U Domu kulture otvorena izložba Dekorativna geometrija Gorana Kujundžića

1325 0

NOVA GRADIŠKA, 28.  rujna 2018.  –  Gradonačelnik Vinko Grgić danas je  u Domu kulture  otvorio izložbu  pod nazivom Dekorativna geometrija autora  Gorana Kujundžića.

Radi se o radovima u kojima, kako piše u  predgovoru,  autor  kao motiv u svojemu radu koristi ornament – oblik koji je vremenom prošao putovanje od unikatnog prema općem, pa natrag; pročišćen, krajnje pojednostavljen, gotovo apstrahiran i stiliziran. Ornament – odnosno uzorak (modul) koji je njegov najmanji nerazdjeljivi dio, svima nam je usađen u podsvijest kao popratni i ukrasni element neke bitnije cjeline, pa ga funkcionalnost moderne prezire i izbacuje iz svoga područja djelovanja.

Autora je  predstavila Danijela Juranović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta  MAR, kojemu novogradiška likovna publika  može zahvaliti  za ovu izložbu koja  se može razgledati do  20. listopada.

-Izložba se bazira na ornamentima i dekoraciji   koji su početkom 20. stoljeća  odbačeni kao jedan suvišak. Ukrašavanje se smatralo nekim oblikom čak i kiča.  Ja sam se usudio  krenuti u istraživanje upravo tog ornamenta i dekoracije koji se na neki način vraća na uporabne predmete, arhitekturu  itd.  Radovi su rezultat višegodišnjeg rada.  Dio radova je proizašao iz  dopunskog istraživanja u kojima ne treba tražiti što predstavljaju   jer nema prikrivenog sadržaja. To je jedna vizualna prezentacija  koja se  oslanja na promatranje tih  likovnih djela bez simboličnih konotacija- kazao je  Goran Kujundžić.

Goran Kujundžić, rođen je 1976. godine u Subotici. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Miroslava Šuteja, smjer grafika, a doktorirao 2014. na Poslijediplomskom studiju slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i izvan nje. Dobitnik je nagrade Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu za izuzetan uspjeh tijekom studija i diplomskog rada. U sklopu CEEPUS-ove razmjene studenata boravio je na Moholy-Nagy Muveszeti Egyetem (Moholy-Nagy Universitiy of Art and Design) u Budimpešti (Mađarska). Trenutno je zaposlen na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku kao izvanredni profesor.

Related Post

GORJELA DVA AUTOMOBILA

Autor - 28/05/2018 0
SLAVONSKI BROD, 28. svibnja 2018. – Ovog vikenda na području Policijske uprave brodsko-posavske dogodila su se dva požara osobnih automobila.…