SIGURNOSNE DILEME: Treba li gradski Stožer CZ potpisati sporazum sa stožerima okolnih općina o slobodnom kretanju ?

2505 0

U slučaju da se takav sporazum zaključi osobe za koje je određena samoizolacija ne bi se mogle nadzirati
Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 9. travnja 2020. – Nacionalni Stožer civilne zaštite jučer je dopunio odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka. Na temelju te dopune daje se mogućnost jedinicama lokalne samouprave, koje su prostorno povezane u jedìnstvenu cjelìnu i koje pripadaju istom geografskom području i dijele zajedničke rizike, da zakłjuče sporazum o zajedničkom obavljanju poslova civilne zaštite.
Konkretno to znači da Grad Nova Gradiška može sa općinskim stožerima CZ u svom okruženju sklopiti sporazum na temelju kojeg bi se stanovnicima tog područja omogućilo slobodno kretanje bez traženja propusnica. Jedinice lokalne samouprave dužne su zaključene Sporazume dostaviti Ravnateljstvu civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova putem Županijskih stožera civilne zaštite koje donosi konačnu odluku.
Kako doznajemo od Borislava Vidošića, načelnika Stožera civilne zaštite Grada Nova Gradiška, gradski stožer će o tome danas raspravljati i donijeti odluku.
Na prvi pogled o tome se ne bi trebalo puno raspravljati, već donijeti odluku i omogućiti građanima novogradiškog kraja da se nesmetano kreću. S obzirom na pandemiju koronavirusa u takvoj odluci kriju se i moguće zamke glede ugroze, ponajprije za Novu Gradišku i Novogradiščane. U slučaju da se takve odluke donesu u Novu Gradišku bi se slilo nekoliko tisuća, a moguće i nekoliko desetaka tisuća ljudi. Među njima mogu se naći i oni koji su u samoizolaciji koje nije na ovaj način moguće nazirati. Svakodnevno smo svjedoci neodgovornog ponašanja pojedinaca. Bilo je, naime, slučajeva u Hrvatskoj da su osobe kojima je određena samoizolacije tražile propusnici za napuštanje mjesta prebivališta. Sustav izdavanja propusnica ih je odmah otkrio. Treba stoga ozbiljno razmotriti mogućnosti ugroze od pandemije i pridržavati se mjera međusobnih kontakata ljudi.

Related Post

GRADSKI VODOVOD

Autor - 15/08/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 14. kolovoza 2013. – Od Slavče smo primili obavijest o kvaliteti vode za piće: – Obavještavamo vas da…

Djeca kod dogradonačelnice

Autor - 05/10/2011 0
NOVA GRADIŠKA 4. listopad 2011. – Povodom Dječjeg tjedna zamjenica gradonačelnika grada Nova Gradiška dr. Ljepša Rakas-Vujčić u suradnji sa…