Sjednica Stožera zaštite i spašavanja

826 0

SLAVONSKI BROD, 10. veljače 2012, – Dana 10.02.2012. godine održana je izvanredna sjednica Stožera zaštite i spašavanja Brodsko – posavske županije koju je vodio župan Danijel Marušić.

 

Stožer je upoznat, temeljem izvješća nadležnih institucija, sa stvarnim stanjem ledostaja na rijeci Savi:

– na području grada Slavonskog Broda većim dijelom prisutan je ledostaj, a protočnost osigurana sredinom rijeke – na dijelovima rijeke nizvodno i uzvodno od Slavonskog Broda također je prisutan ledostaj (uzvodno do Migalovaca, te nizvodno do Svilaja). – primjećena je i pojava ledostaja uzvodno od Slavonskog Šamca. – na ostalim vodotocima, vodotoci su niski, te ne predstavljaju opasnost od „ledene poplave“.

 

Te temeljem navedenog Stožer zaštite i spašavanja, donio je slijedeće zaključke:

1. Za sada na rijeci Savi nema ledenih čepova, niti ledenih barijera koji bi mogli predstavljati moguću ugrozu.

 

2. Trenutno stanje procjene zaleđenosti rijeke Save nije zabrinjavajuća za građane županije, ali zbog mogućih klimatskih promjena i otapanja snijega traži se nastavak pripravnosti od nadležnih institucija (Hrvatskih voda i Lučke kapetanije Slav. Brod), odnosno daljnje poduzimanje odgovarajućih mjera i aktivnosti u skladu s nacionalnim i županijskim Planovima u takvim situacijama.

 

3. Stožer je upoznat sa svim dosadašnjim kontinuiranim upozorenjima Lučke kapetanije Slavonski Brod u pogledu mogućeg pojavljivanja leda na rijeci Savi, i smatra ih od posebne važnosti za daljnje procjenjivanje zaleđenosti rijeke Save.

 

4. Zapovjednici brodova, brodarska poduzeća, vlasnici brodova, čamaca, ostalih plovila i drugi sudionici u plovidbi obvezni su pratiti meterološka i druga izvješća koja se odnose na vremensku prognozu, vodostaj i slično, jer prilikom zatopljenja moglo bi doći do kretanja leda (ledeni santi) pri čemu bi mogla biti ugrožena plovila i posade, te se od istih zahtjeva da dodatno vezovima osiguraju plovila, plutajuće tijelo i čamce, odnosno da obave nadzor i budu spremni za slučaj djelovanja po potrebi. Za čamce i manja plovila preporuča se izvlačenje na obalu.

(Tekst i FO: Područni ured za zaštitu i spašavanje Slavonski Brod)

Related Post

POTPISAN NOVI UGOVOR

Autor - 27/02/2015 0
SLAVONSKI BROD, 27. veljače 2015. – Brodsko-posavska županija, putem Upravnog odjela za gospodarstvo, a u suradnji sa Hrvatskom udrugom poslodavaca…