SKUPŠTINA BISKUPA ĐAKOVAČKO – OSJEČKE METROPOLIJE

887 0

ĐAKOVO/POŽEGA, 4. travnja 2014. – U Biskupskom domu u Đakovu 3. travnja održana je XXIII. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, kojoj su nazočili đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić,

nadbiskup u miru Marin Srakić, požeški biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović te kancelari Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije Drago Tukara i Marko Loš. Nakon skupštine u Dvorani za sastanke održana je i Prva sjednica Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Đakovu. Okupljene na sjednici, kao i nazočne predstavnike medija, pozdravio je nadbiskup Hranić, rekavši kako će se tijekom skupštine, među ostalim, razraditi pravilnik koji uređuje skrb za svećenike, napose one bolesne i umirovljene te najavio Prvu sjednicu Međubiskupijskog suda. Istaknuo je kako je u proteklom razdoblju imenovano devetnaest sudskih suradnika te je učinjena primopredaja parnica koje su bile na Metropolitanskom sudu u Zagrebu, a koje se odnose na Đakovačko-osječku metropoliju te se iste nastavljaju voditi u Đakovu. Dodao je kako je pitanje vezano uz valjanost ženidbe vrlo aktualno jer se u Slavoniji na građanskom području razvodi svaki četvrti brak te je potrebno promišljati u okviru pastoralnog djelovanja pomoći supružnicima da se osjete prihvaćenima od Crkve.

 

Komentirajući trenutnu društvenu situaciju ustvrdio je kako su etičnost, poštenje i moral postale obescijenjene vrijednosti te se u različitim sferama društvenog života ističe borba za vlastite pozicije. Progovorio je i o problemu slavonskih sela koja su počesto uništena jer mladi ljudi i čitave obitelji napuštaju Hrvatsku u potrazi za boljim životom što se nužno odražava na sliku budućnosti Hrvatske. Dodao je kako Crkva nastoji na svim područjima života pomoći u granicama svojih mogućnosti. Najavio je otvaranje dviju novih pučkih kuhinja u Slavonskom Brodu i Vinkovcima.

 

Na skupštini je najavljen i zajednički odlazak biskupa u Jasenovac, u petak 11. travnja, o čemu je progovorio požeški biskup Antun Škvorčević. Spomenuo se 9. obljetnice smrti pape Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije te je istaknuo kako je Požeška biskupija, nastojeći slijediti njegove poticaje osobito s obzirom na povijesne događaje, od 2000. godine počela održavati Dan čišćenja pamćenja i spomena mučenika. Dodao je da prošlost trebamo pamtiti i u njezinim teškim sastavnicama, ali nikada tako da se prepustimo diktatu zla koje se dogodilo. Pojasnio je kako je Čišćenje pamćenja nastojanje evanđeoskim putem praštanja pamtiti teške povijesne događaje u jednoj čistoći izdignuvši se iznad zla koje se dogodilo. Dodao je da ukoliko se čovjek prepusti emocijama, osjećajima osvete ili mržnje, i iz njih misli i djeluje postaje žrtvom zla koje se dogodilo. Najavio je obilježavanje slične pokorničke svečanosti i u Staroj Gradiški, gdje je nakon 2. svjetskog rata tamnovao velik broj svećenika i nedužnih civila.

Related Post

CARITASOV SAMARITANAC

Autor - 06/04/2016 0
POŽEGA, 6. travanj 2016. – U sklopu programa »Caritasov Samaritanac« u petak , 1. travnja ove godine, s radom su…