SAT POVIJESTI

268 0

OKUČANI, 12. prosinca 2013. – 85 polaznika 44. naraštaja dočasničke škole Hrvatskog vojnog učilišta posjetilo je danas Okučane. U sklopu obuke dočasnici su, zajedno sa zamjenikom zapovjednika Dočasničke škole

satnikom Krasnodarom Brlečićem, posjetili spomen sobu VRA “Bljesak” i pogledali dokumentarni film “Pet minuta za sjećanje – BLJESAK”.

 

O osnivanju Spomen sobe, koju je u prigodi obilježavanja 18-te obljetnice VRA “Bljesak” otvorio Ministar branitelja Predrag Matić, a blagoslovio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević, te prikupljanju arhivske građe i samom otvorenju Spomen sobe, dočasnike je upoznao tajnik općinskog vijeća Milorad Oršulić Mican.

 

Dočasnici su nakon toga imali priliku poslušati predavanje o “kompletnoj” Operaciji Bljesak koje je prezentirao načelnik stožera Gardijske oklopno mehanizirane brigade Vinkovci, pukovnik Mile Valentić koji je i sam bio sudionik ove briljantne operacije, koju pročavaju sva važnija vojna učilišta u svijetu. Dočasnike je u Domu kulture pozdravio i načelnik općine Okučani Aca Vidaković te ih upoznao sa situacijom i naporima koji su uloženi u obnovu i normalizaciju života nakon domovinskog rata u Okučanima.

 

Satnik Brlečić je izrazio želju da se suradnja na obuci mladih naraštaja dočasnika nastavi ne samo u predavanjima i analizi operacije Bljesak, nego i posjetom i satovima povijesti pri obilježavanju važnijih obljetnica iz Domovinskog rata na novogradiškom bojištu.

Related Post

USKRS U DOLINI BOSANSKOJ

Autor - 02/04/2013 0
OKUČANI 02. travnja 2013. – Isusovi učenici teško su podnijeli Isusovu muku i smrt. Mnogi su bili neutješni i uplašeni,…