SVEČANO OTVORENJE: Utrošeno 3,5 milijuna kuna u obnovu Dječjeg vrtića „Matija Gubec“ u Cerniku

1226 0

Autor Franjo Samardžić

CERNIK, 25. rujna 2019. – Bilo je dana svečano u Cerniku. Radovala su se djeca i njihovi roditelji, a zadovoljstvo nisu krili djelatnici vrtića i općinska vlast. Svečano je otvoren obnovljeni Dječji vrtić „Matija Gubec“ u čiju je obnovu utrošeno ukupno 3,5 milijuna kuna.
Uz djecu i roditelje nazočni su bili pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Anica Vukašinović, zamjenik gradonačelnika Nove Gradiške Borislav Vidošić, načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić, općinski načelnik Vitomir Žakić, predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Žakić i njegov zamjenik Marijan Bakunić, ravnateljica Dječjeg vrtića Nova Gradiška Vera Trobić, gvardijan Franjevačkog samostana u Cerniku fra Vjenceslav Janjić, predstavnici ustanova, tvrtki i udruga s područja Cernika i
novogradiškog kraja.
-Kada sam postao načelnik razmišljao sam kojim putem krenuti i odakle početi? Na prvom mjestu bila je obnova zgrade dječjeg vrtića u Cerniku koji je bio u derutnom stanju. Zgrada je sagrađena 1900. godine što znači da je stara 120 godina i nju smo kao djeca išli u osnovnu školu. Tijekom Domovinskog rata zgrada je bila direktno pogođena i kao takva je izdržala 28 godina. Dodatni je problem bio što Općina Cernik nije bila vlasnik zgrade. Zahvaljujući Županiji, županu Danijelu Marušiću i pročelnici Anici Vukašinović, ravnateljici OŠ „Matija Gubec“ Rezi Benković i ravnateljici Dječjeg vrtića Nova Gradiška Veri Trobić potpisan je ugovor o najmu od 30 godina. Na taj način su se stekli uvjeti da se kao lokalna zajednica možemo javiti na natječaj. Zahvaljujem se Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na razumijevanju i potpori. Ukupan iznos vrijednosti projekta je 3.522.000 kuna. Općina Cernik je mala općina i sama ne bi mogla financirati tako veliku investiciju.
U Deklaraciji o pravima djeteta piše da čovječanstvo duguje djetetu sve najbolje što može dati, a najbolje što možemo dati je da svi zajedno udružimo snage i svako od nas pruži najbolje od sebe. Smatram da smo tako i napravili.
Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u ovom projektu. Njihovom zaslugom otvaramo obnovljen dječji vrtić „Matija Gubec“ Cernik koji je po svojoj veličini, standardu i opremljenosti, uređenju okoliša i ljepoti jedan od ljepših objekata takvog tipa u našoj županiji. Želim se zahvaliti i roditeljima na strpljenju i razumijevanju tijekom obnove vrtića, kao i HPD „Tomislav“ na ugodnim notama. Djeci koja će boraviti u ovom objektu želim sretne dane djetinjstva, osoblju najveći mogući uspjeh u radu, a svim uzvanicima ugodan boravak u Cerniku – kazao je načelnik Vitomir Žakić.

-Posebna je sreća i zadovoljstvo biti danas na ovoj svečanosti koja unapređuje rad u predškolskom odgoju i vidjeti ovako veliki broj djece. Želim istaći da ove godine u OŠ Cernik nije bilo smanjenja upisane djece. Ovaj projekt je dobar primjer suradnje lokalne zajednice, škole i Brodsko-posavske županije. Vjerujem da će se ove aktivnosti lokalne zajednice odraziti na smanjenje odlazaka mladih iz naše županije i Hrvatske. Ovo je važan događaj za Općinu Cernik i Brodsko-posavsku županiju i zato ovom prilikom najavljujem našu buduću podršku u svim projektima- kazala je Anica Vukašinović, županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu.

-Dječji vrtić je mjesto odrastanja, veselja, igre i radosti. Ova djeca će onim što nauče u dječjem vrtiću dobiti čvrste temelje za zdravo odrastanje i ponijeti to u daljnje odrastanje, školovanje i svoj budući život. Zahvaljujem se svim bivšim i sadašnjim djelatnicima Općine Cernik koji su pomogli da ovaj vrtić ima svoju viziju, da znamo zašto smo ovdje i s kojim ciljem. Velika zahvala načelniku i Općinskom vijeću jer su prepoznali bit i važnost ulaganja u djecu koja su naša budućnost- kazala je Vera Trobić, ravnateljica Dječjeg vrtića Nova Gradiška u čijem je sastavu i Dječji vrtić „matija Gubec“ Cernik.
Ukupna vrijednost obnove Dječjeg vrtića „Matija Gubec“ iznosi 3.522.000 kuna. Projekt rekonstrukcije i opremanja Dječjeg vrtića Matija Gubec Cernik“ ukupne je vrijednosti 1.717.889,16 kuna, a sufinanciran je od strane Ministarstva za demografiju , obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 1,199.382 kuna. Općina kao investitor po ovom projektu je sudjelovala sa 518.517 kuna. Projekt „Energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Cernik” ukupne je vrijednosti 1.804.946,38 kuna. Sufinanciran je od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u iznosu od 897.633 kuna te Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova EU u iznosu 725.580 kuna i Općine Cernik u iznosu od 181.732 kune.

 

 

Related Post

Autor - 14/01/2018 0
KOORDINACIJA UDRUGA PROISTEKLIH IZ DOMOVINSKOG RATA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška i Ministarstva hrvatskih branitelja organizira obilježavanje 26.…

SLAB INTERES

Autor - 06/05/2019 0
Autor Franjo Samardžić IVAN KAJTAZI, predstavnik albanske nacionalne manjine u Brodsko-posavskoj županiji izabran  sa samo  4  glasa SLAVONSKI BROD, 6. …