Unatoč upozorenjima, sve više požara otvorenog prostora

799 0

Dok zagrebački vatrogasci postupno privode kraju sanaciju posljedica potresa koji je pogodio šire zagrebačko područje 22. ožujka, u ostatku Hrvatske raste broj požara otvorenog prostora. Unatoč nizu upozorenja Hrvatske vatrogasne zajednice i zabrani spaljivanja na otvorenom prostoru u većini županija, neodgovorni pojedinci i dalje nastavljaju s opasnom praksom spaljivanja biljnog otpada.
Na području Ličko-senjske županije od 1. travnja zabilježeno je 50 događaja od čega 49 požara otvorenog prostora, a na intervencijama je sudjelovalo 149 vatrogasaca s 58 vozila. Od početka godina je u ovoj županiji u 297 požara otvorenog prostora izgorjelo oko 2500 ha. Trenutno su aktivni požari na području Brinja (Žuta Lokva – Škamnica, vrh Zarin), Udbine (Podlapača), Gospića (Medak i Vrebac), Otočca i na području Općine Lovinac. U požaru kod Ličkog Osika došlo je do aktiviranja minsko-eksplozivnih sredstava, vjerojatno zaostalih iz razdoblja Domovinskog rata.
– Velike probleme vatrogascima stvara snažan vjetar koji je naglo isušio travu i nisko raslinje te pogoduje širenju požara. Otegotna okolnost je što požari većinom nastaju na teško pristupačnom, nenaseljenom terenu zbog čega vatrogasci dojavu o požaru prime već kad se požar značajnije raširi. Zbog svega navedenog, vatrogasne postrojbe s područja nadležnosti VZŽ Ličko-senjske dobile su naputak za neodobravanje spaljivanja na otvorenom prostoru do 1. lipnja ove godine – rekao je zapovjednik VZŽ Ličko-senjske Hrvoje Ostović. Dodao je i kako vatrogasci, uz svoj primarni posao, obavljaju i zadatke vezane uz sprječavanje širenja koronavirusa.

Već duži vremenski period i vatrogasci Šibensko-kninske županije bilježe po nekoliko požara dnevno. U požaru kod mjesta Danilo Biranj jučer je zahvaćeno oko 6 ha trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. U gašenju požara sudjelovala su 24 vatrogasca sa 8 vatrogasnih vozila iz JVP-a Šibenik te DVD-ova Šibenik, Brodarica-Krapanj, Perković, Zablaće i Grebaštica te jedan protupožarni zrakoplov Canadair.
Požar između mjesta Srimska Lokva i Kosmača zahvatio je oko 6,5 ha trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 18 vatrogasca sa 7 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, JVP Vodice, DVD-a Šibenik, Vodice i Zaton te jedan protupožarni zrakoplov Canadair i jedan zrakoplov Air.tractor. I vatrogasci JVP-a Drniš ugasili su požar otvorenog prostora kod mjesta Koprno-Mrčele, a na požarištu kod mjesta Kakanj djelovao je jedan Canadair i vatrogasci DVD-a Sveti Juraj Kistanje.
I vatrogasci Splitsko-dalmatinske bilježe požare pa su tako vatrogasci iz JVP-a Sinj i DVD-a Vrlika 8. travnja uz pomoć jednog zrakoplova Canadair intervenirali na požaru raslinja na području planine Svilaja kod mjesta Otišić. Opožareno je oko 100 ha niskog raslinja i trave na minski sumnjivom području pa se gašenje odvija uz objekte i prometnice, a ostatak požarišta se nadgleda.
U saniranju i čuvanju požarišta iznad Smokvice, gdje je požar izbio 5. travnja zbog neopreznog spaljivanja, još uvijek su angažirani su vatrogasci s otoka Korčule. Aktivan je požar koji je izbio 4. travnja na teško pristupačnom terenu na području Duboki Dol u blizini Gračaca.
U Karlovačkoj županiji jučer je kod mjesta Vajin Vrh – Mudrići, opožareno 36 ha trave i niskog raslinja. Na gašenju požara je sudjelovalo 25 vatrogasaca s 4 vatrogasna vozila iz DVD Josipdol i DVD Oštarije.
Pozivamo građane na dodatan oprez i poštivanje odluka o spaljivanju biljnog otpada. Upozoravamo da će se soba koja izazove požar iz nehaja kaznit za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn. Pridržavajte se osnovnih smjernica protupožarne preventive kako bi smanjili mogućnost nastanka požara. Također, manji broj izlazaka na intervencije za vatrogasce znači manju mogućnost izlaganja koronavirusu.
Ukoliko uočite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193.

Related Post