UDRUGA ZA AUTIZAM „SUNCE“: Stephan Lupino za osobe s autizmom

1654 0

Izložba fotografija, skulptura i slika Stephana Lupina bit će otvorena u Gradskom muzeju u povodu Dana grada

NOVA GRADIŠKA, 20. rujna 2018. – Stephan Lupino odazvao se pozivu Udruge za autizam “Sunce” i odlučio sudjelovati u humanitarnom i kulturnom događaju koji za cilj ima osvijestiti građane o problemima osoba s autizmom.

Ovog svestranog osebujnog umjetnika, svjetskog glasa i renomea, fotografa, slikara, i kipara jučer je, zajedno Vesnom MIjatović, predsjednicom Udruge za autizam “Sunce” i

dr. Marijom Mihaljević, ravnateljicom Gradskog muzeja Nova Gradiška, ugostio gradonačelnik Vinko Grgić zajedno sa zamjenikom Borislavom Vidošićem.

Namjera je Udruge za autizam “Sunce” i Gradskog muzeja Nova Gradiška je početkom prosinca, u povodu Dana grada, organizirati izložbu fotogafija djece s autizmom i zajedno s autorom Stephanom Lupinom, približiti njihov svijet široj javnosti. Na izložbi pod nazivom “Lupinizam za autizam” uz fotografije će biti izložene skulpture i slike Stephana Lupina.

Nastupom će, kako se planira, ovaj događaj svojom pjesmom oplemeniti i Tedi Spalatto, a organizatori najavljuju gostovanje još jednog poznatog hrvatskog glazbenika koji će održati humanitarni koncert za Udrugu “Sunce”.

Sva prikupljena sredstva bit će namijenjena za uređenje senzornoga parka u dvorištu “Jaslica” u Nazorovoj ulici gdje je nedavno preseljen i Odjel za pomoć djeci s autizmom. Prostgor je udruzi na korištenje ustupio Grad Nova Gradiška.

. Brojnim humanitarnim akcijama prikupljen je novac s kojim je uz potporu Grada Udruga „Sunce“ uredila prostor i prilagodila ga potrebama svojih štićenika i korisnika.

U sklopu prostora je i kabinet za senzornu integraciju koji uvelike olakšava svakodnevni život djeci s autizmom i djeci s drugim teškoćama. Voditeljica Odjela Melita Dragić i odgojiteljice koje svakodnevno skrbe o korisnicima, ulažu veliki trud, znanje i puno ljubavi kako bi djeca s autizmom imala sve potrebne sadržaje koji im omogućuju da žive gotovo kao i druga djeca.

Također iznimno puno razumijevanja imaju i za obitelji djece s autizmom, koje u svakoj akciji udruge sudjeluju prema svojim mogućnostima.

-Odmah sam se odazvao na poziv Udruge iz Nove Gradiške. To su djeca koja nas trebaju. I do sada sam pomagao i činit ću to i dalje. Nažalost, mnogi koji bi to mogli ne čine dovoljno ili gotovo ništa za potrebite. To u svijetu nije slučaj- rekao Stephan Lupino.

Djecu je i fotografirao, a iz njegova pristupa bilo je vidljivo s koliko ljubavi i pažnje to čini. Imao je ovaj multimedijalni umjetnik, koji je ove godine obilježio i 35 godina umjetničkog stvaralaštva, izložbe u mnogim gradovima svijeta.

Stephanu Lupinu, Gradu Nova Gradiška i Gradskom muzeju zahvalila se predsjednica Udruge Vesna Mijatović naglašavajući da im je želja bila upriličiti kulturni događaj za sugrađane i pokazati im kako nas vide i osjećaju djeca s autizmom.

-Oni su dio naše zajednice, a i ovo je način da pokažemo kako poštujemo njihovo ljudsko dostojanstvo – rekla je Vesna MIjatović.

Dodajmo da je Udruga za autizam “Sunce” partner u projektima s Udrugom “Prevencija” s ciljem pomoći najranjivijima sugrađanima.

Poslije fotografiranja i druženja s djecom i odgajateljima u Odjelu za pomoć djeci s autizmom Stephan Lupino je u pratnji predsjednice Vesne Mijatović i tajnice Udruge i voditeljice Odjela Melite Dragić posjetio Gradski muzej Nova Gradiška gdje su je s ravnateljicom dr Marijom MIhaljević dogovarao detalje izložbe koja će biti otvorena u povodu 8. prosinca Dana Nova Gradiška.

Related Post