SOPRANISTICA MAYUMI KAMEI I ORGULJAŠICA LJERKA OČIĆ NOVOGRADIŠČANIMA PODARILE NESVAKIDAŠNJI GLAZBENI UGOĐAJ

886 0

NOVA GRADIŠKA, 12. rujna 2010. – za Novu Gradišku izniman kulturni i glazbeni događaj dogodio se u obnovljenoj Crkvi sv. Terezije Avilske. Novgradiščani su mogli uživati u glazbenom ugođaju koji su im priredili proslavljena sopranistica Mayumi Kamei iz Japana i orguljašica Ljerka Očić. Izvodile su djela glasovitih europskih skladatelja Georga

Fridricha Handla, Johana Pashelba, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Tommasa Restia i Giusepea Nicolaoa.

Važnost ovog glazbenog događaja vezana je za obnovljene orgulje na kojima je svirala profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i istaknuta hrvatska glazbena umjetnica sa zapaženom glazbenom karijerom i muziciranjem diljem svijeta.

Povijesne orgulje Ivana (Johana) Pumppa sagrađene su 1850. godine za župnu crkvu Bezgrešnog začeća BDM, a 1929. godine pregrađene su i prenešene u crkvu sv. Terezije. Bile su devastirane i neupotrebljive, a obnovila ih je umjetnička radionica Heferer.

Orgulje će, kako je najavio velečasni Perica Matanović, pozdravljajući glazbenice i Novogradiščane koji su se okupili na ovom, za Novu Gradišku nesvakidašnjem glazbenom događaju, služiti ponajprije za bogoslužja u ovoj crkvi ali i za koncerte sakralne glazbe.  

Kao što je i do sada, zajedno sa Ministarstvom kulture, stajao iza obnove ove crkve, Grad Nova Gradiška i ovom je prigodom pokazao da će stajati iza budućih glazbenih i drugih kulturnih događanja koja će se u njoj organizirat. Zamjenica gradonačelnika dr. Ljepša Rakas-Vujčić, uručila je velečasnom Perici Matanoviću preslik uplatnice sa iznosom od 50.000 kuna, poslanih župi Bezgrešnog Začeća Blažene djevice Marije.  

Dodajmo da je ovaj glazbeni događaj pobudio velik interes Novogradiščana. Svi nisu mogli ući u crkvu, pa su koncert, koji su im priuštili Župa Bezgrešnog Začeća Blažene djevice Marije, Umjetnička radionica Heferer i Koncertna direkcija Zagreb, slušali ispred ulaza. Treba očekivati da obnovljene orgulje, koje su umjetnice ocijenile kao vrhunsko glazbalo, neće dugo čekati da na njima netko zasvira, a idealan prostor crkve, uz glazbena i druga kulturna događanja.  

 

Related Post