo su rekli:

 

PROF. ANTE VUKŠIĆ:Temelji hrvatske države su u Domovinskom ratu

 

-Do 1992. godine nismo imali svoju državu. Nakon 890 godina to smo doživjeli i ostvarilo se hrvatski san. Možemo reći, da su za to najviše zaslužni hrvatski narod i hrvatski branitelji, prije svega oni koji su, na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, dali život za RH.

Kada govorimo o temeljima hrvatske države, naglasimo to, temelji hrvatske države su u Domovinskom ratu, u referendumu od 19. svibnja 1991. godine, u krvi naših sinova koji su ugradili svoje živote u temelje hrvatske države, u svemu onome što je donio Domovinski rat. Domovinski rat je temelj hrvatske države. Oni koji žele temelje hrvatske države prenijeti negdje u prošlost i u vrijeme 2. svjetskog rata lažu i nisu u pravu jer su oni htjeli Jugoslaviju, a Jugoslavija isključuje svaku Hrvatsku. Govorili su, sjetite se, da će prije Sava poteći uzvodno nego će Hrvati dobiti svoju državu. Nećemo dopustiti da oni nama ukradu državu, da nam ukradu temelje hrvatske države. Hrvatska država je rođena i stvorena u Domovinskom ratu, obrambenom i oslobodilačkom ratu.

GRADONAČELNIK ŽELJKO BIGOVIĆ: Došlo je vrijeme da hrvatsku državu uredimo po mjeri hrvatskog čovjeka

 

-Drage moje Hrvatice i Hrvati! Ovim riječima započela je pobjednički i slavljenički govor prva hrvatska i novoizabrana predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Zato joj s ovog skupa pošaljimo podršku i svi zajedno izgradimo bolju Hrvatsku i još jednom čestitajmo velikim pljeskom.

Dragi prijatelji, dragovoljci i branitelji, zapovjednici, časnici i generali, svi vi koji ste ratovali na novogradiškom ratištu, posebice oni koji su danas došli iz raznih krajeva lijepe nam domovine, želim vam dobrodošlicu u grad Novu Gradišku, grad koji je prkosom odolijevao velikosrpskoj i jugoslavenskoj agresiji, granatiranju i agresorskom osvajanju. U isto vrijeme primio je na tisuće prognanih i izbjeglih obitelji s čim ovaj grad može bit ponosan jer je živio i radio za svoje hrvatske branitelje.

Na spomen zidu našeg veličanstvenog spomen obilježja zahvale i časti uklesano je 257 imena hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote u zalog neovisne i suvremen Hrvatske države. Na žrtvama svih poginulih branitelja međunarodna zajednica je morala priznati Republiku Hrvatsku. Zato 15. siječanj, međunarodni dan priznanja RH obilježavamo okupljanjem i postrojavanjem ratnih postrojbi. Vi ste zajedno s poginulim hrvatskim braniteljima i pokojnim hrvatskim predsjednikom i zapovjednikom oružanih snaga dr. Franjom Tuđmanom, zajedno s hrvatskim narodom, najzaslužniji što je hrvatska država međunarodno priznata i danas sloboda i suverena. Njima, ali i svim državama koje su koncem 1991. i početkom 1992, godine priznale Hrvatsku trebamo zahvaliti da imamo hrvatsku državu.

Želim zahvaliti i 100-postotnim invalidima Domovinskog rata koji mjesecima prosvjeduju u Savskoj 66 jer žele očuvati dignitet Domovinskog rata i dostojanstvo hrvatskih branitelja. Imamo svoju državu i došlo je konačno vrijeme da ju uredimo po mjeri hrvatskog čovjeka. Imamo prirodne ljepote, imamo ljudske i druge potencijale. Našu prelijepu domovinu moramo podignuti s dna najnerazvijenijih europskih država. To ćemo zajedno i učiniti.

 

ŽUPAN DANIJEL MARUŠIĆ: Poštujmo hrvatske pobjede

 

-Gradonačelnik Bigović i prof. Vukšić lijepo su govorili riječima koje su utkane u hrvatska srca. Danas smo se došli pokloniti pred onima kojih više nema i čiji su životi u temeljima hrvatske slobode. Došli smo obilježiti sve hrvatske pobjede, a velike pobjede su neovisnost i još veća pobjeda međunarodno priznanje Hrvatske. Trebamo to staviti u kontekst vremena kada je trećina hrvatskog teritorija bila okupirana, vodile se borbe, a hrvatske majke oplakivale su hrvatske sinove. Zato je to velika pobjeda prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, pobjeda je to hrvatske diplomacije i hrvatskog naroda.

I danas postoje neki koji našu mladu državu Hrvatsku, jer država sa ovoliko godina još je mlada, pokušavaju gurati u neke regione, neke bivše Jugoslavije i mrtve tvorevine koje nikada nisu dobro donijele hrvatskom narodu. Mi moramo zato znati što su hrvatske pobjede i što je Domovinski rat i prenositi to na svetu našu budućnost, a to su naša djeca. Zato poštujmo hrvatske pobjede. Živimo za njih, živimo za našu Hrvatsku i gadimo je da bude bolja i sretnija.

Related Post

POTPORA ZA NOVOROĐENU DJECU

Autor - 04/07/2011 0
NOVA GRADIŠKA, 4. srpnja 2011. – Zamjenica gradonačelnika dr.Ljepša Rakas-Vujčić danas je po 1.500 kuna uručila obiteljima novorođene djece u Novoj…

DOBRE VIJESTI

Autor - 13/09/2012 0
Izgradnju ova dva komunalna objekta financiraju Hrvatske vode, osim 10 posto investicije za izgradnju vodovoda u Ljupini koje će namiriti…

POČEO FESTIVAL KAVE I KOLAČA

Autor - 27/08/2017 0
NOVA GRADIŠKA, 27. kolovoza 2017. – Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika, otvorio je jučer „Festival kave i slavonskih kolača“ koji treći…