SPOMEN NA ŽIDOVSKU VJERSKU ZAJEDNICU U NOVOJ GRADIŠKI

2210 0

NOVA GRADIŠKA, 18. travanj 2015. – Židovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj obilježila je 16. travnja na starom židovskom groblju u Cerniku Dan sjećanja i junaštva – Jom HaŠoa veHagvura.

Uz spomen na stradanje židovskog naroda tijekom Drugog svjetskog rata te junaštva iskazanog pobunom u židovskom getu u Varšavi koji je započeo toga dana (27. dana mjeseca nisana po židovskom kalendaru), bila je prilika da se podsjeti na stradanja Židova u Novoj Gradiški za vrijeme 2. svjetskog rata. Tada je uništena židovska zajednica u Novoj Gradiški u kojoj danas nema Židova.

 

Učenici Osnovne škole „Matija Gubec“ su na komemoraciji pročitali imena stradalih novogradiških Židova.

 

O životu Židova u Cerniku i Novoj Gradiški na komemoraciji su govorili Aleksandar Srećković, v.d. predsjednika Bet Izrael i Nikola Jugović, općinski načelnik u Cerniku.

 

Tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno je oko 150 Židova, a preživjelo je samo nekoliko obitelji s oko 20 članova. Židovi su odvedeni u logor Stara Gradiška početkom 1942. godine i u logor Đakovo. Sinagoga u Novoj Gradiški srušena je 1941. godine.

-Naseljavanje Židova u krajišku Novu Gradišku započelo je zbog vojnih ograničenja tek 1868. Prije toga (od 1803.) središte židovske zajednice je u obližnjem civilnom Cerniku. Dolaze uglavnom iz Mađarske, Moravske, Gradišća i Galicije. U Cerniku (u nadležnosti Požeške županije) propisi su bili tolerantniji i poticajniji za razvoj trgovine, osnovne djelatnosti Židova, nego u Vojnon krajini, stoga ih je polovinom 19. stoljeća preko stotinu.Osnivaju u Cerniku židovsko groblje, zatim privatnu židovsku školu (1862.), a oko 1880. grade i sinagogu.

 

Ukidanjem Vojne krajine (1881.) dio ih seli iz Cernika u obližnju Novu Gradišku, a dolaze i iz drugih krajeva Monarhije. U gradu ih je 1910. g. 338 (5% stanovništva) i značajan je njihov doprinos razvitku grada. Najznačajnije trgovine, veletrgovine i obrte u gradu do 40-ih godina prošloga stoljeća vode židovske obitelji: Wachsler, Schmidek, Bauer, Roth, Stern, Rotenstein, Weis, Kohn, Neumann i druge. Osnivaju i svoju kulturnu zajednicu, a 1925. sagradili su i sinagogu (u današnjoj Stepinčevoj ulici). Temeljni kamen hrama položen je 26. lipnja 1923. za vrijeme poduzetnog predsjednika Emanuela Wachslera. Sačuvana spomen povelja iz temelja sinagoge (pisana hrvatski i hebrejski) navodi: …napose veliku žrtvu doprinaša gospodin inžinir Samuel Lang koji je bezplatno izradio sve nacrte i preuzeo vodstvo gradnje…Posveta dovršenog hrama obavljena je 25. rujna 1925. Tom prigodom Jutarnji list je, između ostalog, zabilježio:…Hram je vrlo luksuzno izrađen. Osobito se ističe unutrašnjost koja je za novogradiške prilike upravo luksuzna… Sinagoga u Novoj Gradiški je srušena 1941. godine – zabilježio je novogradiški kroničar Feliks Valentić.

 

Fotografije iz knjige Židovi novogradiškog kraja, autora Vjekoslava Žugaja

Related Post

LAZE

Autor - 01/10/2013 0
U Lazama je u subotu i nedjelju, 28. i 29. rujna, organiziran tradicionalni i jubilarni, 20. po redu Memorijal „Hrvatski…