SREDIŠTE GRADA DOBIVA NOVE SADRŽAJE I SUVREMENO LICE !?

655 0

NOVA GRADIŠKA, 23. listopada 2016. – Trodnevni boravak u Novoj Gradiški danas je završilo 20 studenata četvrte godine arhitektonskih fakulteta u Zagrebu i Splitu. S njima su bili i njihovi profesori arhitekti Hrvoje Njirić i

Helena Paver Njirić. Došli su na poziv gradonačelnika Vinka Grgića s ciljem da se upoznaju s gradskom arhitekturom i svojim idejama i radovima doprinesu novim sadržajima i novom vizualnom izgledu središta grada.

 

Jučer je održan okrugli stol na kome ih je gradonačelnik Vinko Grgić upoznao s nastankom Nove Gradiške i njenim urbanističkim razvojem, koji su vezani za Vojnu krajinu i postanak Nove Gradiške kao vojnog grada. Nazočni su bili i članovi stručnog žirija književnik Miro Gavran, redatelj Silvio Petranović i brigadni general Mladem Mikolčević, koji će zajedno s konzervatoricom Željkom Perković, koja je bila odsutna, kao stručni žiri, odabrati najbolje radove na temelju svojih iskustava iz svjetskih i hrvatskih gradova. Studenti su jučer imali radni dio u Gimnaziji.

 

Novi izgled i nove sadržaje trebao bi dobiti središnji gradski trg, Cvjetni trg i prostor dječjeg igrališta, te Ulica slavonskih graničara. Tri bi sadržaja dominirala ovim prostorom. To je Muzej Vojne krajine, koji bi trebao biti pod zemljom, amfiteatar s pozornicom i Panonski svjetionik, koji bi dominirao cijelim gradom.

 

Diskusije bi se trebale provesti u naredna dva mjeseca, a za Dan grada 8. prosinca Novogradiščani će prijedloge imati na uvidu. Projektiranje bi bilo u 2017. godini.

-Inzistirat ćemo na prepoznatljivosti grada. Nova Gradiška već sad uz svoje urbane monumente ima jednu prepoznatljivost koju bismo željeli pojačati, učiniti ju jasnijom i vidljivijoj na karti Hrvatske. U smislu posjete i pozitivnih ekonomskih rezultata od toga očekujemo puno. Osim Muzeja tu je i tema Panonskog svjetionika jedne eminentencije na Panonsko more. Htjeli bismo označiti središte grada koje je vidljivo iz daljine, a sama artikulacija bi vjerojatno išla u smjeru nekih određenih izvora energije, gdje bi se, recimo, stanovnicima Nove Gradiške približio aspekt štednje i potrebe korištenja alternativnih izvora energije. U simbiozi staroga i novoga trebamo tražiti gradsku kvalitetu. Planova ima puno, ambicije su velike, a vremena nema previše. Nadam se da ćemo u naredna dva mjeseca do završetka diskusije, odnosno Dana grada 8. prosinca moći građanima pokazati rješenja. Pozivam sve da se uključe i da svojim prijedlozima obogate razmišljanja o središtu grada. Nadam da rezultat neće izostati – kazao je arhitekt Hrvoje Njirić.

 

– Prvenstveni razlog boravka studenta u našem gradu je njegovo uređenje. Razmišljali smo na koji način dobiti kvalitetnije rješenje, da li angažirati lokalne inženjere arhitekture, Društvo inženjera arhitekture ili studente. Mislim da u našem gradu imamo izvrsne arhitekte koji znaju prepoznati probleme, ali mislim da smo na neki način ograničeni i opterećeni nekim stvarima i detaljima grada koji bi nas sputali u nastojanju da napravimo najbolje rješenje. Da smo angažirali Društvo inženjera arhitekture ili Komoru, mislim da bi nas to puno koštalo. Stoga smo se odlučili za ovu treću varijantu i studente arhitekture koji će uz naše mentorstvo donijeti nove ideje. Zadatak je uređenje Ulice slavonskih graničara zajedno s amfiteatrom i dijelom vezanim uz pozornicu, te dio od Zagrebačke banke do Konzuma. Tu je i izgradnje Muzeja Vojne krajine jer mi smo grad koji je nastao isključivo zbog Vojne krajine. Time bi odali poštovanje i počast ovom dijelu naše povijesti. Uz to muzej bi objedinio niz povijesnih činjenica koje nas karakteriziraju od toga doba pa sve do vremena Domovinskog rata. Želimo postići opću notu suvremenog grada, ali i sačuvati njegove osobitosti. Mi smo najmlađi grad u Hrvatskoj i kroz tu činjenicu diktiramo određenu suvremenost. To je želja svih nas – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Related Post