Što izgradnjom mosta na Savi i brze ceste dobivaju općina Stara Gradiška i njeno stanovništvo?

10706 0

Autor Franjo Samardžić

STARA GRADIŠKA, – Potpisivanjem ugovor za I fazu dionice Okučani – granica BiH koja uključuje izgradnju mosta preko rijeke Save kod Stare Gradiške, točnije kod Gornjeg Varoša, nakon nekoliko godina priprema, potvrdila se realizacija zajedničkog projekta Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ova investicija vrijedna više od 19,5 milijuna eura (bez PDV-a) promijenit će vizuru starogradiške Posavine pa stoga i ne čudi interes stanovništva za izgradnju mosta i graničnog prijelaza, ali i pristupnih cesta i drugih cestovnih objekata i mostova na dionici prema autocesti i Okučanima kao dio koridora E661 koji predstavlja transverzalnu vezu srednje Europe i Jadranskog mora, protežući se od Balatona u Mađarskoj do Splita.
Što će izgradnjom brze ceste dobiti Općina Stara Gradiška i njeno stanovništvo potanje je koje se s razlogom postavlja.
Kako doznajemo država je od vlasnika otkupila zemljište potrebno za izgradnju četvero-tračne ceste i drugih cestovnih objekata po za njih povoljnim cijena. Hrvatske ceste su za otkup zemljišta namijenile 700.000 kuna. Kako kaže općinski načelnik Velimir Paušić, kada se izgradi ova prometnica stanovništvo će imati olakšan pristup svojim kućama, koji je sada često otežan zbog zagušenja prometa i kolona automobila koji stoje pred sadašnjim graničim prijelazom. Što se tiče gospodarskih djelatnosti i zapošljavanja postojati će mogućnost i zapošljavanja na novom graničnom prijelazu, te u gospodarskoj zoni koja se planira kod raskrižja sa autocestom. Kako kaže načelnik Velimir Paušić planira se zona uglavnom s uslužnim djelatnostima vezanim za tranzit.
Natječaj za gradnju mosta mogao biti raspisan u rujnu ove godine, a radovi završeni u roku od tri godine od uvođenja izvođača u posao. O kakvom se prometnom infrastrukturnom objektu radi kazuju procjene po kojima će za desetak godina preko novog mosta dnevno prelaziti čak 28.000 vozila.
Projekt dionice Okučani – granica BiH, dužine oko 9,5 kilometara, osim mosta obuhvaća i gradnju četvero-tračne ceste od postojećeg cestarinskog prolaza Okučani na autocesti A3 Bregana – Zagreb – Lipovac do mosta preko Save, uključujući i most preko Struga, gradnju novoga graničnog prijelaza te novog čvorišta Novi Varoš sa spojnom cestom. U proračunu HC-a za ovu godinu za dionicu je predviđeno 2,14 milijuna kuna, i to za zemljište 700.000 kuna te za projektiranje 1,44 milijuna kuna. Procjenjuje se da će gradnja dionice Okučani – Stara Gradiška stajati oko 40 milijuna eura.

Related Post

Napokon semafori kod Fine

Autor - 01/08/2019 0
Autor Franjo Samardžić NOVA GRADIŠKA, 1. kolovoza 2019. – Treba još malo strpljenja za vozače i pješake pa će promet…

CVJETNICA U OKUČANIMA

Autor - 02/04/2012 0
OKUČANI, 2. travanj 2012. – U Okučanima je na jedinstven način proslavljena Cvjetnica, nedjelja kojom započinje Veliki tjedan.