MLJEKARA STARO PETROVO SELO – IZ AGONIJE KROZ STEČAJ U LIKVIDACIJU ILI PONOVNI UZLET PETROVSELSKOG MLJEKARSKOG BRENDA

1154 0

Mljekaru namjeravaju kupiti bivši koperanti i Križevačka mljekara

STARO PETROVO SELO, 28. kolovoza 2010. – Na trgovačkom sudu u Sl. Brodu 24. kolovoza otvorene su ponude za zakup Mljekare SPS u stečaju. Križevačka mljekara KIM ponudila je 5.000 kuna, a Zadruga seljačka sloga 10.001. kunu. Raspisan je

 natječaj za prodaju mljekare po cijeni od 6,9 milijuna kuna, koliko iznosi i njena procijenjena vrijednost. Kako sada stvari stoje netko od ova dva potencijalna zakupca biti će i novi vlasnik mljekare. Zadruga „Seljačka sloga“, koju su osnovali proizvođači mlijeka i bivši kooperanti i KIM su uvjerenja da petrovoselska mljekara ima persepektivu. Kako će se u konačnici završiti agonija najstarije hrvatske mljekare koja traje godinama treba pričekati i vidjelti.

Dragutin Dukić

 

Vjerovnici ostaju bez novca

Sigurno je da će i u vom stečajnom postupku vjerovnici ostati bez svog novca jer se nemaju iz čega naplaititi. Ukupna priznata potraživanja iznose 45,7 milijuna kuna, od kojih 23 milijuna kuna, kao najveći vjerovnici, potražuju tri banke, slijedi država s 8 milijuna kuna, a 500-tinjak bivših kooperanata, od kojih 175 s područja Požeško – slavonske županije. potražuje oko 6 milijuna kuna za predano, a neisplaćeno mlijeko.

 

Kako kaže Dragutin Dukić, predsjednika zadruge «Seljačka sloga», nekada zaposlenik mljekare i sindikalni vođa koji je proizvođače mlijeka vodio na prosvjede, zadruga će se prijavit na natječaj s ciljem preuzimanja mljekare na temelju svojih potraživanja koja iznose 6 milijuna kuna, ponovnog pokretanja proizvodnje i isplate potraživanja kooperanata i 49 radnika koji potražuju milijun kuna.

 

Kooperanti sa svojim potraživanjem kupuju mljekaru

– Spremni smo stoga u startu u mljekaru uložiti milijun kuna i ta su sredstva, kojima bi se omogućilo pokretanje proizvodnje, već osigurana. Naš je plan mljekari vratiti stari sjaj, osuvremeniti proizvodne pogone, a nakon remonta postrojenja ponovo pokrenuti tradicionalnu proizvodnju konzumnog mlijeka koja je zaustavljena prije pet godina. U najstariju mljekaru uvest ćemo novi oblik poslovanja koji se pokazao dobrim u zemljama Europske unije – kaže Dukić uzdajući se u deklarativnu podršku ministra Petra Čobankovića.

 

– S obzirom na to da je u zapadnoeuropskim zemljama gotovo 80 posto prehrambene industrije u vlasništvu onih koji proizvode sirovinu, ta nam se inicijativa učinila zanimljivom i atraktivnom. Bila bi to novina u domaćoj prehrambenoj industriji, svojevrsni pilot-projekt – rekao je ministar Čobanković obećavši da će ministarstvo pomoći u granicama svojih mogućnosti.

 

Zadruga ima i potporu Sindikata PPDIV-a. Regionalni povjerenik Slavko Kotromanović rekao nam je kako će pomoći u izradi programa jer u modelu koji predlažu kooperanti vidi način kako nastaviti proizvodnju i očuvati i 40-ak radnih mjesta.

 

Direktor Križevačke mljekare i dosadašnji zakupac Ivica Jaić (slika desno), je u iščekivanju odluke vjerovnika. Kaže kako su zainteresirani za kupnju mljekare, nova ulaganja, zapošljavanje i širenje proizvodnje. Vjeruje da, uz svoje iskustvo i znanje u oblasti mljekarstva, može od petrovoselske mljekare opet napraviti prepoznatljiv brend.

 

                                                                     

Zbog neplaćenog mlijeka prosvjedovali su proizvođači, a neisplaćenih plaća djelatnici mljekare

 

Related Post

Novi inventar za vrtić

Autor - 14/02/2012 0
STARO PETROVO SELO, 14. veljače 2012. – Prošle je godine dovršena obnova zgrade Dječjeg vrtića. Prigodno je vrtić otvoren za…