Spektakularan orguljaški tjedan u Sisačkoj biskupiji!

1147 0

Ovogodišnji 12. međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae održava se od 6. do 13. svibnja u Sisku, Petrinji i okolici, otkrivajući festrivalskoj publici vrijedne orgulje Sisačke biskupije.

U organizaciji Hrvatske udruge Ars organi Sisciae, a uz potporu Ministarstve kulture RH, Hrvatske turističke zajednice, Sisačko-moslavačke županije, Grada Petrinje i Gline, Croatie Airlines i mnogih drugih, održat će se 12. međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae.

Ovogodišnje festivalsko izdanje Ars organi Sisciae otvara se u Petrinji, gradu limene glazbe s tradicijom dugom 210 godina! Koncertom najjačih trubačkih imena u Hrvatskoj – Vedran Kocelj i Sloveniji – Stanko Arnold, koje će orguljama podržavati friški „porinovac“ Pavao Mašić, na najljepši mogući način želi se istaknuti važnost grada Petrinje kao baštinika bogate kulturne tradicije. Prvi puta ove godine festival gostuje u Gornjem Viduševcu, pitomom drevnom hrvatskom selu u srcu Banovine. Nekadašnja barokna župna crkva, smještena na Perlinskom brijegu iznad šumovitih brežuljaka, imala je Pumppove orgulje iz 1858. godine. U Domovinskom ratu crkva je potpuno razorena, a obnova je dovršena u jesen 2009. godine. Kroz šest festivalskih dana tri programa se održavaju na području grada Siska i to u centru grada – Sisačkoj katedrali, u Bazilici Sv. Kvirina i na tamošnjim najvrjednijim orguljama iz 1777. godine u crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima. Produkcijski najveći zalogaj ovogodišnjeg festivalskog izdanja je multimedijalni spektakl u Bazilici Sv. Kvirina, za koji je sastavljen međunarodni ansambl Musica maxima (orgulje, dva didgeridooa, gongovi, tibetanske zdjele, afrički bubanj i dvije školjke) koji nastupa uz light art Gordane i Zorislava Šojata, cijenjenih umjetnika svjetlosti. Ovaj kulturni događaj prvi je takve vrste ovom dijelu Europe, a ovakav instrumentarij još nigdje nikada nije zabilježen! Taj koncert za vrhunsku audio-vizualnu produkciju snima tim koji tijekom cijelog projekta dokumentira video materijale iz kojih će se kasnije montirati dokumentarni film namijenjen prikazivanju na javnoj televiziji i sudjelovanje na natječajima dokumentarnog filma, a sve u svrhu promocije kako projekta, tako i baštine sisačkoga kraja i njihovih kulturnih dosega. Slijedi program radnog naslova 100% Sisak – u Sisačkoj katedrali će Siščani, okupljeni u Katedralnom zboru, izvesti skladbe sisačkog skladatelja Matije pl. Ivšića. U Selima festival zatvara, također za tu priliku okupljen, trio koji predvodi sisačka sopranistica Margareta Klobučar, Silvio Richter na violini i Erik Jan Eradus, ponajbolji nizozemski orguljaš mlađe generacije i veliki ljubitelj povijesnih orgulja, koji će nam još odsvirati i solo recital na Hefererovim orguljama u Martinskoj Vesi, dan prije.

U svakom slučaju, očekujte od 06. do 13. svibnja spektakularni orguljaški tjedan! A zatim se, od 03. do 10. lipnja pripremite na uživanje u čarima ozvučene čistoće netaknute prirode i divnih crkava i ostataka baštine Zrinski, čudom još očuvanih po Banovini i Pounju. Biti će to naše vrijeme, naši sati za punjenje, naši trenuci za o(t)puštanje i oduševljenje! A uz sav taj gušt, zajedno činimo najbolju moguću promociju svoga kraja bogate kulturne baštine i oduvijek kulturnog naroda, osviještenog o pravim vrjednotama. Dobro došli svi!

Valentina Badanjak Pintarić

Predsjednica Hrvatske udruge Ars organi Sisciae

Producentica festivala

12. međunarodni orguljaški festival

ARS ORGANI SISCIAE

Orguljaška baština Sisačke biskupije“

06.05.-13.05.2018.

Petrinja, Viduševac, Sisak, Martinska Ves, Sela / Hrvatska

06. 05. – NEDJELJA– 20 sati

Župna Crkva Sv. Lovro, Petrinja

Koncert otvorenja

Stanko Arnold, truba (Slovenija)

Vedran Kocelj, truba

Pavao Mašić, orgulje

07. 05. – PONEDJELJAK – 20 sati

Župna Crkva Sv. Franje KsaverskogViduševac

Camerata Garestin

10. 05. – ČETVRTAK – 20 sati

Katedrala Uzvišenja Sv. Križa – Sisak

Katedralni zbor Uzvišenja Sv. Križa

Jelena Blašković, dirigentica

Robert Jakica, orgulje

11. 05. – PETAK – 21 sat

Bazilika Sv. Kvirina – Sisak

Musica maxima: Molitva

Gordana i Zorislav Šojat, umjetnici svjetla

12. 05. – SUBOTA – 20 sati

Župna crkva Sv. Martin Biskup – Martinska Ves

Erik Jan Eradus, orgulje

(Nizozemska)

13. 05. – NEDJELJA – 20 sati

Župna crkva Sv. Marije Magdalene Sela

Margareta Klobučar, sopran

Silvio Richter, violina

Erik Jan Eradus, orgulje

Related Post