„SLAVONSKI BISER“ – SUBOTA OD 14 SATI DO KASNO U NOĆ

787 0

NOVA GRADIŠKA, 17. ožujak 2015. – 5. po redu „Sarmijada i provijada“ održat će se 21.ožujka 2015. u pansionu „Slavonski biser“, s početkom u 14.00 sati. Organizatori manifestacije uz Turističku zajednicu i restoran Slavonski Biser

je udruga čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica iz Nove Gradiške. I ove godine će stručni ocjenjivački žiri ocijeniti kvalitetu sarme i prove, a na natjecanje su nam se prijavile sljedeće skupine:

 

1. IZVORNA FOLKLORNA SKUPINA “BRČEVAC” kod Vrbovca

2. KUD “BANOVA JARUGA” iz Banove Jaruge

3. UDRUGA “KRAPLANI” iz Krapja

4. KUD “SUNJANKA” iz Sunje

5. “VRANOVKE” iz Vranovaca – Bukovlje

6. KUD “BEBRINA” iz Bebrine

7. GKUD “POŽEGA” iz Požege

8. KUD “GRABARJE” iz Grabarja

9. INDUSTRIJSKO OBRTNIČKA ŠKOLA iz Nove Gradiške

10. KUD “VRBJE” iz Vrbja

Za sve natjecatelje, prilikom proglašenja pobjednika, organizator osigurava i primjerene nagrade.

 

Prva „Sarmijada i provijada“ održana je 20.ožujka 2010. godine, u organizaciji Restorana s prenoćištem“Slavonski biser“ i Turističke zajednice grada Nova Gradiška. Namjera ove manifestacije je, u gastro ponudi našeg grada, osigurati dostojno mjesto sarmi i provi kao tradicionalnim jelima Slavonije. Isto tako , želja nam je i obogatiti turističku ponudu i doprinijeti povećanju broja gastro manifestacija na novogradiškom području.

 

Turistička Zajednica grada Nova Gradiška i Restoran s prenoćištem „Slavonski biser“ pozivamo vas na ovu jedinstvenu gastronomsku manifestaciju.

Za sve ostale goste porcija sarme stajati će 20,00 kuna, a gosti se trebaju prijaviti u Pansion “Slavonski biser” kako bi se osigurala mjesta (091/226 5571).

Dobro došli!

Sigurno će te se odlično zabaviti uz dobru tamburašku glazbu i najbolju sarmu i proju.

 

Cilj manifestacije je očuvati specifičnu autohtonu slavonsku gurmansku tradiciju. Natjecanje u pripremanju i kuhanju sarme te pečenju proje (pogača od domaćeg kukuruznog brašna) prate zvuci slavonske tamburaške glazbe. Ova gastronomska manifestacija je jedna od posebnih oblika turističkog doživljaja koju nudi naš kraj. Kroz nju je prikazano bogatstvo narodnih običaja, a posebno gastro ponude ovoga kraja, jer u hrani, kao osobitom doživljaju svijeta, treba uživati. Hrani koja je oduvijek bila izraz našeg podneblja, mentaliteta i temperamenta.

Related Post