Susret zagrebačkih i Poljaka novogradiškoga kraja

899 0

Autorica Ivanka Herceg, Foto MOCA NG buntovnici

NOVA GRADIŠKA /STARO PETROVO SELO – Susret zagrebačkih i Poljaka novogradiškoga kraja dogodio se 24. veljače u Novoj Gradiški, a članovi poljske kulturne udruge Nikolaj Kopernik Zagreb s predsjednicom poljske nacionalne manjine grada Zagreba Valentinom Lončarić, kao i Vokalne skupine „Wisla“ posjetili su i Staro Petrovo Selo i Tisovac.

Susreli su se s nekima od potomaka Poljaka koji su se tijekom povijesti najviše i naselili na području općine Staro Petrovo Selo. Pa iako se većina njih ne izjašnjava kao Poljaci, ponosni su na svoje korijene.

Na mjesnom groblju u Tisovcu položili su cvijeće i upalili lampione za preminule Poljake, a potom i u Novoj Gradiški kod Spomen obilježja poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima. Naime na Spomen obilježju su zabilježena i trojica poginulih u obrani Hrvatske, a potomci su Poljaka.

U župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije sudjelovali su na pučkoj misi, a posebno su je oplemenili pjesmom članovi Vokalne skupine „Wisla“ odjeveni u tradicionalne poljske nošnje.

Susret je potom nastavljen u prostoru Pansiona „Slavonski biser“ gdje su uz pjesmu, pa i tradicionalna poljska jela nastavili druženje podsjećajući se običaja i kulture poljskoga naroda.

Domaćin u Novoj Gradiški bio im je Mario Tworek i tom prigodom, među ostalim istaknuo:“Ja volim svoj grad i okolicu, a ovaj grad čine različiti ljudi, različitih vjera. Jedan od naroda koji je stvarao ovaj grad su jednim dijelom i naši Poljaci. Na ovom našem Spomen obilježju imamo tri poginula branitelja, pripadnika poljske nacionalne manjine, a to govori i o bliskoj nam povijesti i našem sudjelovanju u obrani i stvaranju hrvatske Domovine i ovoga kraja, čijem smo razvitku po završetku Domovinskoga rata svojim radom doprinijeli i doprinosimo i dalje i ne stidimo se svojih poljskih korijena. Najveći broj potomaka Poljaka je u Starom Petrovom Selu pa su tu npr. obitelji: Kolodziej, Denis, Karaš, Tworek, Dubiel,….Prije nekoliko godina željeli smo osnovati Udrugu na ovom prostoru, ali eto, još uvijek nije stasala. Ipak ne odustajemo pa nam i ovaj susret puno znači i vjerujem kako će biti poticaj da to ipak i učinimo“.

Ovaj vrlo lijep susret dolaskom je u Novu Gradišku podržao i Nikola Denis, načelnik općine Staro Petrovo Selo, a u razgovoru nam je, među ostalim naglasio:“I sam vučem korijene od slavnih Poljaka tako da nam ovaj susret i posjeta znače puno, kako za zajednicu u cjelini tako i meni osobno i podržavat ću nastojanja na čvršćoj suradnji i povezivanju zagrebačkih i potomaka Poljaka u našemu kraju“.

Prošle godine predstavnici kulturne udruge Nikolaj Kopernik Zagreb i njihova predsjednica Valentina Lončarić posjetili su OŠ „Ivana Gorana Kovačića“ Staro Petrovo Selo i održali radionice na kojima su djecu naučili izradi božićnih čestitki roditeljima, bakama i didama, što je, kako nam je rekla Valentina Lončarić, običaj u Poljskoj kojega i danas čuvaju.

-Želja nam je i u Starom Petrovom Selu angažirati učiteljicu ili učitelja koji bi djecu učili poljski jezik. Želja mi je uspostaviti čvršće veze s potomcima Poljaka u ovom kraju kako bismo im organizirali i odlazak u Poljsku, ali i kako bismo mogli održati ovdje izložbe i kulturne događaje kojima bi pokazali djelić bogate poljske baštine- rekla nam je, među ostalim Valentina Lončarić.

Related Post