VATROGASNA ZAJEDNICA OPĆINE STARO PETROVO SELO

712 0

Zamjenik predsjednika je Karlo Emanović, zapovjednik VZO-a sada je Zlatko Pospišil, tajnik Milan Vuković, blagajnik Ivan Radošić.

U subotu, 6. travnja, u prostorijama DVD-a Tisovac,

održana je redovna izborna godišnja skupština VZO Staro Petrovo Selo. Uz članove 8 vatrogasnih društava (Staro Petrovo Selo, Godinjak, Tisovac, Štivica, Komarnica, Laze, Blažević Dol i Vrbova), koja su u sastavu VZO-a, skupštini su, među ostalima, bili nazočni Stjepan Županić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije, Željko Kočijašević, načelnik općine Staro Petrovo Selo i Stanko Mikić, predsjednik Općinskog vijeća.

 

Nakon intoniranja državne i vatrogasne himne te minute šutnje za sve poginule i umrle vatrogasce, okupljene je pozdravio predsjednik Vatrogasne zajednice općine Staro Petrovo Selo, Ivan Turkalj i upoznao ih s dnevnim redom skupštine, na kojoj su, uz ostalo, bila izvješća o radu zajednice u proteklom periodu.

 

Iz izvješća predsjednika, vidljivo je kako je bilo dosta aktivnosti i rezultata, kojima su i sami zadovoljni. U proteklom periodu naglasak je, među ostalim, bio stavljen na kvalitetno i kontinuirano obrazovanje vatrogasaca, s ciljem njihovog bržeg i kvalitetnijeg djelovanja te zaštite i pomoći pri gašenju požara. Naglašeni su zalaganje i nesebičnost članova društava pri održavanju vozila i opreme, koji su često zastarjeli, a zbog nedostatka financijskih sredstava nije uvijek moguće brzo nabaviti novo.

 

Izvješće je podnio i zapovjednik VZO, Krešimir Tadić. Istaknuo je kako je u sastavu VZO čak 8 DVD-a. Uz to, na području staropetrovoselske vatrogasne zajednice ima čak 7 državnih vatrogasnih sudaca, što je 1/3 sudaca na razini Vatrogasne zajednice naše županije. Osvrnuo se na sve aktivnosti tijekom proteklog razdoblja i na uspješno i kvalitetno školovanje kadrova, ali i na intervencije, kojih je u izvještajnom razdoblju bilo dosta. Zabilježeno je 58 izlazaka na intervencije i događaje, u kojima su sudjelovala ukupno 373 vatrogasca i gdje je utrošeno ukupno 1.011 sati. Predsjednik i zapovjednik, Turkalj i Tadić,pohvalili su suradnju sa staropetrovoselskom općinom i zauzimanje njezinog čelništva za unaprjeđenje vatrogastva na ovom prostoru.

Nakon podnošenja svih izvješća i rasprave o istima te njihovog usvajanja, nazočni su upoznati s programom rada za ovu godinu, čiji je dobar dio početkom kalendarske godine već uspješno realiziran.

Budući da je skupština bila izborna, zbog kraja mandata, upravnim tijelima VZO-a dana je razrješnica i izabrana su nova.

 

Funkciju predsjednika Vatrogasne zajednice općine Staro Petrovo Selo i u slijedećem periodu obnašat će Ivan Turkalj. Zamjenik predsjednika je Karlo Emanović, zapovjednik VZO-a sada je Zlatko Pospišil, tajnik Milan Vuković, blagajnik Ivan Radošić. Izabrano je i pet zamjenika zapovjednika, zatim Nadzorni odbor i Komisija za odlikovanja.

 

Pri kraju skupštine, vatrogascima su se obratili načelnik općine i predsjednik vijeća, Željko Kočijašević i Stanko Mikić, a zatim i zapovjednik županijske vatrogasne zajednice, Stjepan Županić. Zahvalili su bivšem vodstvu na svemu što su činili u očuvanju i spašavanju života i imovine te zaštiti od požara, a novoizabranima čestitali na izboru i poželjeli uspješan rad. Zapovjednik Županić, upoznao je s aktualnostima u kontinuiranom osposobljavanju vatrogasaca. Uz dosadašnje „specijalnosti“, 13. travnja, rekao je, kreće i bolnička „specijalnost“. Već ima stotinjak zainteresiranih vatrogasaca za ovaj vid osposobljavanja, a tijekom godine trebala bi uslijediti još jedna „specijalnost“ , jer je jako važno znati ponašati se i raditi na siguran način, u skladu s vremenom i tehničkim, odnosno tehnološkim izazovima.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

Related Post

UNATOČ KRIZI

Autor - 04/11/2012 0
STARO PETROVO SELO, 4. studeni 2012. – Ova će godina u općini Staro Petrovo Selo biti zabilježena kao godina sa…