Izložba fotografija Gorana Dorića

815 0

Autorica Ivanka Herceg, Foto MOCA NG Buntovnici

NOVA GRADIŠKA, 25. veljače 2019. – „Nježni dodiri magle“ naslovljena je sinoć otvorena izložba fotografija Gorana Dorića, druga samostalna u rodnoj Novoj Gradiški. Njome je poklonicima umjetnosti darovao 30 fotografija neponovljivih trenutaka uhvaćenih u jutrima, kasnim poslijepodnevima ili večerima u starogradiškoj Posavini i goričkoj Ivi.

Magla koja hvata samo dijelove stabala ili ona izranjaju iz njezinih mističnih skuta, a samo koji trenutak kasnije kroz krošnje prodire sunčeva topla snaga koje će popiti kapljice njezine sivo-bijele koprene-dio su doživljenih slika zabilježenih svjetlopisom. A tu je i Sava, pitoma, ali i razlivena cijelim krajolikom. I koliko god izgledala okrutna nama ljudima kada plavi, ona ipak pročišćava i obnavlja u nekom, samo prirodi znanom vremenskom trajanju,… izaziva strahopoštovanje jer,…priroda uvijek ima zadnju riječ.

A možda je sva ta voda, na kraju krajeva, tu da nas nauči kako graditi mostove, mjesta na kojima je čovjek našao prepreku, kako kaže Ivo Andrić, i nije pred njom zastao, nego je svladao i premostio kako je mogao i znao.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Vinko Grgić, a dobrodošlicu velikom broju posjetitelja poželjeli su i o Goranu kao čovjeku i umjetniku progovorili i Gabriel Vrebac, predsjednik Kluba, Tomislav Petrović, član Foto kluba i od nedavno predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Nova Gradiška.

-Goran nas je ponovno iznenadio i oduševio i ovom izložbom. Prije dvije godine možda na isti ovaj datum ili nekoliko dana prije otvorili smo ovaj obnovljeni prostor kako bi služio za ovakve namjene. Sada vidimo da je premalen. Grad podržava, ne samo autore, nego cijelu ovu skupinu koja djeluje kao Foto klub, pa ćemo i vas vrlo brzo udomiti. Dobit ćete jedan vrlo lijepi prostor u centru grada, a nadam se da ćemo uskoro urediti još jedan prostor također za ovakve namjene. Jako je puno izložbi, kulturnih događanja u gradu i to nas jako veseli. Gorane, slijedećom izložbom otvaraš taj vaš novi lijepi prostor- rekao je, među ostalim, otvarajući Dorićevu izložbu gradonačelnik Vinko Grgić.

Izložba će „putovati“ i u Staru Gradišku i u Bjelovar.

Priroda je zapravo dio čovjekova života i ona sama je živo biće.

Potvrđuje to i umjetnički rad Gorana Dorića, „prvog fotografa među šumarima“, jednog od najnagrađivanijih članova Foto kluba „F4“ u čijem je osnivanju i sudjelovao.

Upravo ove godine i to baš 24. veljače, kada je izložba i otvorena, navršilo se 15 godina kako je Goran kupio prvi fotoaparat i kako je počelo njegovo druženje s nestvarno-stvarnim i jedinstvenim u prirodi (Posavina, Psunj, Velebit, Durmitor,…)

Neki ljudi ulaze u naše živote i ubrzo odu. Drugi ostanu određeno vrijeme ostavljajući svoje otiske u našim srcima,…i mi nismo više isti.

Upravo takav je i naš Goran Dorić, koji nam je ovom izložbom poklonio djelić svoje emotivne umjetničke duše.

Izložbu „Nježni dodiri magle“ možete razgledati u izložbenom prostoru grada Nova Gradiška u Ulici Karla Dieneša broj 1sve do 31. ožujka, a posjetu dogovorite s autorom na tel. broj 098/ 447-418 svakoga dana poslije 15 sati.

Related Post

Dan ljubaznosti u prometu 

Autor - 29/05/2019 0
NOVA GRADIŠKA, 29.  svibnja 2019. – Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška, danas (29. svibnja), od 10 do 13 sati,…