Sa PCR uređajem novogradiška bolnica je kompletirala dijagnostiku na COVID-19

1012 0

Uz testiranja na COVID-19 PCR uređajem, Opća bolnica Nova Gradiška radi antigenske brze testove i serološke testove

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 23. prosinca 2020. – U novogradiškoj Općoj bolnici obavljaju se antigenski i serološki testovi, a ovih dana bi mogli, kako najavljuje dr. Josip Kolodziej i PCR uređajem.

Prije mjesec dana Opća bolnica je nabavila PCR uređaj za testiranje na COVID-19. Postupak koji prethodi njegovom korištenju je dosta složen pa će se on, kako je jučer rekao ravnatelj Jpsip Kolodziej, početi koristiti ovih dana.

-Niti ja nisam znao koliko faza i postupaka ima da bi se počeo koristiti. Da bi aparat mogao izdavati nalaze, koji su službeno priznati, mora biti validiran. Dakle, Institut koji je za to ovlašten mora dati certifikat da su nalazi vjerodostojni. U tom procesu, nadam se da su oni jučer završili postupak u kome smo mi testirali kvalitetu našega rada, ne samo aparata, već i osoblja, pa i danas očekujemo rezultate. Ukoliko oni budu zadovoljavajući, ja se nadam da ćemo već sutra naš PSR uređaj krenuti sa radom. Moramo dati malo vremena našim inženjerima i liječnicima da se uhodaju u radu. Radit ćemo 50-ak testova dnevno, a maksimalan kapacitet PCR uređaja je 100 briseva dnevno i to će zadovoljiti naše potrebe, a moći ćemo nešto preuzeti i od slavonskobrodske bolnice koja nema PCR uređaj.

Radimo antigenske brze testove. Nabavili smo značajne količine, nešto mi kao Bolica, a nešto smo dobili iz robnih zaliha. Svatko i osobno može doći i zatražiti takav test i uz plaćanje ga i napraviti.

Također radimo i serološke testove, koje smo stavili na tržište. Oni koji imaju potrebu za takvim testom mogu doći i napraviti ga. Radimo ga prvenstveno za naše osoblje i naše pacijente.

Znači što se tiče dijagnostike ovoga nesretnoga koronavirusa Opća bolnica Nova Gradiška je zaokružila sve što je potrebno, odnosno imat ćemo kada se i PCR sustav validira – pojasnio je dr. Kolodziej.

 

Related Post

DAN VRTIĆA NOVA GRADIŠKA

Autor - 10/06/2015 0
Podizanjem Zelene zastave zaposlenici Vrtića i mališani su potvrdili da brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način života…