SABORSKI ZASTUPNIK VELJKO KAJTAZI: Za rješavanje problema Roma potrebna je dobra volja

2284 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 7. rujna 2017. – Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine, Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Hrvatskoj i koordinator Roma za Brodsko-posavsku županiju Robert Radić, bili su danas u Novoj Gradiški.

Zajedno s predstavnicima novogradiških Roma sastali su se s zamjenikom gradonačelnika Borislavom Vidošićem, te Franjom Tomaševićem, Brankom Medunićem, Mariom Dautovićem, predstavnicima Hrvatske elektroprivrede, Centra za socijalnu skrb i tvrtke „Slavča“. Sastanku je bio nazočan ispred Grada Nova Gradiška i Dušan Nogić.

Svrha ovog sastanka bila je razmotriti stanje životnih uvjeta u kojima živi novogradiška romska zajednica, te mjere koje treba poduzeti kako bi se unaprijedio njihov svakodnevni život. Kako se moglo čuti Romi u Novoj Gradiški imaju puno problema. U njihovom rješavanju potrebna je, prije svega, kako je naglašeno, dobra volja, te odlučiti, kako je kazao Veljko Kajtazi, da li nešto želimo popraviti i koliko to možemo. Dakako, puno toga ovisi o Romima samima, jer ima romskih obitelji koje su kako je rečeno „ljaga za romsku populaciju“.

Mirsad Dedić i Ivica Amić govorili su o problemima u naseljima Gaj i u Ulici Ivana Domca. Prije svega to su problemi komunalne infrastrukture koji Romima utječu na životni standard. Iako imaju vodovod i kanalizaciju na nju još uvijek nisu priključeni. Imaju problema s opskrbom električnom energijom, jer još uvijek ima romskih kuća koje nisu priključene na električnu mrežu i struju nelegalno dobivaju iz susjedove kuće. Imaju problema s imovinsko-pravnim podnosima i legalizacijom izgrađenih objekata jer su oni na tuđem zemljištu. Razlog su, dakle, neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Problem su i neasfaltirane ulice, a problem je i odvoz smeća kojemu nisu skloni.

Iako se poslije rata u Novu Gradišku naselilo dosta romskih obitelji, najstarije su tu pedesetak godina.

-Svi zajedno moramo učiniti što je moguće da se poprave uvjeti života Roma. Svi zajedno možemo, ako želimo, rješavati probleme. U Hrvatskoj ima 17.000 Roma. Malo se za njih čini iako postoji nacionalna strategija, koju drugi nemaju, malo se čini da se problemi rješavaju. Ako želimo možemo ih zajednički riješiti, jer romska zajednica nije toliko snažna, kao druge, da ih sama može rješavati – kazao je Veljko Kajtazi.

Related Post