Sjećanje na novogradiške Židove

677 0

Tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno je oko 150 novogradiških Židova, a preživjelo je samo nekoliko obitelji s oko 20 članova. Židovi su odvedeni u logor Stara Gradiška početkom 1942. godine i u logor Đakovo. Sinagoga u Novoj Gradiški srušena je 1941. godine.
Autor Franjo Samardžić
Foto: Franjo Samardžić, Feliks Valentći, Vlada RH

NOVA GRADIŠKA, 27. siječanj 2020. – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta (27. siječnja)  obilježen je u Hrvatskoj raznim programima, polaganjem vijenaca i molitvenim skupovima. Na taj način odana je počast stradanju šest milijuna Židova u nacističkim logorima, ali i druge stradale Židove u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, jutros je, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, položio zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske pred skulpturom Mojsija na Židovskom groblju na zagrebačkomMirogoju,  zajedno s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i izaslanikom predsjednice Republike Vladimirom Lončarevićem.

Plenković je okupljenim novinarima izjavio:

“Došli smo izraziti poštovanje prema milijunima žrtava tog najvećeg zločina u povijesti čovječanstva, ali se i prisjetiti 117 hrvatskih pravednika među narodima koji su pomagali spasiti Židove u najtežim trenucima”.

Predsjednik Vlade izrazio je želju da se opomena na ovaj veliki zločin svima ureže u sjećanje i da se takvi zločini nikada ne ponove.

Dodao je da danas moramo raditi ne samo na kulturi sjećanja, nego i na zaštiti ljudskih prava i toleranciji u društvu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će na obilježavanju 75. obljetnice oslobođenja nacističkog logora Auschwitz-Birkenau u ponedjeljak, 27. siječnja 2020. godine, u gradu Oświęcim u Poljskoj, s početkom u 15.30 sati.

 

Židovska zajednica dala je velik doprinos u razvoju Nove Gradiške

Mlađim generacijama Novogradiščana danas je nepoznato da je i Nova Gradiška imala svoju židovsku zajednicu koja je dala velik doprinos u razvoju njihovog grada. Njihova stradanja i Dan sjećanja i junaštva – Jom HaŠoa veHagvura židovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj obilježila je 16. travnja 2015. godine na starom židovskom groblju u Cerniku.

Uz spomen na stradanje židovskog naroda tijekom Drugog svjetskog rata te junaštva iskazanog pobunom u židovskom getu u Varšavi koji je započeo toga dana (27. dana mjeseca nisana po židovskom kalendaru), bila je prilika da se podsjeti na stradanja Židova u Novoj Gradiški za vrijeme 2. svjetskog rata. Tada je uništena židovska zajednica u Novoj Gradiški u kojoj danas nema Židova.

Tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno je oko 150 novogradiških Židova, a preživjelo je samo nekoliko obitelji s oko 20 članova. Židovi su odvedeni u logor Stara Gradiška početkom 1942. godine i u logor Đakovo. Sinagoga u Novoj Gradiški srušena je 1941. godine.

Kako piše novogradiški kroničar Feliks Valentić, naseljavanje Židova u krajišku Novu Gradišku započelo je zbog vojnih ograničenja tek 1868. Prije toga (od 1803.) središte židovske zajednice je u obližnjem civilnom Cerniku. Dolaze uglavnom iz Mađarske, Moravske, Gradišća i Galicije. U Cerniku (u nadležnosti Požeške županije) propisi su bili tolerantniji i poticajniji za razvoj trgovine, osnovne djelatnosti Židova, nego u Vojnoj krajini, stoga ih je polovinom 19. stoljeća preko stotinu. Osnivaju u Cerniku židovsko groblje, zatim privatnu židovsku školu (1862.), a oko 1880. grade i sinagogu. Srušena je 1918. godine kada je pokrenuta inicijativa za gradnju nove sinagoge u Novoj Gradiški. Kamen temeljac položio je predsjednik općine Emanuel Wachsler 26. lipnja 1923. godine. Sinagoga je posvećena u rujnu 1925. godine.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta (27. siječanj). Rezolucija apelira na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o povijesti Holokausta. Time se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprečavanju čina genocida u budućnosti.

-Tragedija nastala kao posljedica Holokausta se ne može izbrisati. Mora biti zapamćena sa sramom i strahom dokle god ljudsko sjećanje bude postojalo. Samo ako se sjećamo, onda možemo odati prikladnu počast žrtvama. Milijuni nedužnih Židova i pripadnika drugih manjina ubijani su na nezamislivo barbarske načine. Nikada ne smijemo zaboraviti te muškarce, žene i djecu, niti njihovu agoniju. (Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan)

Related Post