Svečana akademija u povodu 130 godina Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška

873 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 28. rujna 2018. – Svečanom akademijom u Domu kulture danas je nastavljeno obilježavanje hvalevrijedne obljetnice – 130 godina Industrijsko-obrtničke škole  Nova Gradiška. Bila je to prigoda da se, uz djelatnike  škole   okupe brojni uzvanici, a učenici  ih počaste  prigodnim programom.Dakako, govorilo se o tradiciji  obrazovanja  u Novoj Gradiški za obrtnička zanimanja, koja su danas postala sofisticirana i zahtjevna  jer moraju  udovoljiti zahtjevima  suvremene tehnologije koja se  primjenjuje u  obrtničkim zanimanja.

Uz župana Danijela Marušića i   gradonačelnika Vinka Grgića i  njegove zamjenike  Borislava Vidošića i  Ivana Trupina, bili su tu  ravnatelji  drugih novogradiških i brodskih  srednjih škola, te ravnatelji  iz osnovnih škola novogradiškog kraja. Obilježiti ovu značajnu obljetnicu došli su predstavnici strukovnih škola iz Mađarske, Njemačke i Austrije s kojima  Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška  ima  dugogodišnju plodnu suradnju.

Prezentirana je  povijest škole i   prvi dani, tada Šegrtske škole koja je u Novoj Gradiški  osnovana   naredbom grofa Khuena Hedervarya.

Šegrtska škola u Novoj Gradiški osnovana je 2. siječnja 1887. godine, a 1. listopada  počinje  kontinuirani rad. Prvi upisani učenik bio je  Josip Giltner, koji je učio krznarski zanat kod majstora Josipa Geljana.

Prof.  Mijo Matošević  zahvalio se  svim bivšim i sadašnjim učenicima i zaposlenicima škole, koji su školovanjem i radom promovirali školu  i učinili je  prepoznatljivom  u gradu Nova Gradiška, Brodsko-posavskoj županiji. Slavoniji i Baranji, Republici Hrvatskoj i Europi. Zahvalnice je uručio  svim djelatnicima  koji su u Industrijsko-obrtničkoj školi  radili od kada  ona nosi to ime.

-Puno je imena  utkano u prošlost i sadašnjost naše škole. Svatko je ugradio  dio sebe  i neka se pamti  i bude zapisano u povijesti naše škole.

Želim se zahvaliti i svim partnerima koji su nesebično pomagali rad škole,  a čime su postavljeni čvrsti temelji i za njenu sadašnjost i budućnost. Partnera i prijatelja imamo puno i zbog toga smo posebno ponosni. Oni su nas  prihvatili  onakve kakvi jesmo i uvijek su znali, tko smo, što smo i kuda idemo! Partneri i prijatelji su nam uvijek bili i  podrška u izazovima koji su bili pred nama, bez obzira da li su iz Republike Hrvatske ili Europe.

Ulaganje u ljude i  njihova didaktičko-metodička osposobljenost  najvažnija je zadaća u vremenu koje dolazi. Komunikacijske i  prezentacijske vještine u današnjem i sutrašnjem radu u školi su izazovi i prilike koje treba prepoznati i s njima se smjelo suočiti. Ulaganje u opremu, sredstva i pomagala  treba pratiti  novonastale promjene, posebice  u strukovnom obrazovanju. I to je moguće dobrim partnerstvom, a  vidimo da kvalitetne partnere imamo.

S novim izazovima se zajedno  suočimo i prepoznajemo prilike koje nam se nude, a sve na  dobrobit učenika i njihove pripremljenosti za život i izlazak na tržište rada – kazao je, uz ostalo,  prof. Mijo Matošević.

Među brojnim čestitarima bili su gradonačelnik Vinko Grgić i župan Danijel Marušić. Županija kao osnivač škole vodi računa o prostornim  uvjetima i opremljenosti škole, a Grad Nova Gradiška, iako to nije njegova  zakonska obveza, također posljednjih godina pomaže u opremanju škole učilima.  Upravo danas gradonačelnik je na  najbolji mogući način   čestitao obljetnicu  darivajući  školi 20 računala.

Učenici i djelatnici škole  sutra će  prije podne, uz kulturno-zabavni program, u središtu grada na štandovima predstaviti  građanima školu i završiti  obilježavanje  ove hvalevrijedne obljetnice.

Related Post