REKONSTRUKCIJA PRUGE OKUČANI – NOVSKA

645 0

OKUČANI/RAJIĆ, 27. ožujak 2013. – Danas je HŽ infrastruktura organizirala posjetu radilištu na rekonstrukciji pruge na dionici Okučani-Novska. Radovi, koje financira Europska unija, na dionici Rajić-Okučani razgledani su iz vlaka.

 

Po dolasku na kolodvor Okučani izjava za medije dali su Darko Peričić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, veleposlanik Paul Vandoren, šef Delegacije EU-a u RH, dr.sc.Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, dr.sc.Branko Grčić, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a.

 

U ime Sisačko-moslavačke županije nazočna je bila zamjenik županice Andrija Rudić i općinski načelnik u Okučanima Aca Vidaković.

 

Dionica Okučani – Novska nalazi se na magistralnoj pruzi Novska – Tovarnik – državna granica i dio je X. paneuropskoga koridora. Rekonstrukcija dionice obuhvaća dvije cjeline: modernizaciju kolosjeka Okučani – Novska dužine 16,8 kilometara i rekonstrukciju kolodvora Okučani (oko 3 km). Ukupna vrijednost radova procjenjuje se na oko 40 milijuna eura, od čega 85 posto nepovratnih sredstava osigurava EU iz predpristupnog fonda IPA, a 15 posto se osigurava iz proračuna Republike Hrvatske.

Svi radovi će biti završeni do kraja 2014. godine. Nakon modernizacije bit će uspostavljena projektirana brzina od 160 km/h. Modernizacijom signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja uspostavit će se veća razina sigurnosti željezničkog i cestovnog prometa na područjima križanja. Povećanjem vozne brzine skratit će se vozna vremena u putničkom i teretnom prijevozu, a ugradnjom nove nosive i kolosiječne konstrukcije povećat će se razina udobnosti i sigurnosti putnika.

 

Prilikom obilaska radova 27. ožujka razgledani su radovi na pruzi te radove na rekonstrukciji kolodvora Okučani.

Related Post

MALA GOSPA

Autor - 11/09/2012 0
OKUČANI, 11. rujan 2012. – Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije – Malu Gospu proslavili su Okučanci u različitim krajevima Hrvatske…