STEČAJ U KLASU – Procjena imovine, prodaja, likvidacija

1697 0

Razgovor s Predragom Filajdićem, stečajnim upraviteljem u „Klasu“

 NOVA GRADIŠKA, 11. lipanj 2010. – Razlog za razgovor s Predragom Filajdićem, stečajnim upraviteljem u „Klasu“ bila je najava sindikata PPDIV-a da će podnijeti kaznene prijave protiv bivše uprave, nadzornog odbora „Klasa“, pa i stečajnog upravitelja, te tvrdnja da se stečaj sporo odvija.

 

Novagra: – Kako se stečaj odvija, kava je situacija, kolike su dubioze „Klasa“?

FILAJDIĆ: Nakon ispitnog ročišta utvrđeno je da su obveze Klasa oko 260 milijuna kuna. Nažalost još nismo dobili rješenje Trgovačkog suda o ukupnim tražbinama, da bi nakon pravomoćnosti mogle ići u postupak. Radnici očekuju da će se iz tog dijela moći prijaviti u Fond za zapošljavanje, radi ostvarivanja svojih prava, a to su posljednje tri plaće sa doprinosima i porezima i otpremnine. Zakonom je propisan način kako se ostvaruju ta prava, pa ću kao stečajni upravitelj tako i postupiti. Sve je pripremljeno i čim rješenje Trgovačkog suda bude pravomoćno šalje se za Zagreb.

Predrag Filajdić

  Obveze „Klasa“ nisu konačne jer se nakon ročišta 90 dana još mogu prijaviti vjerovnici koji to do sada nisu učinili. Nema ih mnogo i ne radi se o velikim iznosima. Po našoj procjeni imovina“Klasa“ je nešto iznad 40 milijuna kuna. Kada to usporedimo s obvezama koje su evidentirane po ispitnom ročištu „ Klas“ je 6,7 puta više zadužen nego što je vrijednost njegove imovine. Potraživanja radnika iznose 5,5 milijuna kuna, da pored Fonda, koji će osigurati sredstva za posljednje tri plaće, mišljenja sam i ponavljam, da pored svih hipoteka, a sva imovina je opterećena različitim hipotekama, nema slobodne imovine iz koje se mogu namiriti radnici. Novac od zakupa za silose će se u narednom periodu, uz namirenje troškova stečajnog postupka koji su maksimalno racionalizirani,a koji su prioritetni, ako se nešto uštedi moći podijeliti radnicima. Poziva tih 11 radnika da se priključe ostalima radnicima(65).

Novagra: – Sindikat je zaprijetio kaznenim prijavava protiv Uprave „Klasa“ pa i stečajnog uptravitelja. Zašto?

FILAJDIĆ: – Tome se moram nasmijati jer je stečajni upravitelj najmanje kriv za stanje u „Klasu“. Ako smatraju, a radi se o manjem broju radnika, koji su očito krivo informirani i instruirani, možda čak i tendecionalno i zlonamjerno. Imam informaciju od 60 radnika koji imaju drugačije i oprečne zahtjeve. Pozvali smo sve institucije da dođu u nadzor poslovanja „Klasa“. Na Skupštini vjerovnika je ta tema bila otvorena i nije se na to posebno osvrnula niti očitovala. Svaki vjerovnik je mogao prigovoriti drugom vjerovniku da nije nešto učinio. I dalje ostaje mogućnost, kako za svakog radnika ponaosob, tako i za stečajnog uptravitelja i ostale da ako smatraju da je učinjeno neko kazneno djelo da ga prijave. Svatko tko zna da je učinjeno neko kazneno djelo po zakonu ga je dužen prijaviti. Nisam ušao dublje u analizu, jer stečajni uopravitelj nije dovoljno kompetentan, da bi mogao sve to skupa utvrditi. Postoje stručnjaci vještaci, Odbor vjerovnika koji će provjeriti sve ugovore i utvrditi jesu li bili štetni. Pobijanje pravnih radnji je vrlo opširna tema i o tome odluku mora donijeti Odbor vjerovnika, a stečajni sudac mora odobriti sredstva, jer se to mora platiti.  

Novagra: – Da li Klas ide u likvidaciju budući da je postojao prijedlog o stečaju s preustrojem?

FILAJDIĆ: – U prethodnom postupku se vidjelo da su obveze „Klasa“ toliko velike da preustroja teoretski ne može biti. Bez obzira što je država većinski vjerovnik, ona je među prvim vjerovnicima prijavila svoja potraživanja do zadnje lipe, pa čak i više nego joj pripada. Nekoliko ljudi iz bivše uprave je pokrenulo postupak preustroja pred nadležnim ministarstvima, koja međutim nisu našla za potrebno da sa mnom kontaktiraju i pogledaju naše bilance. Bile su to političke koluarske priče o prihvaćanju preustroja. Koji preustroj? Na Skupštini vjerovnika nitko nije podnio prijedlog za preustroj.  

Novagra: – Koje pravne radnje sada predstoje?

FILAJDIĆ: – Radi se o likvidacijskom stečajnom postupku. Doći će do apsolutne prodaje imovine, da li u cjelini ili u nekoliko djelova o tome će odlučiti Odbor i Skupština vjerovnika. Čekamo rješenje stečjanog suca, formiranje Odbora vjerovnika, koji također čeka rješenje suca. Očekujemo prvu sjednicu odbora vjerovnika na kojoj ćemo donijeti strateške odluke o tome na koji način će se provoditi stečajni postupak. Oni su ti koji će zauzeti stajalište. Čekamo sastanak svih razlučnih vjerovnika upisanih kao hipotekarni vjerovnici i njihovu odluku tko će prodavati njihovu imovinu, da li stečajni upravitelj ili će oni to raditi putem ovršnog suda.

Novagra: – Kada očekujete da bi se stečaj mogao okončati?

FILAJDIĆ: – Objektivno, oko 90 posto poslova obaviti će se do kraja godine. Ovo je jednostavan stečaj. Imamo jasnu i preciznu situaciju, sva je imovina opterećena, procijenit će se i dati na prodaju. Ja ću tada svoj posao završiti, raspodjelu sredstava od prodane imovine će obaviti Trgovački sud.

 

Related Post

„PODUZETNIČKI IMPULS 2013.“

Autor - 09/08/2013 0
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava su potpisali Dražen Pros, zamjenik ministra u Ministarstvu poduzetništva i obrta, gradonačelnik Nove Gradiške Željko…

PREDSTEČAJNA NAGODBA

Autor - 21/07/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 19. srpanj 2013. – Trgovački sud u Slavonskom Brodu odgodio je ročište radi sklapanja predstečajne nagodbe nad dužnikom…