SJEDNICA ODBORA ZA OBILJEŽAVANJE OBLJETNICA IZ DOMOVINSKOG RATA

1735 0

NOVA GRADIŠKA – Odbor za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata grada Nova Gradiška na sjednici održanoj 31. kolovoza dogovarao je obilježavanje 25. obljetnice ustroja 121. brigade-pukovnije,

a riječi je bilo i o ispravcima na Spomen obilježju poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima, Spomen sobi te o neslaganjima među braniteljskim udrugama.

 

Sastankom je predsjedavao Adam Tomičić, a u ime grada bila je nazočna Vesna Đapić, zamjenica gradonačelnika za društvene djelatnosti te Anto Žagrić, predsjednik Općinskog vijeća općine Nova Kapela.

 

Što se tiče svečanosti uz 25. obljetnicu ustroja novogradiške 121. brigade zaključeno je kako će se održati još jedan sastanak, na kojemu, kako je rečeno, očekuju veći broj predstavnika braniteljskih udruga. Prema Tomičićevim riječima proslava će se održati u subotu 24. rujna (27. rujna je radni dan), a naknadno će biti odlučeno da li na središnjem gradskom trgu ili novogradiškom Društvenom domu “Sokol”.

 

Vjekoslava Karešin, predsjednica Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Nova Gradiška, predložila je da se počast poginulima oda, kao što to čine članice Udruge na početku svake godišnje Skupštine, i prikazom fotografija i podataka o pogibiji branitelja, za što su, kako je rekla spremni ustupiti pripremljeni materijal. Također je predložila i postavljanje izložbe ratnih fotografija 121. brigade-pukovnije.

 

Toga dana, dakle 24. rujna, predviđeno je okupljanje u 10 sati na “šahovnici” , sveta misa trebala bi biti u 11 sati, u 11,15 polaganje vijenaca. Protokolarni dio programa vodit će Mato Višić, a postrojavanje i protokol polaganja vijenaca Marko Derežanin, bojnik u miru. Pozivnice roditeljima i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, kako je dogovoreno, bit će u suradnji s općinama, osobno uručene.

Grad će financijski pomoći održavanje svečanosti uz ovu vrijednu obljetnicu novogradiške brigade, a za tu namjenu, prema riječima Vesne Đapić, zamjenice gradonačelnika, izdvojeno je dvadeset tisuća kuna.

 

– Drago mi je što sam i danas s vama, čula sam probleme koji vas muče i osobno ću inicirati i zajednički sastanak s gradonačelnikom i s predstavnicima braniteljskih udruga kako bi se problemi riješili, uvažavajući prijedlog gospodina Josipa Mikšića i svih vas drugih. Nema tog problema koji se zajedničkim dijalogom i dogovorom ne može riješiti i to nam je svima u interesu- istaknula je Vesna Đapić.

 

Poduzete su i aktivnosti vezane za ispravke i dopune podataka i imena poginulih hrvatskih branitelja na novogradiškom Spomen obilježju, a zamjenica gradonačelnika ponudila je i osobno pomoć i rješenje za smještaj eksponata koji trenutno ne mogu biti izloženi u Spomen sobi 121. brigade-pukovnije zbog nedostatka adekvatno uređenog prostora za tu namjenu. Također je podsjetila i na primjenu novog Zakona o financiranju udruga te, među ostalim, istaknula kako ni sama nije zadovoljna sa svim vrlo zahtjevnim uvjetima.

 

– Ja znam da se naši ljudi ne snalaze u tome svemu. Do godine ćemo nastojati olakšati udrugama koliko budemo u mogućnosti. I ove godine nadam se da Povjerenstvo neće biti rigorozno i da će se rješenja pronaći. Nama nije u interesu i cilju da sredstva ne dodijelimo, već da svima pomognemo koliko možemo i u okviru Zakona- istaknula je Đapić.

 

Na kraju sastanka Adam Tomičić izrazio je negodovanje zbog polaganja vijenaca kod Spomen obilježja poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima uz Dan antifašističke borbe i predložio da se to ubuduće učini na drugom mjestu, jer, kako je istaknuo, slobodna, neovisna hrvatska država stvorena je na žrtvi isključivo hrvatskih branitelja, onih koji su za nju poginuli, dali dijelove tijela i preživjelih.

 

-Nemojmo se dijeliti, već dostojanstveno i zajedno obilježimo ovu obljetnicu naše 121. brigade jer to zaslužuju naši poginuli prijatelji- poručio je, među ostalim, Tomičić, a s njim se složio i Mato Modrić, predsjednik Udruge veterana 121, brigade-pukovnije HV grada Nova Gradiška.

Related Post

VATROGASNO PRIJATELJSTVO

Autor - 23/06/2015 0
ŠTIVICA, 23. lipanj 2015. – U nedjelju, 21. lipnja, u Štivici je održan tradicionalni Susret prijatelja četiri Dobrovoljna vatrogasna društva:…