UDRUGA UMIROVLJENIKA: Predstavljen projekt  „Aktivne zlatne godine“  

2759 0

NOVA GRADIŠKA – Novogradiškim umirovljenicima danas je prezentiran kreativan i sadržajan projekt  „Aktivne zlatne godine“  koji se sastoji od različitih  dnevnih aktivnosti kojima će se   unaprijediti  kvaliteta života starijih osoba. Projekt  u vrijednosti 49.600 kuna se financira sredstvima  Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a predstavile su ga djelatnice LAG-a zapadna Slavonija.

 

-Danas smo se  u prostorijama Udruge umirovljenika okupili da bi predstavili projekt  „Aktivne zlatne godine“ . Nositelj projekta je Udruga umirovljenika Nova Gradiška, a  partneri su LAG zapadna Slavonija koja u projektu sudjeluje informatičkom opremom i znanjem, te   i Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška   koja se uključuje sa deset svojih članova.

  Projekt se sastoji od sedam radionica. Uz radionicu folklora i  zbor, realizirat će se radionice sa tematikom društvenih običaja  i tradicije.   Organizirat e se  i jednodnevni izlet u Daruvar koji će biti  priprema za rekreacijsku radionicu koja će  se odražavati od rujna do prosinca. U povodu Dana  starijih osoba   1. listopada održat će se   sportsko natjecanje u pikadu, šahu, kartanju i kuglanju,  a bit će popraćeno pjesmom  i plesom te domjenkom – kazala je Ivana Trupina.

 

-Udruga umirovljenika Nova Gradiška  ostala je bez sredstva za režije. Lokal koji  smo iznajmljivali  i od najma pokrivali režije i troškove svojih  aktivnosti, više nitko nije htio zakupiti.  Ostali smo bez tih sredstava, a bez grijanja imamo  režije veće od tisuću kuna. Informirani smo da postoje EU fondovi, ali  da EU komisija više neće ulagati u domove za starije osobe, već u dnevne boravke u kojima  će umirovljenici moći  boraviti preko dana.  U Novoj Gradiški ima puno starijih ljudi kojima kvaliteta života nije na zadovoljavajućem nivou. Vidjeli smo da na taj način možemo doći do sredstava i organizirati naše sportske aktivnosti u koje su uključeni pikado, kuglanje, belot i šah,  rad folklora i zbora  te razne  druge  radionice, kao što je radionica koju organiziraju  volonteri Elektrotehničke i ekonomske škole  koji  pomažu  umirovljenicima da se obuče u korištenju interneta. Imamo svoj facebook profil,  na  koji stavljamo sva svoja događanja – kazala je  predsjednica Udruge umirovljenika Julijana Žirovčić.

Related Post