SMOTRA FOLKLORA „KOLO NA DVA ŠTUKA“

1430 0

Ministarstvo kulture RH dodijelilo je „Kolu na dva štuka“ status nematerijalnog kulturnog dobra i upisalo ga u Registar kulturnih dobara RH.

ORUBICA, 24. kolovoza 13. – „Kolo na dva štuka“ održano je u Orubici

24. kolovoza u organizaciji KUD-a „Fra Marijan Lanosović“ u posebnim okolnostima. Naime, ovom kolu koje se pleše samo u Orubici, u novogradiškoj Posavini, Ministarstvo kulture RH je ove godine dodijelilo status nematerijalnog kulturnog dobra i kao takvo je upisano u Registar kulturnih dobara RH.

Današnji KUD je nasljednik nekadašnjeg ogranka „Seljačke sloge“ iz Orubice, a počelo je djelovati u prvoj polovici 20.st. Prvi pouzdani pisani podatak o folklornim predstavama Orubičana je Kalendar Danica iz 1938. godine u kojem uz foto snimak stoji i zabilješka kako su se te godine na zagrebačkoj smotri folklora predstavili seljaci iz Orubice jedinstvenim „kolom na dva štuka“. I nakon 77 godina prezentiranja stiglo je, kao nagrada brojnim generacijama orubičkih folkloraša i vrijedno priznanje. Potvrdio je ponosno i Željko Burazović, predsjednik KUD-a „Fra Marijan Lanosović“ upućujući pozdravne riječi brojnim poklonicima tradicijske kulturne baštine. Pridružio mu se načelnik općine Davor Đuro Anđelković, a ovogodišnju smotru je otvorio župan Brodsko-posavski Danijel Marušić.

 

Uz domaćine nastupila su i Kulturno umjetnička društva „Stenjevec“ iz Zagreba, „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi, „Elizabeta“ iz Jalžabeta, „Požeška dolina“ iz Požege, „Drežnik“ iz Drežnika i Hrvatska kulturno umjetnička udruga „Trenk“ iz Nove Gradiške koja se predstavila pučkim igrokazom. Po prvi puta na Smotri je upriličena etno revija i to u dva dijela „Kravata u slavonskom žitu“ i „Panonski mornar“ pod vodstvom Goranke Nikiforov prof. u Industrijsko-obrtničkoj srednjoj školi u Novoj Gradiški.

Na kraju ovogodišnje Smotre „Kolo na dva štuka“ domaćini su nagradili Maru Štivičić za predani 50. godišnji rad u KUD-u „Fra Marijan Lanosović“, ali ponajviše kao glavnu i prvu počimalju. Uručene su Zahvalnice svim sudionicima, a u bogatu tradicijsku priču u kojoj su sudjelovali i konjogojci, pokazujući ljepotu slavonskih konja, utkana je i ona gastronomska kojom su se domaćini pohvalili različitim ribljim specijalitetima. Predstavila su se i neka Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a prezentirani su i zanimljivi slavonski suveniri i rukotvorine.

 

I. Herceg

Related Post