ROKOVO U VRBJU

1528 0

VRBJE, 17. kolovoza 2016. – Tradicionalno uz Dan općine Vrbje mještani Vrbja slave i svog zaštitnika sv. Roka. Svetkovina je počela tradicionalnom misom na otvorenom koju je služio velečasni Željko Volarić.

 

Iako su mještani blagovali kod svojih domova nije ove godine izostalo ni zajedničko slavlje i blagdansko druženje u središtu mjesta. Uz glazbu, pivo i vino, na raspolaganju su im bili pečena janjetina i prasetina, te jela iz peke i s roštilja, a ni ove godine nije izostao vol na ražnju.

 

Za poseban ugođaj i ove su se godine pobrinuli vrijedni članovi KUD-a „Vrbje“ koji su organizirali još jednu smotru folklora pod nazivom „Rokovo u Vrbju“.

 

Kroz Vrbje su projahali konjanici i provezle se svečano ukrašene kočije, a na pozornicu u središtu mjesta doveli su kulturno umjetnička društva “Radinje” iz Siče, “Drežnik” iz Drežnika i Hrvatska kulturno umjetničku udrugu “Trenk” iz Nove Gradiške. Posjetitelji koji su se ispred mjesnog doma okupili u velikom broju uživali su u svirci, pjesmi i plesu te nastupu malih, velikih i onih starijih folkloraša, pjevačkih skupina i tamburaša.

 

Smotra folklora “Rokovo u Vrbju”, otvorio je saborski zastupnik Davor Vlaović, a okupljene folkloraše i publiku u ime Općine Vrbje pozdravio načelnik Igor Jurišić, a u ime KUD-a „Vrbje“ predsjednica Marijana Sekulić.

 

Organizator i svi sudionici dobili su čestitke i pohvale, jer, kako su naglasili, svojim entuzijazmom njeguju običaje i tradiciju svog zavičaja. Zato, kako su rekli, Igor Jurišić i Davor Vlaović, ne izostaje financijska potpora kulturno-umjetničkim društvima od strane Općine i Županije.

 

Ovo pučko okupljanje nastavljeno je do kasno u noć.

Related Post