STANJE GRADSKE BLAGAJNE

646 0

Tek za tri godine mogli bi imati oko 3,5 milijuna kuna stalnog viška. Ove godine ćemo čak biti u minusu. Iduće godine bi mogao biti 1 milijuna kuna više.To su sve stvari koje smo analizirali i stavili u nacrt proračuna – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

 

NOVA GRADIŠKA, 12. svibnja 2016. – Jedno od novinarskih pitanja na jučerašnjoj konferenciji za novinare koju je sazvao gradonačelnik Vinko Grgić sa svojim zamjenicama Mirelom Glavaš i Vesnom Đapić odnosilo se i na gradske financije.

Na pitanje kakvo je stanje u gradskoj blagajni u kojoj je, kad je preuzeo upravljanje gradom zatekao 5 milijuna kuna, gradonačelnik je odgovorio:

-Kad sam u travnju preuzeo upravljanje gradom kao gradonačelnik zatekao sam u gradskoj blagajni 5 milijuna kuna. Želio bih pojasniti koji je to novac. Postavlja se pitanje da li je netko u svom radu bio sposoban i u svom mandatu mogao zaraditi i povećati gradsku blagajnu za pet milijuna kuna, ili su to sredstva koja su već unaprijed raspoređena?

Grad funkcionira niz godina, kao i mnogi drugi gradovi tipa i financijske stabilnosti poput Grada Nove Gradiške. Svi su negdje na nuli, malo plus, malo minus. Svi ovisimo o plaćanju komunalne naknade, proreza i slično i to kad dođe u gradski proračun od toga Grad živi. Od države dobijemo 610.000 kuna kao potpomognuto područje što pomnoženo sa 12 mjeseci izađe oko 7.200.000 kuna. To je i napravilo tu razliku od 5 milijuna kuna kojih sam zatekao u gradskoj blagajni.

Gdje idu ta sredstva? Ona idu za povrat poreza. Mi ćemo imati u lipnju i srpnju, prema procijeni do 6 milijuna kuna povrata poreza. Za mjesec dana ćemo možda biti i u minusu, a sada nismo. Danas imamo 9.578.000 kuna na računu. Što bih ja sad trebao reći da smo mi u mjesec dana zaradili 9 milijuna kuna? To nije istina. Mi smo dobili unaprijed tri rate od države i fondova, jer kreće povrat poreza. Ta sredstva nismo još iskoristili jer se nije krenulo s vraćanjem poreza, što će vrlo brzo uslijediti, a nismo iz određenih razloga mogli platiti neke projekte. Sad smo našli modalitet da ih platimo. Danas sam potpisao za odlagalište situaciju od 1.400.000 kuna. Ako za mjesec i pol realiziramo povrat poreza 5,5 do 6 milijuna kuna, odoše ta sredstva. Što će se dogoditi? Nitko nije toliko genijalan, niti ja, pa da si mašemo kako imamo 9,5 milijuna kuna. To je istina, mi ćemo se boriti da tako bude ali to je vrlo teško. Naše su relacije takve da bi tek za tri godine mogli imati oko 3,5 milijuna kuna stalnog viška. Ove godine ćemo čak biti u minusu. Iduće godine bi mogao biti 1 milijuna kuna više.To su sve stvari koje smo analizirali i stavili u nacrt proračuna – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Related Post

S VESELJEM U ZATVOR

Autor - 22/02/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 22. veljače 2011. – Danas do ponoći novogradiški poduzetnik Dario Marenić biti će požeškom zatvoru. Odrekao se danas…

GRAD NOVA GRADIŠKA

Autor - 17/10/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 17. listopada 2016. – Na temelju članka 15. stavak 1. Odluke o javnim priznanjima Grada Nove Gradiške –…

POČAST ŽRTVI VUKOVARA

Autor - 18/11/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 18. studeni 2015. – Članovi Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja grada Nova Gradiška, cvijećem, paljenjem svijeća, minutom šutnje…