SURADNJA ŠKOLA IZ REŠETARA I LUPAKA U RUMUNJSKOJ: Ponovo nas povezao „Naš zavičajni govor“

1109 0

Autor: Novinarska skupina škole

REŠETARI – Naša je škola poznata po brojnim aktivnostima koje se provode tijekom godine, a jedan od zanimljivijih i upečatljivijih je projekt ”Naš zavičajni govor” koji u suradnji sa školom iz Lupaka provodimo već četiri godine. Od 14.  do 17. rujna 2018. našu Školu i Općinu posjetili su naši prijatelji, učenici iz OŠ Lupak u Rumunjskoj u pratnji svojih učiteljica i člana mjesnog vijeća Općine.

Projekt je to koji, osim što doprinosi razvoju učenika i upoznavanju kultura i običaja, razvija mnoštvo emocija te sklapa brojna prijateljstva. Glavni cilj projekta skriven je u samom nazivu ”Naš zavičajni govor”, a to je očuvanje tradicije našega kraja, jezika, govora slavonske ikavice te kulturne baštine Hrvatske. 

Naši gosti, šest učenika: Angela Maria Ciurlă, Daria – Bianca Mincan, Bianca Maria Lucacela, Draghita – Daiana – Nicole Luchici, Srebrenca – Blaghita Luchici te Miriana Banac stigli su u Rešetare 14. rujna 2018. u pratnji profesora Petra Hategana, svojih učiteljica Marije Drăghia i Marije Vlasici te člana mjesnog vijeća Općine Lupak gosp. Doru Mariana Pădineanţ. Ispred škole dočekali su ih učenici domaćini u pratnji svojih roditelja, ravnatelj škole, voditeljica projekta Daniela Gubić te učitelji projektnoga tima. Učenici gosti smješteni su kod učenika domaćina i njihovih roditelja. Član mjesnog vijeća prenio nam je pozdrave ravnateljice OŠ Lupak Marie-Marine Spataru, kao i načelnika i župnika koji ovaj puta nisu bili u mogućnosti biti s nama

U subotu, 15. rujna u 11,00 sati sudjelovali smo u promociji XI. zbornika mladih pjesnika u Vatrogasnom domu u Rešetarima u okviru XXI. rešetaračkog susreta pjesnika. U Zborniku mladih pjesnika „Rumenilo riječi“ objavljene su pjesme učenika, mladih pjesnika ne samo iz Hrvatske (Rešetari, Donja Voća, Podstrana, Slobodnica) već i iz Rumunjske, Njemačke, Makedonije te Bosne i Hercegovine.

U poslijepodnevnim satima naši su gosti iz Rumunjske i članovi projektnoga tima škole sudjelovali u promociji XXI. zbornika pjesama „Umjesto mojih ruku“ te na pjesničkoj večeri organiziranoj u okviru spomenute manifestacije.

U nedjelju u 8,00 sati služena je Sveta misa u župnoj crkvi Krista kralja na koju su bili pozvani gosti kao i svi učenici škole u pratnji roditelja i učitelja. Poslije Svete mise učenici i učitelji uključeni u projekt pošli su na zajednički izlet na poznate slavonske Vinkovačke jeseni. Potom su posjetili imanje Kuća dida Tunje u Oprisavcima, a u povratku su u pratnji stručnog vodiča razgledali tvrđavu u Slavonskom Brodu.

Posljednji dan ovog prekrasnog druženja pomno je isplanirala naša voditeljica projektnoga tima Daniela Gubić, u suradnji s učiteljicom hrvatskoga jezika Ivanom Čabaj. Učenici članovi projektnoga tima, gosti i domaćini, nazočili su satu hrvatskoga jezika na kojemu su sudionici upoznali pjesnike našega kraja. Potom je uslijedila radionica na temu „Upoznajmo zavičajne pjesnike“ na kojoj su učenici gosti interpretativno čitali pjesme književnika Dobriše Cesarića, Dragutina Tadijanovića i Grigora Viteza, crtali motive iz pjesama tehnikom drvenih bojica, a rezultat radionice bilo je i stvaranje zajedničke e – knjige pomoću web alata.

Nakon prijema gostiju i domaćina kod načelnika Općine Rešetari Zlatka Age i predsjednice Općinskog vijeća Milke Perković, svečano je zaključen njihov boravak u Rešetarima obilježavanjem manifestacije ”Da se ne zaboravi”. Učenici i djelatnici naše škole zajedno s Udrugom roditelja poginulih hrvatskih branitelja i Općinom tradicionalno obilježavaju ovaj dan sjećanja na 28 svojih sinova koji su stavili živote na oltar Domovine, a čast nam je što su ove godine tu manifestaciju svojim prisustvom obogatili i naši gosti iz Rumunjske. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja u parku, a učinili su to predstavnici Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, Udruge udovica, Osnovne škole na čelu s ravnateljem Tihomirom Batalom, predstavnici svakoga razreda sa svojim razrednicima te izaslanstvo Općine Rešetari. Nakon himne, na minutu šutnje prisutne je pozvao ravnatelj škole. Molitvu vjernika izrekli su učenici sedmih razreda. Potom je uslijedio prigodan program kojega su izveli učenici pod vodstvom učitelja hrvatskoga jezika Ivane Čabaj i Darka Horvata, vjeroučiteljice Vesne Hodak te učiteljice glazbene kulture Zdenke Hercog.

U prostoru škole svi sudionici zadržali su se u druženju nakon kojega je uslijedio ispraćaj naših gostiju natrag u Rumunjsku. Ponosan i sretan, naš je ravnatelj Tihomir Batalo, za kraj ovoga predivnoga susreta rekao: ”Kako naši, tako i gostujući učenici pomoću ovoga projekta imaju priliku poboljšati  poznavanje hrvatskog standardnog jezika i zavičajnog govora stoga ćemo se potruditi da ovaj projekt međunarodne razmjene postane tradicija. Naši odnosi su utemeljeni na dugogodišnjem prijateljstvu i veselimo se budućim susretima i druženjima”. (Novinarska skupina škole)

Related Post

Autor - 15/11/2018 0
NOVA GRADIŠKA – Ide nam Mjesec borbe protiv ovisnosti! Psihologinje, liječnice, pedagoginje i socijalne radnice – članice novogradiške Udruge za…