Smijenjen ravnatelj škole

757 0

NOVA GRADIŠKA, 15. ožujak 2012. – Svojevrsni kuriozitet zabilježen je nedavno u Novoj Gradiški kada je Školski odbor, na prijedlog prosvjetne inspekcije iz Osijeka, razriješio dužnosti dugogodišnjeg ravnatelja Elektrotehničke i ekonomske škole, Josipa Krmpotića.

Na natječaju je potom za mjesto ravnatelja jednoglasno predložena sadašnja obnašateljica dužnosti i bivša Krmpotićeva zamjenica, Marija Petričević, resornog ministarstva.

 

Predsjednik Školskog odbora, Željko Bigović, navodi kako je prosvjetna inspekcija, koja je u dva navrata dolazila u školu, utvrdila niz propusta, nepravilnosti, nezakonitosti i nepoštovanja Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i Statuta škole, zbog čega je Školskom odboru i predloženo da 68-godišnjeg ravnatelja razriješi dužnosti.

 

– Nezakonitosti je prilikom upisa učenika prijavio netko od roditelja i, držim, s velikim pravom. Iznad određene kvote Županija je dala odobrenje za upis nekoliko učenika, no umjesto onih koji to zavrjeđuju, upisani su učenici s lošim ocjenama ili oni koji uopće nisu bili na upisnom natječaju – pojašnjava Bigović u najmanju ruku čudne prioritete.Dodaje i kako je izostala priprema – škola nije na vrijeme donijela školski kurikulum, plan i program: – To je plod dosadašnjeg rada Školskog odbora jer je ravnatelj određivao tko će biti član odbora, kada će biti sjednice, bio je nedodirljiv, vječno zaštićen.

 

Bigović: ”Iznad određene kvote Županija je dala odobrenje za upis nekoliko učenika, no umjesto onih koji to zavrjeđuju, upisani su učenici s lošim ocjenama ili oni koji uopće nisu bili na upisnom natječaju.”

 

Ali niz nepravilnosti poput zapošljavanja na 60 dana, zapošljavanja osoba starijih od 70 godina ili onih koji su 80 kilometara udaljeni od Nove Gradiške (pa Ministarstvo koštaju stotine tisuća kuna), dok se ne žele zaposliti djelatnici odgovarajuće stručne spreme iz Nove Gradiške, prevršilo je mjeru – kaže Bigović, predsjednik Školskog odbora od početka ove školske godine. Potvrđuje kako se teško bilo boriti s, kako kaže, “bahatim i nasilnim Krmpotićem, teškim za suradnju”, koji je, nastavlja, “između ostalog, uz nečije odobravanje, sebi isplaćivao ministarske plaće od 14,5 tisuća kuna, svojim je poslušnicima plaćao prekovremene sate koji nisu održani, zapošljavao nestručne osobe…”

 

– No složili smo se da radimo u skladu sa Zakonom i da oni koji se ogriješe trebaju biti smijenjeni, a potporu nam u tome pružaju i zaposlenici; oko zapošljavanja novog kadra – kaže Bigović.

 

Na objede neistomišljenika Bigović odgovara kako “ova država mora stati na kraj nezakonju i lopovluku bez obzira u kojoj stranci bili”, a u tome, čini se, ima sve veću potporu javnosti, piše Glas Slavonije.

 

Ravnatelju Krmpotiću 2009. Nagrada grada Zbog doprinosa obrazovanju 2009. godine Josip Krmpotić primio je najveće gradsko priznanje – Nagradu grada!? Svjestan kako se slične stvari događaju i u drugim gradovima, Bigović ističe kako je ponosan na odluku Školskog odbora, koji je odlučio promijeniti ploču i dugogodišnje propuste. Svjedoči i kako je pritom bilo raznih pritisaka na članove odbora, a i sam je zbog rezolutnog stava, kaže, bio prozivan od članova stranke kojoj pripada i Krmpotić (HDZ-a).

Related Post

Novogradiški ratni spomenar

Autor - 03/02/2012 0
Veljaču, 1992. godine karakteriziraju brojni pregovori između naše i neprijateljske strane. Pregovaraju zapovjedništva zaraćenih strana o održavanju primirja, a pregovaraju…