SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

766 0

O iznijetim primjedbama će se očitovati Državno odvjetništvo, kojemu će biti dostavljeno izvješće sudskog vještaka i ovlaštenog revizora zajedno s drugim financijskim revizorskim izvješćima, a morati će utvrditi tko su eventualno i druge osobe koje su, kako stoji u zaključku, učinile materijalnu štetu Gradu

NOVA GRADIŠKA, 30. listopada 2013. – Gradonačelnik Željko Bigović morat će, na temelju zaključka koji je danas većinom glasova usvojilo Gradsko vijeće,

podnijeti kazneni postupak protiv odgovornih osoba koje su nesavjesnim radom prekoračile ovlasti, pribavile sebi materijalnu korist i učinili štetu Gradu i tvrtkama u vlasništvu grada. Zaključak je usvojen nakon rasprave o nalazu stalnog sudskog vještaka i ovlaštenog revizora Branka Šimića o određenim odnosima Grada Nova Gradiška i trgovačkih društava u izravnom i neizravnom vlasništvu Grada. Zaključak, za koji je ruku digla vladajuća većina (10), a protiv bilo 6 vijećnika SDP-a, se odnosi ponajprije na bivšeg gradonačelnika Josipa Vukovića.

Branko Šimić, stalni sudski vještak i revizor

 

Raspravljalo se o odnosima Grada sa tvrtkama Slavča, DING, Gradski radio, Industrijski park, Plin instalacije d.o.o., Ekstra plin j.d.o.o., Mag drvo j.d.o.o. i Entazis d.o.o..

 

Posao za privilegirane tvrtke

 

Svi vijećnici kolji su izlazili za govornicu, osim vijećnika SDP-a, na teret bivšeg gradonačelnika stavili su brojne nepravilnosti i netransparentnost zbog kojih je Grad doveden u nezavidnu financijsku situaciju i prezaduženost zbog, kako je kazao gradonačelnik Željko Bigović, lakoće zaduživanja bez jamstva Gradskog vijeća i privilegiranja tvrtki koje su od grada dobivale poslove. Dodao je da je bivša vlast preuzela Grad s 1,4 milijuna kuna u gradskoj kasi, a sadašnja sa 7,5 milijuna kuna u minusu.

Željko Bigović (HDZ), gradonačelnik

 

Nije se čulo ništa novo od onoga što se već čulo na dosadašnjim sjednicama, od kreditnih zaduženja do davanja poslova tvrtkama u kojima bivši gradonačelnik ima udjele ili poslovne interese. Nepravilnosti i neracionalnosti u poslovanju te sukob interesa, kazao je Dr. Dražen Oršulić (HDZ), za posljedicu imaju hipoteke nad gradskom imovinom i Gradu napravljenu materijalnu štetu. Tražeći odgovornost, o sukobu interesa, neracionalnom trošenju novca i poslovima davanim tvrtkama bez javne nabave govorio je predsjednik Vijeća Josip Mikšić (HDSSB).

Josip Mikšić (HDSSB), predsjednik Gradskog vijeća

 

Miroslav Prpić (HDZ) slikovito je kazao da se bivša vlast na čelu s gradonačelnikom protegla duže nego li je pokrivač dug i zatražio da se s utvrđivanje nepravilnosti nastavi i dalje, angažiraju građevinski vještaci i dobije odgovor kolika je stvarna šteta učinjena.

Miroslav Prpić (HDZ)

 

Zamjenik gradonačelnika Dario Ban (HDZ) jer ustvrdio da su se ciljano i tendenciozno smišljali projekti kako bi nekome bilo dobro. Bilo je dosta govora o postavljanju solarnih panela na zgrade u gradskom vlasništvu i škole koje nisu u njegovom vlasništvu. Gradonačelnik Bigović je kazao da je to danas bačen novac.

Daro Ban (HDZ), zamjenik gradonačelnika za gospodarstvo

 

 

Dubravko Gubić (HDSSB)

 

Dubravko Gubić (HDSSB) bivši direktor DING-a kazao je kako u poslovnim odnosima sa Plin instalacijama nije bilo pritisaka i da je po njegovom mišljenju posao dogovaran i obavljen transparentno.

 

 

Uzalud vam trud svirači

 

Vijećnici SDP-a nisu se slagali s iznijetim navodima i imali su svoje argumente. Franjo Kikić (SDP) rekao je da Vijeće nije tijelo gonjenja i ustvrdio da se radi o pokušaju diskreditiranja bivšeg gradonačelnika i predsjednika SDP-a Vinka Grgića čija se tvrtka Entazis nalazi među tvrtkama koje su imale poslovni odnos s Gradom i gradskim tvrtkama. Zapitao je zašto nema i tvrtke Derma u vlasništvu sadašnjeg gradonačelnika koja je također imala poslovne donose. Po Kikiću cijela hajka završit će u skladu s naslovom pjesme Uzalud vam trud svirači Dr. Igor Mokricki (SDP) također smatra da je u izvješćem trebalo obuhvatiti sve tvrtke koje su imale poslovni odnos s Gradom i zapitao je li za angažiranje revizora trebalo platiti 38.000 kuna. Vinko Grgić (SDP) opširno je govorio o djelatnostima tvrtke Entazius, poslovima koje je obavljao za Grad i dokumentirao ih projektima, te naglasio poslove koje je za grad obavio besplatno. Kazao je da je u politici tek dvije godine, a da je tvrtka Derma imala s Gradom i njegovim tvrtkama poslova u većoj vrijednosti od Entazisa.

Vinko Grgić (SDP)

 

Sudski vještak i ovlašteni revizor Branko Šimić govorio je samo o mogućim nepravilnostima, naprimjer, o postupcima javne nabave i pojedinačnim računima za radove koji su u iznosima za koje javna nabava nije potrebna, a mogli bi se svesti pod jedan posao. O toj i drugim iznijetim primjedbama morati će se očitovati Državno odvjetništvo, kojemu će biti dostavljeno njegovo izvješće zajedno s drugim financijskim revizorskim izvješćima. Morati će utvrditi tko su eventualno i druge osobe koje su, kako stoji u zaključku, učinile materijalnu štetu Gradu.

Franjo Kikić (SDP)

 

Igor Mokricki (SDP)

  

Related Post

SLAVČA OBAVJEŠTAVA

Autor - 17/09/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 17. rujan 2013. – U ponedjeljak 16.9.2013. uzeti su uzorci vode od strane Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske…

POSTIGNUT DOGOVOR

Autor - 23/12/2013 0
Prelazak u nove tvrtke uznemirilo je radnike koji su se uplašili da će stati bez prava koja im jamči kolektivni…