Reštarački pjesnički susret

582 0

REŠETARI, 1. listopada 2010. – Rešetari s još jednom, četrnaesti puta za redom, bili mjesto okupljanja pjesnika Hrvata iz cijelog svijeta. O kakvom se pjesničkom susretu radi najbolje kazuju pjesnici koji su, uz pjesnike iz Hrvatske, došli iz

Kanade, Južnoafričke Republike, Švedske, Amerike, Mađarske, Makedonije, drugih i susjednih zemalja.

O značaju ovih pjesničkih susreta govori dolazak 60 pjesnika iz cijelog svijeta, ali i pokrovitelji, a to su bili Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture, koji su prepoznali njihov značaj. Bio je to još jedan pjesnički susret značajan za Hrvate koji žive u dijaspori, koji njeguju hrvatsku riječ i čuvaju hrvatski identitet u zemljama gdje žive. Posebni gosti bili su ove godine iz izaslanstva makedonskog grada Ilindena.

Nisu ni ove godine izostale pohvale Književno likovnom društvu Rešetari, kako samih pjesnika, tako Dijane Mašala iz Hrvatske matice iseljenika i Dubravke Severinac iz Ministarstva vanjskih poslova, te Zlatka Age, općinskog načelnika i Milke Perković, predsjednice Općinskog vijeća. Na prijemu koji je organizirao za sudionike ovih pjesničkih susreta načelnik Zlatko Aga, istaknuo je značaj koji pjesnički susreti imaju ne samo za općinu Rešetare, već i za Hrvatsku i posebno za Hrvate koji žive diljem svijeta i njeguju hrvatsku riječ kao najznačajniji dio svog identiteta. Nisu zato izostale Ivanu De Villi, predsjedniku KLD-a.

Petar Bašić iz JAR, Antun Kikaš iz Kanade i Ivanka Kuzmanović Madunić iz USA su Hrvati koji godinama ne zaobilaze pjesničke susrete u Rešetarima. – Sretan sam što sam ponovo ovdje, treći puta za redom. Nije bilo dvojbe da li ću doći. Sretan sam što sam u Rešetarima, koji su kao malo mjesto ucrtali svoje ime velikim zlatnim slovima na svjetskoj globalnoj mapi. Književno likovno društvo Rešetari je plemenito društvo i ovo je plemenita općina, koja obogaćuje cijeli svijet, pogotovo nas Hrvate, okupljajući nas ovdje i obogaćujući sva ova poznanstva. Meni je drago što je ovaj susret, obogaćen ove godine s našim prijateljima iz Makedonije – kazao je Antun Kikaš.

Ove je godine promovirano pet knjiga. Promovirane su zbirke pjesama „Između dvojbi“ Ljerke Totch Naumove iz Makedonije i „Hrvatska, i izvor i ušće“ Ivanke Kuzmanović Madunić iz USA , zbornik mladih pjesnika „Dodirni ga srcem“ i zbornik pjesama XIV susreta pjesnika „ O zemlji i zanovijeti“. Promoviran je i antologijski zbornik „Na istom kolosjeku“ Stipana Blažetina u povodu obilježavanja 70-te obljetnice njegovog rođenja i 10-te obljetnice njegove smrti.

Related Post

23. OBLJETNICA AKCIJE „ŠIRINCI“

Autor - 03/01/2015 0
ŠIRINCI / REŠETARI, 3. siječanj 2013. – Danas je u Širincima i Rešetarima obilježena 23. obljetnica oslobodilačke vojno-redarstvene akcije „Širinci“.…