SDP umrtvio novogradišku političku scenu

1599 0

Autor Franjo Samardžić

Zašto gubitnika na prošlim izborima nema na političkoj sceni odgovor bi se mogao kriti u činjenici da SDP ima stabilnu većinu u Gradskom vijeću i gradonačelnika pa se možda njihova neaktivnost zasniva na procjeni da nema svrhe gubiti vrijeme

NOVA GRADIŠKA, 27. siječanj 2019. – Na gotovo polovici mandata sadašnje predstavničke i izvršne vlasti u Novoj Gradiški novogradišku političku scenu karakterizira političko mrtvilo. Na političkoj sceni malo je aktera jer se neki od sudionika prošlih izbora ne oglašavaju u javnosti.
Nakon izbora održanih 21. svibnja 2017. godine SDP je sa Hrvatskom laburistima uvjerljivo pobijedio i postao najjača politička opcija u Novoj Gradiški. Njihova je lista osvojila 10 od ukupno 17 vijećničkih mjesta u Gradskom vijeću i ima stabilnu većinu što može biti razlogom političkom mrtvilu. Sa pet vijećnika HDZ, uz dva vijećnika sa Liste Grupe birača Željka Bigovića, je oporba. Tu treba reći da vijećnica Marijana Škara-Ivković često na sjednicama Vijeća diže ruku zajedno sa vijećnicima većine.
Sve što se od izbora događalo na političkoj sceni događalo se na sjednicama Gradskog vijeća. Ako se to tako može reći, drugih političkih događanja u Novoj Gradiški gotovo da i nije bilo, a akteri koji su sudjelovali na lokalnim izborima i nisu dobili povjerenje Novogradiščana kao kandidati za izvršnu i predstavničku vlast, bar kako sada stvari stoje, nestali su iz političkog života. Bez vijećničkih mandata, a čini se i bez interesa za politiku, ostale su liste HSS-a, HDSSB-a, HSP-AS i Samostalne demokratske srpske stranke, koja se po prvi puta pojavila na izborima u Novoj Gradiški.

Uoči lokalnih izbora HDSSB se podijelio. Dio članova napustio je stranku na čelu s predsjednikom Dubravkom Gubićem. Sa sloganom „Snaga Slavonije i Baranje“ najavljivano je da će na izbore ići kao Nezavisna lista. Gubić se, međutim, našao na listi HDZ-a i HSP-a kao kandidat za zamjenika gradonačelnika. Lista HDSSB-a je na čelu s Josipom Mikšićem doživjeli fijasko na izborima jer je dobila samo 145 glasova. Isto tako i njihovi kandidati za izvršnu vlast, kandidat za gradonačelnika Josip Mikšić i kandidat za zamjenika gradonačelnika Zdravko Konjić, iako su bivši gradonačelnici, te Lora Jurišić, dobili su samo 111 glasova.
Nakon izbora na političkoj sceni nema ni HSP „Ante Starčević“ ni njenog predsjednika Damira Matoševića koji je preuzeo stranku od Daria Marenića. Ta je lista od svih lista dobila najmanje glasova, samo 112. Kao ni prije, tako ni poslije izbora aktivnosti nema ni Samostalna demokratska srpska stranka čiju je listu za Gradsko vijeće predvodio Dušan Nogić.
Zašto ih nema na političkoj sceni odgovor bi se mogao kriti u činjenici da SDP ima stabilnu većinu u Gradskom vijeću i gradonačelnika pa se možda njihova neaktivnost zasniva na procjeni da nema svrhe gubiti vrijeme. Takav stav, međutim, u politici nema opravdanja. Vrijeme će pokazati imaju li te stranke snage na narednim izborima vratiti se na političku scenu ili će se priključiti već zaboravljenim HNS-u i HSLS-u, te Orahu koji je jedno vrijeme bio ozbiljna politička opcija u Novoj Gradiški kao pandan SDP-u.
Treba kazati da je dio članova HSS-a koji je stranku napustio na čelu s dr. Zoranom Jukićem osnovao ogranak Hrvatske demokršćanske stranke na čelu s Ivanom Višićem koji nema neku javnu aktivnost u političkom životu Nove Gradiške.

Related Post