Smanjenje upisnih kvota i iseljavanje postaje ozbiljan problem novogradiških srednjih škola

1122 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 20. lipnja 2018. – Iz godine u godinu posljednjih desetak godina smanjuje se broj djece koja se upisuju u osnovnu, pa time i u srednje škole. Jedan od razloga je manji broj novorođene djece koji po godini iznosi u Hrvatskoj oko sedam tisuća. Posljednjih nekoliko godina dodatan problem je postalo je iseljavanje koje je u porastu. Posebno zabrinjava odlazak cijelih obitelji, dakle obitelji s djecom koja prekidaju školovanje u Hrvatskoj s malom vjerojatnosti da će iz inozemstva nakon nekog vremena vratiti.

O ispisima tijekom školske godine zbog odlaska u inozemstvo bilo je govora i na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljene mogućnosti upisa i uvjeti školovanja u tri novogradiške srednje škole.

-Prije šest godina u Gimnaziji Nova Gradiška bilo je ukupno upisano 465 učenika. Ove školske godine imali smo 343 učenika upisanih u 16 razreda. Opadanje broja učenika je više nego drastično i to je trend u cijeloj Hrvatskoj. Nismo mi iznimka. Manji broj rođene djece i ubrzano iseljavanje dovelo je do smanjenog broja upisnih kvota za učenike prvih razreda.

Tijekom školske godine iz Gimnazije se ispisalo zbog odlaska u inozemstvo 6 učenika pri čemu su iselile cijele obitelji. To su pokazatelji koji su zabrinjavajući. Zbog toga i jesmo održali ovu konferenciju za novinare. Koristim priliku da se zahvalim Gradu Nova Gradiška, gradonačelniku i zamjenicima koji su prepoznali tu problematiku i pokazali da imaju sluha za naše gradske škole pomažući nam u opremanju digitalnim sadržajima i suvremenom tehnologijom da bismo mogli držati korak s velikim i bogatim gradovima, sredinama i njihovim školama. To je jedan od načina poboljšanja kvalitete izvođenja nastave, poboljšanje kvalitete standarda specijaliziranih učionica i radionica. Trebalo bi privući učenike, ne samo sredina koje gravitiraju Novoj Gradiški nego mi se nadamo i šire- kazala je prof. Ljiljana Ptačnik, ravnateljica Gimnazije.

Sanja Muller-Zoričič, ravnateljica u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi kaže da je posljednjih godina ista situacija i u toj školi.

-Sada smo na 342 učenika, a prije par godina je bilo stotinjak učenika više. Što se tiče odlaska učenika radi iseljavanja tijekom prošle školske godine nismo imali ni jednog učenika. Znamo da imamo određeni broj maturanata koji će otići, a koji su možda već i otišli. Znamo da imamo u pripremi određene obitelji koje kažu da idu čim se stvore uvjeti. Upisna kvota je već dvije godine na 20 učenika, a prije smo primali po 26 učenika po razredu. To je tako u posljednje četiri godine što znači da je to je 50 učenika manje- kazala je Sanja Muller-Zoričič, dipl. inf.

I ona se zahvalila Gradu Nova Gradiška na potpori i sluhu koji ima prema Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi jer se radi, kako je kazala, o maloj školi kojoj puno toga treba, dodajući da je teško biti mala škola.

Ništa bolja situacija nije ni u Industrijsko-obrtničkoj školi u kojoj je, kako je kazala pedagoginja Mirela Brlić-Trnka prije 6 godina škola imali 622 učenika, a ovu školsku godinu završava 498 učenika. Sam o su se dva učenika ove godine ispisala zbog iseljavanja, a tri učenika su prekinula obrazovanja iz drugih razloga. Dodaje da je unatrag tri godine ispisivanja iz Industrijsko-obrtničke škole radi iseljavanja bio značajno veće.

 

Sanja Muller- Zoričić dipl. inf.

Mirela Brlić-Trnka, pedagoginja

Ljiljana Ptačnik prof.

Related Post

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Autor - 17/09/2015 0
Slavonski Brod 17. rujna 2015. – Za projekt „Kontrola plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima” koji Brodsko-posavska županija u suradnji s…

Susret Križara u Požegi

Autor - 16/09/2019 0
Autor Požeška biskupija POŽEGA, 15. rujna 2019. – Na blagdan Uzvišenja sv. Križa, 14. rujna u požeškoj župi sv. Leopolda…