SLAVLJE U HRVATSKIM ŠUMAMA

1226 0

NOVA GRADIŠKA, 18. rujna 2015. – Danas je na prigodnoj svečanosti obilježen završetak radova na razminiranju šume Prašnik. Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec, u jednoj od najstarijih europskih prašuma,

predsjedniku uprave Hrvatskih šuma Ivanu Paveliću uručio je potvrdu o razminiranosti tog jedinstvenog i zaštićenog područja.

 

U nazočnosti   gradonačelnika Nove Gradiške i Novske Željka Bigovića i Vlade Klasana, načelnika Općina Stara Gradiška i Gornji Bogićevci Velimira Paušića i Pave Klarića, te djelatnika Uprave šuma podružnice Nova Gradiška na čelu s  upraviteljem  Marinkom Stojićem  o projektu razminiranja šume Prašnik i  razminiranju minski sumnjivih područja u Hrvatskoj   govorili su Dražen Jakopec,  Ivan Pavelić, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i zamjenik brodsko-posavskog  župana Davor Vlaović. Izrazili su zadovoljstvo  što će i Brodsko-posavska županija  do konca godine  biti bez mina, a do 2019. godine i  cijela  Hrvatska.  Kako je kazao Ivan Pavelić Hrvatske šume sustavno ulažu u razminiranje pa su  od 2002. godine do sada u tu svrhu  uložile više od 450 milijuna kuna.

Izrazili  su  žaljenje zbog tragičnih događaja pri razminiranju u karlovačkoj županiji te izrazili sućut obitelji poginulog pirotehničara kao i želju za brzim oporavkom njegovog kolege.

Prezentirani  su projekti razminiranja lokaliteta Prašnik koji obuhvaća jednu od najstarijih europskih prašuma i zaštićenim je rezervatom proglašen 1965. godine.  Osim u gospodarske, Prašnik će se  odsada moći koristiti i u znanstvene, edukativne i turističke svrhe.

Danas je prigodno  u Novoj Gradiški   djelatnicima  Uprave šuma podružnice Nova Gradiška na uporabu  dana obnovljene upravna zgrada.  Učinio je to  prigodno ministar poljoprivrede  Tihomir Jakovina i pohvalio rezultate  poslovanja Uprave šuma podružnice Nova Gradiška.

Upravitelj Marinko Stojić  predstavio je Upravu šuma podružnicu Nova Gradiška  koja gospodari s  54 tisuće hektara šuma  na području od Jasenovca do Trnjana. Sastoji se od devet Šumarija i Radne jedinice transport i mehanizacije. Jedna je od 16 uprava šuma, podružnica unutar poduzeća Hrvatske šume d.o.o. Zagreb i bitan je gospodarski subjekt kako u Hrvatskoj, tako i u Brodsko posavskoj i Sisačko moslavačkoj županiji. Zapošljava  530 radnika. Godišnji prihodi se kreću od 120 do 150 milijuna kuna.

– Do 2012. godine dobit novogradiške podružnice Hrvatskih šuma kretala se oko 10 milijuna kuna.  U  posljednje tri godine dobit je višestruko povećana.  Uz pomoć Uprave društva i podršku mojih suradnika i zaposlenika, uspjeli smo postići višestruko veći rezultat. Tako je 2012. godine  dobit  iznosila 23 milijuna kuna,  a 2013. godine 38 milijuna kuna. 2014. godina nam je bila izuzetno teška jer smo imali samo dva mjeseca bez poplava. Unatoč svemu i u ovoj smo godini uspjeli ostvariti 28 milijuna kuna dobiti. U te tri godine napravili smo čak 27 kilometara šumskih cesta. Obnova ove zgrade bila je logičan slijed jer nismo mogli dopustiti da se zgrada doslovce “raspada”. Uspjeli smo ostvariti dobit veću od obećane, a danas imamo i prekrasno obnovljenu zgradu –  kazao je  Marinko  Stojić, upravitelj Uprave šuma podružnice Nova Gradiška.

Rezultati dobrog poslovanja razlog su i ulaganja  u obnovu upravne zgrade.

-Poslovanje ove Uprave daje razloga za optimizam. Slavonija i Nova Gradiška  mogu biti ponosni što imaju ovaj prekrasno uređeni objekt. Siguran sam da će kolega  Marinko Stojić i svi djelatnici  i dalje opravdati povjerenje i nastaviti s ovako dobrim poslovnim rezultatima – istaknuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Zgrada Uprave šuma podružnice Nova Gradiška  izgrađena 1913. godine u klasicističko-secesijskom stilu. Bila je oštećena tijekom  Domovinskog rata, a sad je temeljito obnovljena i predstavlja jednu od arhitektonski najdojmljivijih zgrada u Novoj Gradiški. U njenu  obnovu je utrošeno 4 milijuna kuna.

Related Post

PRIOPOĆENJE MARIJANE PETIR

Autor - 03/11/2014 0
Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sastala se je u petak, 31.10.2014. u svom uredu u Zvonimirovoj 17 u…

KIŠA OBRADOVALA RATARE

Autor - 20/04/2015 0
Dosta se zemljišta nudi na prodaju, a dosta je ostalo neobrađeno, tako da će se ovog proljeća biti manje posijanih…