Josip Pool najstariji konjanik u novogradiškom kraju ljubav prema konjima prenosi na mlade

1967 0

Autor: Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 27. veljače 2019. – Sve je više konja u štalama u Slavoniji i diljem Hrvatske. Taj ljubimac, bez kojega s nekada nije mogao zamisliti život na selu, danas je stvar prestiža, a ne radna snaga. Zato ih vlasnici rado pokazuju na raznim manifestacijama. Trenutno su to pokladna jahanja na kojima organizatori okupljaju konjanike i čuvaju uspomenu i sjećanja na graničarsku tradiciju.

U novogradiškom kraju dva su pokladna jahanja, jedno u Dragaliću, a drugo u Bodovaljcima. I ove godine i jedno i drugo prigodno je otvorio saborski zastupnik Davor Vlaović. Ni na jednom nije propustio istaknuti zadovoljstvo sve većim bojem konjanika i konja u štalama, posebno ističući mlade jahačice i jahače.

Međutim, mladih zaljubljenika u konje ne bi bilo da nije starijih koji su tu ljubav prenose na mlade.

Jedan od njih je Josip Pool iz Vrbja, koji je sa svojim Sokolom postao poznat u novogradiškom kraju, ali i čovjek kojeg su slijedili mladići i djevojke s kojima danas jaše. Prošle nedjelje na pokladnom jahanju u Bodovlajcima predstavljen je i pohvaljen kao najstariji konjanik. Obraćajući se okupljenim mještanima i njihovim gostima, dakako i ostalim konjanicima, ustvrdio je, da ćemo ga, unatoč tomu što ima 70 godina i dalje viđati na pokladnim jahanjima i folklornim manifestacijama.

Related Post