Sbplus istražuje – UČINKOVITOST ZASTUPNICE SUZANE BILIĆ VARDIĆ

1350 0

Piše Jerko Zovak

Treća godina mandata saborskih zastupnika je na izmaku. Više od tisuću dana su, dakle, naše političke perjanice zarađivali svoj kruh nasušni – zastupajući naše, opće, lokalne, a ponekad, dakako i svedržavne interese. Kraj kalendarske godine je prigoda za svođenje bilanci i o tome – kako su nas to oni

zastupali? Dobro ili loše? Stalno ili povremeno? Učinkovito ili ne učinkovito? Jesu li primarno zastupali sebe i svoju stranku, a potom i one koji su ih izabrali, ili obrnuto. Jesu li im njihova izborna baza i njeni interesi bili svetinja, kao u predizbornoj kampanji, ili ne? Je li i u našem slučajuSir Winston Churchill bio u pravu kad je tvrdio kako se – najviše laže prije izbora i poslije lova?

 

Bez pretenzija za detaljnom analizom rada naših pet zastupnika:Suzana Bilić Vardić (HDZ), Mato Bilonjić (HDZ), Šimo Đurđević (HDZ), Boro Grubišić (HDSSB) i Sonja Šimunović (SDP)(Igora Dragovana, SDP, ne računam kao našeg – jer on to i nije), naročito onog „rada na terenu”, u narednih pet nastavaka ću se osvrnuti na one poslove i radne zadatke za koje je nedvojbeno, u saborskim stenogramima, utvrđeno kako su izvršeni.

 

Koliko je koji zastupnik/zastupnica imao zastupničkih pitanja, obrazloženja prijedloga zakona, izvješćivanja u ime Odbora, istupa u ime svog Kluba zastupnika 15 min., istupa u ime svog kluba pet min., pojedinačnih rasprava, replika, odgovora na replike, ispravaka netočnih navoda i protesta zbog povrede poslovnika. Dakako, sadržaj i rezultati rada zastupnika su važniji od forme, ali, ako izostane bilo kakva forma, nema niti sadržaja.

 

Prema svim statističkim pokazateljima, najvažnija i najutjecajnija, a po abecedi prva

 

SUZANA BILIĆ VARDIĆ (HDZ) – Rođena je 15. svibnja 1964. u Slavonskom Brodu. Završila Pedagoški fakultet u Osijeku. (VSS – profesorica hrvatskog jezika i književnosti). Početak obnašanja zastupničkog mandata: 11. siječnja 2008.

 

Kontakt – telefon: 01/45 69 477; 45 69 537,

e-mail: klubhdz@sabor.hr

 

Dužnosti u Saboru:

– članicaOdbora za obitelj, mladež i šport

– članicaOdbora za međuparlamentarnu suradnju

– članicaOdbora za informiranje, informatizaciju i medije

– članicaIzvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji

– članicaPovjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

 

Zastupničkih pitanja (8), obrazloženja prijedloga zakona (0), izvješćivanja u ime Odbora (0), istupa u ime svog Kluba zastupnika 15 min. (9), istupa u ime svog kluba pet min. (0), pojedinačnih rasprava (53), replika (11), odgovora na replike (41), ispravaka netočnih navoda (84) i protesta zbog povrede poslovnika (3). Ukupno saborskih aktivnosti (209).

 

Kako je zastupničko pitanje institut putem kojeg svaki zastupnik ima pravo skrenuti pažnju na probleme sredine iz koje dolazi, ili, dakako, na probleme koji se odnose na zemlju u cjelini, a po njegovom mišljenju se zanemaruju ili se nedovoljno brzo i kvalitetno rješavaju, pogledajmo zajedno – koliko, kakvih i s kojim ciljem je postavila pitanja zastupnica Bilić Vardić te, što je za Brodsko posavsku županiju jedino važno, kakve su učinke imala ta pitanja?

 

 

Je li zastupnica svoja pitanja postavljala kako bi pitanome omogućila da istakne osobne uspjehe ili uspjehe Vlade u cjelini i tako sebi gradila svjetliju budućnost u hodu po partijskoj hijerarhiskoj ljestvici ili je pitanja postavljala kako bi skrenula pažnju na potrebe svoje izborne baze, pa i po cijenu zategnutih odnosa u vlastitoj stranci. Dakle, ova zastupnica je u proteklom periodu od preko tisuću dana postavila osam pitanja. Više od dva godišnje.

 

PRVO PITANJE 17.06.2008.

 

Nedavno mi se javio član udruge iz Domovinskoga rata jer udruga želi podići spomenik svojim poginulim suborcima na prvoj liniji obrane…Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti podnijeli su zahtjev za pomoć. Pitam postoji li mogućnost da udruga dobije pomoć od Ministarstva i u kojem obliku?

 

Kosor, Jadranka (HDZ)

Nakon poduže samohvale o svojoj učinkovitosti ministrica je zaključila: Dakle svi branitelji odnosno sve udruge koje žele sudjelovati u izgradnji spomenika neka nam se jave. Sredstva raspoređujemo putem natječaja i tako će biti i sljedećih godina. Hvala vam lijepa.

 

Suzana Bilić Vardić

Zahvaljujem na pozitivnom i iscrpnom odgovoru gospođo potpredsjednice u ime branitelja i u svoje osobno ime. Jednako tako ne zahvaljujem samo na odgovoru na ovo pitanje nego i na svemu što ste u skrbi za stradalnike Domovinskoga rata u Vladi koju vodi doktor Ivo Sanader do sada učinili. Vjerujem da će tako i ostati jer ste jamstvo da hrvatski branitelji neće biti zaboravljeni. Hvala.

 

DRUGO PITANJE 17.09.2008.

 

Svoje pitanje upućujem potpredsjednici Vlade … svjedoci smo jambo plakata i reklamnih poruka koje nam poručuju koliko Vlada daje za svoj vozni park, a istovremeno ne daje ništa, odnosno ne izdvaja niti kunu za sklonište za žene žrtve nasilja…Molim vas da nam odgovorite o čemu je zapravo riječ kako bismo i mi kao zastupnice i zastupnici u ovome Visokome domu koji i odlučuju i o ovim pitanjima, a u konačnici i najšira javnost znali zapravo o čemu je uopće riječ.

 

Kosor, Jadranka (HDZ)

Nakon poduže samohvale o svojoj učinkovitosti ministrica je zaključila: Ja sam poslala, zbog toga, pisma gradonačelnicima odnosno županima, danas u Hrvatskoj gdje postoje takva skloništa, s prijedlogom za zajednički sastanak i dogovor konačno o modelu financiranja. Hvala.

 

Suzana Bilić Vardić

Zahvaljujem potpredsjednici Vlade na ovako iscrpnom odgovoru i mogu samo ponoviti ono što sam i u uvodu rekla, da pozdravljam i pohvaljujem nastojanja i realizaciju svega što je hrvatska Vlada i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti napravilo na ovome planu i nadam se da će tako i ubuduće raditi. Hvala lijepa.

 

TREĆE PITANJE 11.03.2009.

 

Pitanje upućujem ministru … Petru Čobankoviću… moje konkretno pitanje se odnosi na najavljivane projekte zaštite voda od onečišćenja koji će se financirati kroz IPA program… jeli zaštita voda na području Grada Slavonskoga Broda predviđena u financiranju kroz IPA program?

 

Čobanković, Petar (HDZ)

Nakon poduže samohvale ministar je zaključio: Što se tiče samoga projekta rekao bih da će on biti težak negdje gotovo 30 milijuna eura od čega će se negdje cca. 50% ili 15,34 milijuna eura financirati iz sredstava IPA-e dok će ostali dio biti financiran iz nacionalnog proračuna negdje oko 14,32 milijuna eura i iz lokalnog proračuna negdje oko milijun 1,3 milijuna eura iz lokalnih proračuna, iz proračuna komunalnog poduzeća i slično. I na taj način će se stvoriti pretpostavke da se na jedan dobar i kvalitetan način riješi pitanje vodoodvodnje, pročišćavanja otpadnih voda na području Slavnonskog Broda.

 

Suzana Bilić Vardić

Zadovoljna sam odgovorom na postavljeno pitanje, kao što će gospodine ministre i predstavnici Vlade nadam se biti zadovoljni i građani grada Slavonskoga Broda kao i susjednih općina koje graniče sa gradom Slavonskim Brodom, a kojim se treba također riješiti ovo pitanje.

 

ČETVRTO PITANJE 20.05.2009.

 

Pitanje upućujem potpredsjednici hrvatske Vlade … Jadranki Kosor… 15. svibnja ove godine školske klupe napustilo je 45 tisuća maturanata, polaznika trogodišnjih i četverogodišnjih srednjoškolskih programa. Samo u mojoj Brodsko-posavskoj županiji srednju školu akademske 2008./2009. završilo je 1448 učenika. Kako se velika većina završenih srednjoškolaca, nakon polaganja završnog ispita, kani upisati na fakultete i visoke škole, moje pitanje glasi: Hoće li se financirati troškovi pripremnih tečajeva za upis na visoka učilišta u akademskoj 2009./2010. godini?

 

Kosor, Jadranka (HDZ)

…Natječaj je raspisan 4. svibnja i mi ćemo ponovno ove godine znači dodijeliti do visine od 2000 kuna potporu za pripreme učenicima i studentima…

 

Suzana Bilić Vardić

Hvala. Gospođo potpredsjednice Vlade, zadovoljna sam u cijelosti ovim vašim odgovorom, kao što će vjerujem zadovoljni biti i oni korisnici koji dobiju ovu stipendiju, dakle to su sadašnji srednjoškolci ali nadam se budući studenti. I pohvale i zahvala za sve ono što činite za obitelji odnosno za djecu hrvatskih branitelja, i vi i Vlada doktora Ive Sanadera. Hvala lijepa.

 

PETO PITANJE 23.09.2009.

 

Pitanje upućujem ministru … Tomislavu Iviću. Gospodine ministre, na čelu ste velikog i uspješnog ministarstva koje je od osnivanja prije 6 godina, pa sve do danas, učinilo i čini jako puno na zaštiti prava u očuvanju digniteta i podizanja kvalitete života svih ranjivih skupina hrvatskoga društva, od najmlađih, djece i mladih, obitelji branitelja, osoba s invaliditetom, pa sve do osoba starije životne dobi, u čemu ste od samih početaka radili s današnjom predsjednicom hrvatske Vlade…Hoće li, unatoč sveopćoj štednji, i slijedeće godine biti osiguran nastavak provedbe programa međugeneracijske solidarnosti pomoć u kući starijim osobama i dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama na svim područjima Hrvatske, u kojima se sada provodi? I hoće li doći do širenja ovih, provedbe ovih programa?

 

Ivić, Tomislav (HDZ)

Kao što ste i sami rekli zaista je riječ o dva vrlo uspješna programa, bilo da je riječ o pomoći u kući, bilo da je riječ o dnevnom boravku… Naravno da ćemo postojeće programe nastaviti i u 2010. godini …

 

Suzana Bilić Vardić

Gospodine ministre, zadovoljna sam vašim odgovorom. Moram priznati da sam ga i očekivala i zahvalna kako u ime korisnika ovih programa, tako i onih koji su našli si zaposlenje u njihovoj provedbi. I iskoristit ću samo ovu prigodu i kad ste već rekli da će doći do provedbe i u 2010. godini, pa možda i širenja bude li mogućnosti, zamoliti vas i preporučiti Općinu Gornju Bogićevci koja je do sada provodila ovaj program u suradnji sa Svjetskom bankom, a za slijedeću godinu oni imaju opremu, imaju korisnike, pomoć i zamolba ministarstvu da se pokrije plaća osoba koje bi provodile taj program.

 

ŠESTO PITANJE 27.01.2010.

 

Svoje pitanje upućujem ministru znanosti, obrazovanja i športa gospodinu Radovanu Fuchsu. Gospodine ministre, oko 33000 ovogodišnjih maturanata iz gimnazija i iz strukovnih škola ima pravo pristupiti ispitima državne mature. Znamo li da kroz nekoliko tjedana, točnije 19. veljače počinje polaganje ispita državne mature kao čelnom čovjeku ovoga nadasve važnog resora postavljam vrlo kratko pitanje, gospodine ministre je li sve spremno?

 

Fuchs, Radovan

Gospođo zastupnice sve je spremno…

 

Suzana Bilić Vardić

Zadovoljna sam Vašim odgovorom i čestitam hrvatskoj Vladi i vašem ministarstvu na dobro obavljenome poslu…

 

SEDMO PITANJE 19.05.2010.

 

Pitanje upućujem potpredsjedniku Vlade i ministru zdravstva i socijalne skrbi gospodinu Darku Milinoviću. Gospodine ministre, ova Vlada provodi odlučnu borbu u sprečavanju korupcije i sprečavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti u čemu ima punu potporu svih nas u Hrvatskom saboru, ali i u hrvatskoj javnosti. S tim u svezi poznato je da je supruga saborskoga zastupnika Miranda Mrsića vlasnica veledrogerije, koja ima ekskluzivni ugovor o prodaji skupog lijeka na hrvatskome tržištu. Možete li mi odgovoriti, radi li se tu o sukobu interesa, jer je njen suprug saborski zastupnik i član saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb?

 

Milinović, Darko (HDZ)

Uvažena saborska zastupnice Bilić-Vardić, vrlo teško pitanje. Ja znam kada bi bio sigurno u sukobu interesa, da je to recimo možda vaš suprug ili moja supruga, e onda bi to bio čisti sukob interesa…

 

Suzana Bilić Vardić

Zahvaljujem gospodinu ministre i u cijelosti se slažem s vašim odgovorom. Kada gospodin kolega iz Socijal-demokratske partije, gospodin Mrsić, ne bi bio i član Hrvatske udruge bolesnika s rijetkim bolestima, je li s te strane moralno da supruga ima tvrtku koja se bavi nabavom skupih odnosno i prodajom skupih lijekova. A ako su točne i informacije da se u ime udruge na liječenje na teretu državnoga proračuna Republike Hrvatske dovode pacijenti izvan Hrvatske, pitam vas ministre i sve nas ovdje, ne radi li se tu pod krinkom humanosti o stjecanju profita odnosno ekstra profita.

 

OSMO PITANJE 22.09.2010.

 

Pitanje upućujem ministru pravosuđa gospodinu Draženu Bošnjakoviću. Gospodine ministre, zamolbom za pomoć pred institucijama hrvatske države obratio mi se moj novogradišćanin gospodin Rade Aleksić direktor i vlasnik većinskoga udjela u Hrvatskom radiju Radio postaji Nova Gradiška, kojemu je grad Nova Gradiška na čelu sa gradonačelnikom iz redova Socijaldemokratske partije povrijedio i nelegalno i protuzakonito uskratio pravo vlasništva i pravo na rad. Naime, struktura vlasništva u ovome radiju ima 56% udjela većinski vlasnik, 25,20% ima grad Nova Gradiška, a 21,8% bivši zaposlenici. Na poticaj grada Nove Gradiške, 9. srpnja ove godine održana je skupština na kojoj su suprotno odredbama Zakona o trgovačkim društvima glasovima nazočnih bez obzira na vlasničke udjele, protuzakonitim odlukama je većinski vlasnik izvlašten i s dijelom zaposlenika izbačen iz prostorija radija. Ne dopuštaju mu rad, smijenili su glavnog urednika, promijenili su programsku shemu i na tuđoj opremi obavljaju djelatnost. Međutim, to nije dosta jer socijaldemokrati u gradu Novoj Gradiški ne poštuju niti odluke pravosudnih organa i ustraju na ovom nedopustivom stanju. Ne znam ministre koliki je ovo doprinos socijaldemokrata razvoju demokracije i poštivanju pravne države, ali sigurna sam da je ovo još jedna potvrda neskrivene želje Socijaldemokratske partije za ovladavanjem medijskim prostorom i na lokalnoj razini u kojoj ne biraju sredstva. Budući da znam da se vlasnik i direktor Hrvatskoga radija Radio postaje Nova Gradiška obraćao institucijama Hrvatske države, moje pitanje glasi gospodine ministre, je li ministarstvo upoznato s ovim slučajem i što je do sada poduzeto ili će se učiniti kako bi se pozitivni zakonski propisi poštovali i provodili i na Hrvatskom radiju Radio postaji Nova Gradiška?

 

Bošnjaković, Dražen (HDZ)

Uvažena zastupnice iz vašeg pitanja proizlazi da se ovdje radi zapravo o povredi prava vlasništva, udjela u trgovačkom društvu. Pravo vlasništva je pravo koje je posebno zaštićeno i našim Ustavom, a naravno cijelim nizom zakona je regulirana zaštita prava vlasništva i Zakonom o vlasničko-pravnim odnosima i Zakonom o trgovačkim društvima i cijelim nizom zakona. Teško mi je ulaziti u ovaj konkretan predmet koji ste vi u vašem pitanju naveli, ali nema nikakve dvojbe ukoliko je nekome nasilno oduzeto pravno vlasništva ili nekakvom odlukom Skupštine trgovačkog društva, taj ima cijeli niz pravnih instrumenata i pravnih lijekova putem kojih može zatražiti zaštitu. Ako se radi o nezakonitoj odluci Skupštine trgovačkog društva pred nadležnim Trgovačkim sudom moguće je pokrenuti postupak da se takva odluka utvrdi ništetnom. Ako je povrijeđen i posjed pred nadležnim općinskim sudom moguće je pokrenuti dakle postupak za zaštitu od smetanja posjeda, za povrat posjeda. Postoje privremene mjere kojima je to moguće što prije ostvariti. Dakle, onaj tko smatra da mu je povrijeđeno pravo ima cijeli niz instrumenata koje naš pravni sustav predviđa. Što se tiče konkretnog predmeta moram priznat da nisam upoznat. Vidjet ću da li je tako nešto došlo u Ministarstvo pravosuđa u obliku predstavke jer mi možemo postupak kao Ministarstvo pravosuđa jedino po predstavkama građana. To je jedini oblik. Odluke donose sudovi, sudovi su kod nas neovisni. Ja ću pogledati i ovo vaše pitanje na koncu mogu i tretirati kao predstavku pa ćemo vidjeti o čemu se ovdje radi. Hvala lijepo.

 

Suzana Bilić Vardić

Zahvaljujem, gospodine ministre. Svojim odgovorom ste me uvjerili koliko je druga strana, grad Nova Gradiška, povrijedio zakona. Međutim, gospodine ministre, i kao građanka i kao zastupnica vjerujem u institucije Hrvatske države i zalažem se da se njihovim djelovanjem ostvari Ustavom zajamčeno pravo da smo pred zakonom svi jednaki i da zakon za sve jednako vrijedi. Ali mislim da je slučaj hrvatskog radija, radio postaje Nova Gradiška još jedan primjer kako socijal-demokratska vlast nelegalno, protuzakonito postupa držeći se kako im nitko ništa ne može što me čak i ne čudi posebno jer postoji još jedna parlamentarna stranka koja javno kaže da ne priznaje zakone Hrvatske države, a kako su socijaldemokrati s tom strankom i u Novoj Gradišci u koaliciji na vlasti pa što su dulje očito je da postaje ih sve teže razlikovati.

 

Koliko su pitanja bila svrsishodna, a odgovori učinkoviti – zaključite sami.

Related Post