“Superjunaci” oduševili novogradiške osnovce

409 0

NOVA GRADIŠKA – Predstava je Teatra “Poco Loco” iz Zagreba i Kazališne družine “Pinklec” iz Čakovca, nezavisnih kazališta, koja nastavljaju istraživati nove kazališne oblike i teme važne za mladu publiku.

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta “Matija Antun Relković” vidjela su je i djeca novogradiških OŠ Ljudevita Gaja i “Mato Lovrak” njih 250.

Inače, redateljica predstave je Renata Carola Gatica (Alisa u Zemlji čudesa, Pipi Dugačarapa, Mala djeca veliki ljudi, Priča mi se priča,Otočići, Som na cilom svitu, Pola Pola, Ritam Tam, Durica, Ljubiti samo ljubiti) predvodi tim argentinskih autora. Rakhal Herrero idejni je autor predstave i glazbe, dok koreogafiju supotpisuje s Damianom Cortesom Albertijem (hrvatskoj publici poznat po predstavama Argentina i Durica). Asistentica autorske ekipe je Laura Aguerreberry. Posebnost ove predstave su koreografirane borbe superjunaka stvorene iz elemenata plesa i različitih borilačkih vještina. Uz ples, cijelu predstavu prati i atraktivna glazba različitih žanrova (opera, hip hop, tehno) stvarajući atmosferu svijeta na granici realnosti i fikcije.Dramaturgija: Dunja Fajdić; Glavni akteri su: Dunja Fajdić, Karolina Horvat, Maja Kovač, Mario Jakšić, Bruno Kontrec, Jurica Marčec; Pripovjedač u off-u: Dean Krivačić.

Cijela priča parafrazira filmove i crtiće o superjunacima koje djeca svakodnevno prate, stvarajući vrlo tanku granicu između igre i stvarnosti, borbe i plesa, s vrlo jasnom porukom o tome da nasilju treba reći NE. Dijalog, stvaralaštvo, ljubav i poštovanje prema drugima – to su supermoći koje spašavaju živote.

-Predstava “Superjunaci” nastala je prošle godine u koprodukciji Teatra “Poco Loco” iz Zagreba i Kazališne družine “Pinklec” iz Čakovca.Ovdje govorimo o vječnoj borbi između dobra i zla, ali i zaštiti umjetnosti i umjetničkih djela na cijeloj planeti. Dobri likovi se bore protiv loših likova, koji žele osvojiti i uništiti sva umjetnička djela na planeti Zemlji. Kao i uvijek u životu, zlo ispliva onda kada ne treba, ali zato smo mi tu, kad se zajedno borimo, kad imamo nekoga pored sebe i kad imamo snage onda to zlo možemo potisnuti bez obzira što znamo da će se opet pojaviti, ali neka čeka mi ćemo ga opet stisnuti. Mi nismo profesionalni plesači, mi smo profesionalni glumci pa je i nama bilo jako uzbudljivo pripremati ovu predstavu i zbog kondicije, a i toliko pokreta. I djeci je bilo zanimljivo jer im se svakodnevno nude i loše i dobre predstave, ali stalno na jedan te isti način, no ovo je specifično jer ju sačinjava puno glazbe, plesa, pokreta capoeire, različitih borilačkih vještina, puno energije, sinkronizirani glas, dakle sve ono s čime se svakodnevno susreću i na Tv-u u crtićima, filmovima. Sve je to preneseno, ali malo bolje zapakirano da djeca mogu vidjeti uživo. Poruka je živite prema istinskim vrijednostima uz razumijevanje, toleranciju, prijateljstvo, ljubav, jer u kazalištu tako i mora biti, pogotovo ako odgajamo djecu i kao kazališnu publiku. Baš smo u garderobi pričali, ako od ovih 250 djece barem jedno upiše Akademiju dramskih umjetnosti ili neku borilačku vještinu, mi smo napravili svoj posao. Predstava je premijeru imala prošle godine u rujnu, igramo je po Hrvatskoj, putujemo u Šibenik na Međunarodni dječji festival, potom u Split, igramo predstavu naravno u Čakovcu, u Zagrebu u KNAP-u na Pešćenici,…-istaknuo nam je u razgovoru Mario Jakšić, član Kazališne družine “Pinklec” iz Čakovca.

I ovu predstavu djeca su u Novoj Gradiški vidjela i doista uživala zahvaljujući Učilištu “Relković” i njihovom projektu “Vatromet kulture”.

O KAZALIŠNOJ DRUŽINI “PINKLEC”

Kazališna družina Pinklec kazalište je za djecu i mlade, koje od 1987. godine djeluje pri Centru za kulturu Čakovec. Osnivač i umjetnički ravnatelj kazališta je Romano Bogdan. Ova profesionalna kazališna družina upisana je u Očevidnik profesionalnih kazališta pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, te je 2017. godine velikom monografijom obilježila 35 godina postojanja. Kazališna družina Pinklec članica je strukovnih udruga profesionalnih kazališta: UNIMA-e (Svjetskog udruženja lutkara i lutkarskih kazališta) i ASSITEJ-a (Svjetskog udruženja profesionalnih kazališta za djecu i mlade), te je osvojila niz nagrada na domaćim i stranim festivalima. Pinkleci su svojim repertoarom prepoznati kao jedni od najznačajnijih kazališnih družina za djecu i mlade u Hrvatskoj. Pinkleci kreiraju predstave namijenjene djeci i mladima do 18 godina, koje govore o svakodnevnim životnim temama i o bajkovitom mitološkom svijetu koji je djeci u današnjem društvu nasušno potreban. Time im omogućavaju da u slojevitoj, edukativnoj i maštovitoj kazališnoj estetici pronađu mirni kutak djetinjstva, da razvijaju kreativnost, maštu, kulturu javnog nastupa i komuniciranja, te da stječu kulturne navike.

Tko je TEATAR “POCO LOCO”

Teatar Poco Loco je mala umjetnička organizacija koja je u manje od tri godine postojanja ostvarila velike rezultate. Osvojili su brojne nagrade, odigrali preko 400 predstava, a njihove izvedbe pogledalo je više od 30 000 djece. Od 2014. godine kontinuirano okuplja profesionalne glumce, glazbenike, redatelje, dramaturge, vizualne umjetnike i dramske pedagoge u svrhu istraživanja novih izričaja u kazalištu za djecu i mlade. Njihovi projekti podržani su od strane Ministarstva kulture, projekta “Ruksak pun kulture”, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba. Gostovali su na festivalima: Mali Marulić, Špancirfest, Ogulinski festival bajke, ASSITEJ, Naj naj festival, KOTOR FEST (Crna Gora). Ostvarili su suradnje s Teatrom Exit, Pinklecima, KNAP-om, Centrom mladih Ribnjak, GKL Split, GKL Rijeka, Indijskim kulturnim centrom, Konfucijevim institutom i brojnim drugima.

Related Post

POLICIJSKE BICIKLISTIČKE OPHODNJE

Autor - 26/06/2018 0
SLAVONSKI BROD – Policijska uprava brodsko-posavska formirala je 22. travnja 2013. godine biciklističke ophodnje uz pomoć lokalne zajednice kao odgovor…