SKUPŠTINA LAG-a ZAPADNA SLAVONIJA

876 0

NOVA GRADIŠKA, 24.veljače 2015. – Na sinoć održanoj redovnoj Skupštini LAG-a zapadna Slavonija još je jednom potvrđena potreba za djelovanjem lokalnih akcijskih grupa u poticanju lokalnog održivog razvoja, okupljanju i usmjeravanju postojećih ljudskih i financijskih resursa iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

 

O razvojnoj strategiji (CLLD), problemima u provedbi, novim metodologijama, ciljevima i izazovima govorila je Bojana Markotić-Krstinić, tajnica „Lederer mreže Hrvatske“, posebno naglašavajući nužnost pomaganja malim projektima i pripremama za provedbu Programa ruralnog razvoja 2014-2020. s ciljem ostvarivanja financijskih potpora koje se nude.

Iako su LAG-ovi imaju važan zadatak u izradi lokalnih razvojnih strategija, te usmjeravaju i prate potrebe na području jedinica lokalne samouprave, uključujući i sredstva potpore, među članovima LAG-a zapadna Slavonija ima jedinica lokalne samouprave koje to još uvijek ne uviđaju. Kako se moglo čuti, ne izvršavaju svoje obveze prema LAG-u, pa ne plaćaju ni članarinu.

Kolika je važnost djelatnosti koje provodi LAG zapadna Slavonija, isto kao i LAG Posavina, uvidjeli su Brodsko-posavskoj županiji, Ne izostaje stoga ni potpora, pa i ona financijska. Zamjenik župana Davor Vlaović pohvalo je sinoć njihov rad.

– Današnja Skupština potvrđuje moje ranije spoznaje o važnosti LAG-ova kojima je uloga i cilj jačanje gospodarskog okružja, stvaranje radnih mjesta, zaštita i unapređenje prirodnog i kulturnog naslijeđa, jačanje kapaciteta zapošljavanja, povećanje broja radnih mjesta unutar ruralnih zajednica, osiguravanje protoka informacija i transfera znanja za napredak u razvoju ruralnog gospodarstva i lokalne zajednice, razvijanje sinergije i umrežavanje između svih dionika kojima je u interesu doprinijeti razvoju ruralnih područja te iskorištavanje i razvijanje postojećih potencijala za održivi ruralni razvoj. Naši LAG-ovi Posavina i zapadna Slavnija su u okviru RH na šestom i osmom mjestu. Hvala načelnicima koji su svoje općine uključili u LAG-ove iako još uvijek ima i onih koji misle da oni nisu trebali. U našu županiju će kroz dvije godine doći skoro dva milijuna kuna iz Ministarstva poljoprivrede što je znak da smo na dobrom putu i da dobro radimo. Imamo i treći LAG koji je mao Skupštinu i koji pokušavamo oživjeti u istočnom dijelu županije.

Kao zamjenik župana mogu biti ponosan što ste odradili kroz posljednje dvije godine, od osnivanja LAG-a do prijenosa znanja i vještina na članice LAG-a. Županija će aktivno sudjelovati u potporama. U proračunu smo predvidjeli sredstva za praćenje rada LAG-ova u 2015. godini. Ako bude trebala mjera predfinanciranja i tu stojimo na raspolaganju – kazao je zamjenik župana Davor Vlaović.

Skupština je održana pod predsjedanjem predsjednice LAG-a Gordane Šimić. Usvojena su izvješća o radu u 2014. godini i Plan rada za 2015. godinu, koje je podnijela voditeljica LAG-a Marijana Vidić Poleto, te izvješće Nadzornog odbora koje je podnio Mario Tworek. Skupština je uskladila Statut s novim zakonskim odredbama.


Related Post

ZADRUŽNO PODUZETNIŠTVO

Autor - 25/04/2014 0
Vida Iličić smatra da ih je nužno objediniti u jedinstvenu ponudu u cilju uspješnijeg plasmana na tržište ili kao turističku…